Aveyron ten noorden van Rodez

Natuur, de Lot en middeleeuwse stadjes
Dit deel van Aveyron is een schitterend gebied om te fietsen. De wegen zijn rustig, de natuur is mooi en er zijn talloze middeleeuwse stadjes en dorpen.

Op deze pagina vind je:
11 artikelen over mooie stadjes en dorpen
8 fietstochten van maximaal 50 kilometer.

NB Aan deze pagina wordt op dit moment hard gewerkt! Even geduld dus nog.

Estaing
Dit prachtige plaatsje aan de Lot wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. De gotische brug uit het begin van de zestiende eeuw en het kasteel vallen het eerste op. Maar loop vooral het kleine centrum in met de mooie gevels van huizen uit de zestiende, zeventiende een achttiende eeuw. Ook het Hôtel Crayon, nu gemeentehuis, is erg fraai. In het souterrain is het Office du Tourisme gevestigd, en alleen al om de gewelven een bezoekje waard. In Eglise Saint-Fleuret staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.

Bozouls
Bozouls ligt hoog boven een spectaculaire, lusvormige kloof. Vanaf een muur langs Rue du Trou kijk je de diepe kloof in. In het midden van de lus staan een klooster en een kerk. Langs de oever van de Dourdou is een mooi botanisch pad. Verder zijn een wasplaats en bron het bekijken waard.

Rodelle
Het piepkleine dorpje Rodelle laat je verbeelding op hol slaan. De oude stenen huizen staan bovenop een hoge rots en al van ver zichtbaar. Het hele dorp bestaat uit een straatje met twee korte vorkjes dat doodloopt aan het einde van die rots. Het uitzicht vanaf het pleintje voor de kerk is heel mooi.

Saint-Eulalie d’Olt
Het middeleeuwse stadje Sainte-Eulalie-d’Olt ligt aan de rivier de Lot. Het is geclassificeerd als een van de Plus Beaux Villages de France. Je doet een stapje in de tijd terug als je door de smalle straatjes met vakwerkhuizen en mooie pleintjes loopt. Op Place de l’Olm werd vroeger recht gesproken door de heren van het kasteel op het plein. De kerk dateert uit de elfde eeuw. In een school met toren uit de zeventiende eeuw is nu een klein museum. Ook een prachtig herenhuis uit de zestiende eeuw heeft een toren. Aan de rand van het stadje langs een zijriviertje van de Lot is een oude molen te zien uit de zeventiende eeuw. In de Lot staat nog een stuk pijler van een Romeinse brug.

Espalion
Espalion heeft een lange geschiedenis. Vanaf de zandstenen brug uit de elfde eeuw heb je mooi zicht op het Vieux Palais en de voormalige leerlooierijen met houten balkons. Op de trappen aan de Lot wasten de leerlooiers de huiden. Het Maison d’Assezat met kleine glas-in-lood ramen is uit de Renaissance. Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse ligt aan de rand van Espalion. Het oudste deel is al uit de elfde eeuw en vooral het gebeeldhouwde portaal is schitterend.

Entraygues-sur-Truyère
Al meer dan 1000 jaar geleden werden hier verdedigingswerken gebouwd. De lange geschiedenis heeft sporen achter gelaten, maar het stadje is minstens zo leuk vanwege de picknickplaats bij het kasteel aan Rue de la Grave. Daar stromen de Lot en Truyère samen. Dat levert een mooi plaatje op, en met mooi weer een uurtje ultieme ontspanning.

Conques-en-Rouergue
Dit prachtige dorp, gerekend tot Les Plus Beaux Villages, ligt hoog boven de rivier Le Dourdou. Het is een favoriete toeristische bestemming. En dat is geen wonder. Het dorp is gebouwd rondom de abdij uit de elfde en twaalfde eeuw. De huizen met leien daken en grote houten deuren staan in smalle kronkelige straatjes die tegen de heuvel geplakt lijken te zijn.

Salles-la-Source
Dit dorp ligt onder een bijna loodrechte, gebogen rotswand. De grootste trekpleister is de waterval die in drie delen naar beneden stroomt. Maar er is meer. Via een mooi straatje met oude huizen kom je uit bij een plein met een fontein en bomen. Aan de ene kant staat een kerk en aan de ander kant een kasteel. Vanaf de muur bij de kerk heb je een prachtig uitzicht over het dal. In het dorp is ook nog een museum in een spinnerij uit de negentiende eeuw. Onder Salles-la-Souce ligt het gehucht Saint-Paul. Ook daar is een mooie waterval en een schitterend vrijwel origineel kerkje uit de twaalfde eeuw.

Muret-le-Chateau
Muret wordt gedomineerd door het kasteel op het hoogste punt. Vroeger speelde water een belangrijke rol. De rivier die door en langs het dorp stroomt, zorgde ervoor dat de molens konden draaien. De rivier stort aan het einde van het dorp een tiental meters naar beneden in een mooi groen kloofje.

Flaujac
Het dorp Flaujac heeft één goede reden om te bezoeken: een versterkte wijk, een soort fort. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. Gedeeltes zijn gerestaureerd. Het fort staat op de lijst Monuments Historique.

Saint-Côme-d’Olt
Saint-Côme-d’Olt wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het dorp ligt aan de Lot (‘Olt’). Het is een klein dorp met een historische kern. Centraal staat een kerk uit de zestiende eeuw. De kerk heeft een bijzondere gedraaide toren en deuren met prachtig houtsnijwerk. Daaromheen liggen als ringen enkele nauwe straatjes met oude stenen huizen. Het kasteel naast de kerk doet nu dienst als gemeentehuis. Verstevigde poorten geven toegang tot de huizen binnen de buitenste ring.

Rodez

Lees verder

Fietstocht
Estaing > Bozouls > Voie Verte > Eglise de Perse > Espalion > Estaing

Deze fietstocht start in Estaing en loopt door het gebied ten zuiden van de Lot door een mooi landelijk gebied. De eerste halte is het kleine dorpje Verrière, dat er met een prachtige gerestaureerde brug, een kasteel en kapelletje uitziet alsof je een paar eeuwen terug in de tijd bent. De volgende stop is Bozouls met een schitterende hoefijzervormige kloof en enkele andere bezienswaardigheden zoals een klooster, kerk, wasplaats en bron. De route gaat verder over een ongebruikte spoorlijn. De vele viaducten met mooie uitzichten en lange donkere tunnels maken het slechte wegdek meer dan goed. Net voor Espalion staat een bijzonder Romaans kerkje dat je zeker niet mag missen. Espalion heeft een paar interessante historische bouwwerken zoals een brug van waar je lang de Lot de leerlooierijen van een paar eeuwen terug ziet.

Fietstocht
Marcillac > Clairvaux-d’Aveyron > Bruéjouls > Salles-la-Source > Marcillac
Deze frondrit start in het stadje Marcillac-Vallon. Je fietst door een wijngebied langs leuke oude dorpen waar de wijnhandel een belangrijke rol heeft gespeeld. Door het gebied lopen vele riviertjes. De volgende stop is in Clairvaux-d’Aveyron. Achter de toren schuilt een middeleeuwse kern met poortjes en steegjes. In Bruéjouls staat voor de kerk een gigantische vergroting van een wijnkommetje. Het laatste dorp van de fietstocht is Salles-la-Source, bekend om een waterval die in 3 etages door het dorp stroomt. De route terug gaat over een weggetje hoog boven het dal van Le Crenau met mooie vergezichten.

Fietstocht
Barage de Castelnau > Sainte-Eulalie-d’Olt > Barage de Castelnau
Deze rondrit gaat om het stuwmeer Castelnau-Lassouts in de Lot. Vrijwel de hele route heb je zicht op het mooie blauwgroen water van het meer. Je start bij de indrukwekkende overlopen. Via een ruw pad aan de zuidzijde van het stuwmeer bereik je Sainte-Eulalie-d’Olt. Dit schitterende dorpje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France. In de straatjes en op de pleintjes staan oude huizen gebouwd van rode zandsteen. De route terug gaat langs de noordzijde van het stuwmeer. Ook daar zijn ruw stukken, maar het grootste deel is gemakkelijk fietsen. Onderweg zijn een paar leuke plekken om te zwemmen.

Fietstocht
Rodelle > Salles-les-Source > Muret-le-Chateau > Rodelle

In deze rondrit rijd je langs drie historische dorpen. De tocht start in Rodelle, een piepklein dorpje boven op een rots, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Via het kalksteenplateau Causse Comtal met weids uitzicht rijd je naar Salles-la-Source. Dat dorp staat vooral bekend om een mooie waterval in 3 gedeeltes, maar er is nog veel meer te zien. De route gaat verder over een leuk weggetje hoog boven het dal van Le Crenau langs wijngaarden en nog een waterval. Dan over de Causse Comtal naar Muret-le-Chateau. Daar kun je een wandelingetje door het dorp met oude huizen en naar een waterval maken. De weg terug gaat door het groene dal van Le Dourdou. Vlak voordat je weer in Rodelle bent, kun je nog een kleine grot met kapelletje bezoeken waarbij een mooi verhaal hoort.

Fietstocht rond de Lot
Espalion > Eglise de Perse > Clapas de Thubiès > Saint-Côme-d’Olt > Espalion
Deze rondrit heeft een lengte van slechts 17 kilometer, maar onderweg is veel te zien. Je begint aan de zuidkant van de Lot aan het randje van Espalion en rijdt langs een kerkje uit de elfde en twaalfde eeuw met onder andere een schitterend timpaan. Via een groene landelijke omgeving met verre uitzichten kom je bij het merkwaardige natuurverschijnsel Clapas de Thubiès. De volgende twee stops zijn aan de noordkant van de Lot. Saint-Côme-d’Olt is een van Les Plus Beaux Villages de France. Flaujac heeft een soort versterkte wijk uit de vijftiende eeuw die gedeeltelijk gerestaureerd is. Terug in Espalion steek je de Lot over via een brug uit de elfde eeuw. Maar er zijn meer bouwsels in Espalion die een bezichtiging waard zijn.

Fietstocht
Colombez > Barage de la Selves > Lac de Maury > Colombez

Fietstocht op het plateau van de Aubrac
Saint-Gervais (plan d’eau) Saint-Gervais > Benaven > Ruines du Château de Thénières > Saint-Gervais

Fietstocht
Estaing > Golinhac > Entraygues-sur- Truyere > Chapelle de Dol > Estaing

Fietstocht
Entraygues-sur-Tryere > Conques-en-Rouergue > Entraygues

Fietstocht
Estaing > Verrieres > Eglise Saint Pierre > Espalion > Saint-Côme-d’Olt > Flaujac > Espalion > Estaing