Bozouls

Bozouls ligt hoog boven een spectaculaire, lusvormige kloof. Vanaf een oude muur langs Rue du Trou kijk je de diepe kloof in. In het midden van de lus staan een klooster en een kerk. Langs de oever van de Dourdou is een botanisch pad. Verder zijn een wasplaats en bron het bekijken waard.

Hart van de Trou de Bozouls

Trou du Bozouls: een honderd meter diepe kloof

Bozouls is een bezoek meer dan waard vanwege de schitterende lusvormige kloof. De kloof met steile wanden is zo’n honderd meter diep, lang geleden uitgesleten door de rivier de Dourdou . De lus heeft een diameter van zo’n vierhonderd meter. In natte periodes stromen enkele mooie watervallen uit gaten uit de rotswand.

Hart van de lus

In het midden van de lus staan een kerk en een klooster. Vanaf het kleine centrum kan je ernaar toe lopen. Je daalt af via straatjes met oude huizen. Steek daarna de brug over de Dourdou over en loop via een smal pad weer omhoog. Langs het pad omhoog passeer je een kleine grot. Weer boven heb je een mooi uitzicht over Bozouls en de andere kant van de kloof.

Rue des Angles

Eglise Sainte Fauste

Eglise Sainte Fauste dateert grotendeels uit de twaalfde eeuw. De Romaanse kerk is gebouwd van roze zandsteen. Stevige steunberen ondersteunen het schip, het middendeel van de kerk. Binnen staan hoge pilaren. Aan de bovenkant zijn beeldhouwde kapitelen: soms met sierlijke bladeren, maar ook met afschrikwekkende menselijke figuren. In de vijftiende en zestiende eeuw zijn vijf kapellen aangebouwd, waarschijnlijk omdat de muren van de kerk bol begonnen te staan.

Intrigerende kapitelen
wijwaterbakje

afdeksteen?

Botanisch pad

Een botanisch pad van ongeveer 6 kilometer gaat door de kloof over een paar bruggetjes. De natuur in de kloof is veelzijdig. Er zijn bijna honderd verschillende soorten bomen, struiken, kruidachtige planten, varens. Op bordjes staan de Latijnse namen. De rondwandeling begint bij het bruggetje over de Dourdou in de kloof onder Bozouls. Het is geel-gemarkeerd.

Even afkoelen…

Wasplaats en bron

Langs een zijriviertje van de Dourdou zijn nog twee bouwwerkjes die je zomaar voorbij zou gaan, als je van het bestaan niet wist: een bron en een wasplaats.
Le Lavoir de l’Alrance is gebouwd in 1884. Omdat de wasplaats al snel een succes was, kregen de twee bassins een dak.
Even verderop staat La Fontaine de l’Alrance. De l ‘Alrance voorzag de inwoners van Bozouls van drinkwater tot halverwege de twintigste eeuw. Om die ‘bron’ te beschermen bouwde men een stevig stenen gebouw over de Alrance.

De wasplaats met daarachter de ‘bron’

Praktische informatie

Ligging
Bozouls ligt in arrondissement Rodez in departement Aveyron in de regio Occitanie.
Parkeren
Er zijn voldoende (gratis) parkeerplaatsen.
Informatie
Bureau d’Information Touristique de Bozouls/ Office de Tourisme Terres d’Aveyron
Place de la Mairie 12340 Bozouls
Fietstocht
Zin om te fietsen met Bozouls als tussenstop? Op deze pagina van deze site staat een fietstocht beschreven . NB Je kan natuurlijk ook starten in Bozouls.

Op diverse plaatsen in het dorp hangen informatieborden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *