Deze wandeling gaat door het prachtige keteldal Cirque de Saint Marcellin naar het gehucht Saint-Marcellin. Op een richel hoog boven de rivier de Tarn staan rotswoningen en een priorij met kapel. Het fort aan het einde van het gehucht lijkt onbereikbaar, geplakt tegen de hoge rotswand. De route voert daarna naar de vlakte bovenaan de kliffen. De uitzichten en rotspartijen zijn schitterend, net als de natuur. Grote kans dat je gieren ziet vliegen!

Le château troglodytique in Saint-Marcellin (foto van Nerissa Smit)

Start

Vanaf de parkeerplaats aan de D907 op iets meer dan 400 meter heb je mooi zicht op de Cirque de Saint-Marcellin. Het keteldal en het omliggend gebied staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar heeft ook andere classificaties omdat het zo bijzonder is. Het pad begint bij de pakeerplaats.

Cirque de Saint-Marcellin vanaf de D907

Cirque de Saint-Marcellin

De eerste etappe van de wandeling loopt door het midden van het keteldal naar de rechter rotswand. Links en rechts van het stenige pad zijn lage bomen en struiken. Het zoemen van de insecten in de lage struiken en bomen is bijna oorverdovend. Kijk even naar het stenen paaltje aan het begin van de wandeling: het is van Sportvereniging Alpina, maar daarover straks meer.

Na een stevig klimmetje bereik je een richel onder een rotswand op 675 meter hoogte. Ga rechtsaf. Je loopt nu op de Grande Randonnée de Pays Tour du Causse de Sauveterre. Een mondvol, maar wat is het uitzicht hier mooi! Het pad maakt nog enkele hoogtemeters voordat je Saint-Marcellin bereikt.

Saint-Marcellin met rotswoningen

Het dorp bestaat uit enkele huizen, een broodoven, een priorij met kapel, een begraafplaats en een fort. Op de terrassen onder het dorp verbouwden de bewoners hun gewassen. Het is bijna onvoorstelbaar dat mensen hier zijn gaan wonen, zo hoog boven het dal op de zonnige, droge zijde van het dal. Het dagelijks leven zal niet gemakkelijk zijn geweest.

Behalve de bijzondere plek – op een richel onder een steile rotswand – is er nóg iets bijzonders: de gebouwen maken gebruik van de rotswand als vierde muur.

Troglodietenwoningen…
… maken gebruik van de rotswand als vierde muur

Verschillende organisaties, waaronder Sportvereniging Alpina, proberen met man en macht het dorp te behoeden voor verder verval. De priorij en kapel zijn nu gerestaureerd.

Gezamenlijke broodoven
Piepklein begraafplaatsje
Uitzicht vanuit een verlaten woning

Château troglodytique

Aan het einde van het dorp vind je – wat ons betreft – het hoogtepunt: een fort dat geplakt lijkt tegen een holte in de rotswand. Het was eigendom van de familie Mostuéjouls. Het fort diende als toevluchtsoord voor de dorpsbewoners als er gevaar dreigde. Het was alleen te bereiken met een ladder die verwijderd kon worden bij een aanval. De familie Mostuéjouls bouwde later een kasteel verderop in de Vallée du Tarn in het gelijknamige dorp Mostuéjouls.
Er zijn geen historische documenten die iets kunnen zeggen over de precieze leeftijd van het fort. Door verschillende feiten met elkaar te combineren, vermoedt men dat het fort stamt uit de zeventiende eeuw.

Le château troglodytique in Saint-Marcellin

Naar de Causse de Sauveterre

Net voorbij het dop is een bron. Loop verder over de GR. Dit stukje is redelijk beschut tegen de zon door lage bomen en struiken. Negeer twee keer een klein paadje naar links. Kort daarna heb je weer prachtig zicht op de Gorges du Tarn met aan de overzijde de Corniches de Méjean. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar er loopt een schitterende wandelroute over die richels. Meer daarover kun je lezen in dit artikel op deze site.
Op de splitsing op 875 meter hoogte staat een wegwijzerpaal. Sla daar linksaf richting Fontaine de Pailasse.

Schitterende rotsen boven de Gorges du Tarn

Source de Pailasses

Op een hoogte van ruim 880 meter is een grot met een afgebrokkelde muur ervoor. Ernaast is een bron, die helaas droog stond toen wij er waren. Maar kennelijk is de aarde en/of de lucht nog vochtig genoeg om varentjes te laten overleven.
Pak je broodje en water maar uit je tas, want naast de grot is een prachtig groen veldje onder de bomen!

Grot gebruikt als stal
La Fontaine des Paillasses 

Een stukje afsteken

Na de Source wordt het pad zanderig. Dat fijne, grijze zand hadden we hier niet verwacht! Ongeveer 200 meter na de Source maakt het pad een scherpe hoek naar rechts. Houd je van een duidelijk aangegeven pad zonder verrassingen? Dan vervolg je de gele route. Wij besloten op deze heel warme dag in juli 2020 het pad met een geel kruis naar links te nemen. We zouden hiermee enkele kilometers besparen, maar we hadden geen rekening gehouden met de slechte staat van het pad. Een paar keer raakten we de route kwijt, en we hebben heel lang over nog geen kilometer gedaan, maar mooi was het er wel. We kunnen je niet vertellen hoe interessant de ‘echte’ gele route richting Vors is, maar hij is waarschijnlijk wel een stuk gemakkelijker te belopen! Uiteindelijk komen beide paden weer op hetzelfde punt uit.

Het pad weer gevonden…

Terug op de gele route

Hemelsbreed 700 meter verder, maar ook een uur verder, kwamen we weer aan op de gele route. Vanaf hier gaat het pad voornmelijk naar beneden, van ongeveer 900 meter tot het volgende figuurlijke hoogtepunt op ongeveer 800 meter hoogte: een patform op een hoge rots vanwaar je – alweer – een schitterend uitzicht hebt.
Kijk vooral ook naar de hoge rots links voor je. Als je geluk hebt, zie je daar gieren. Zo niet, loop dan nog een paar honderd meter verder en kijk nog een keer.

Schitterend uitzicht vanaf een hoge platte rots

Terug op de richel

Het pad loopt nu nog verder naar beneden, tussen grote rotsblokken door. Een gaaf stukje. Uiteindelijk kom je weer uit op de Grande Randonnée de Pays Tour du Causse de Sauveterre, op de richel tussen Saint-Marcellin en Églazines. Églazines is ook een troglodietendorp. Meer daarover kun je lezen in de beschrijving van onze rondwandeling vanuit Liaucous naar Églazines. Staand op de richel besef je nog beter hoe bijzonder dit gebied is.

Zicht vanaf de richel midden in Cirque de Saint-Marcellin
Hagedis op een rotsblok

Gieren

Ga maar even rustig zitten onder de bomen bij de splitsing op de richel en kijk naar boven, naar de hoge rots die nu rechtsboven van je te zien is. De witte plekken worden veroorzaakt door de uitwerpeselen van gieren: hier hebben ze hun nest.
In Europa leven vier soorten gieren: de aasgier, monniksgier, vale gier en lammergier.  Sinds de jaren 40 van de twintigste eeuw waren ze in deze streek verdwenen. In 1981 is men begonnen met het uitzetten van nieuwe gieren. Met succes: alle vier soorten gieren zweven nu weer langs de rotsen hoog boven de Tarn en La Jonte.
We zagen verschillende gieren deze dag, wat een geweldige afsluiting van deze wandeling!

Gier op hoge rots (foto van Robert Kamphof)
Zwevende gier (foto van Robert Kamphof)

Praktische zaken

Soort wandeling
Het pad door de Cirque de Marcellin loop je heen en terug. De rest is een rondwandeling.
Waarschuwing
Houd rekening met weinig schaduw. In de zomer kan het hier erg warm worden.
Parkeren
Langs de D192 bij Mas de Lafon op het parkeerterrein.
Startpunt
Bij het parkeerterrein.
Lengte
Ongeveer 9,5 kilometer.
Hoogtemeters
Ongeveer 1100 hoogtemeters.
Markering
Vanaf het parkeerterrein gaat een pad met gele markering naar Saint Marcellin. Eenmaal boven volgt de route een stuk van de Grande Randonée du Causse de Sauveterre, gemarkeerd met rood-gele ‘vlaggetjes’. De rest van de wandeling is weer geel gemarkeerd. Op strategische plekken staan paaltjes met bestemmingen en afstanden.
Voor variaties in de route is een gedetailleerde kaart nodig, bijvoorbeeld een (digitale) IGN-kaart.
Meer doen in dit gebied?
Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je 6 wandelingen, een fietstocht en 2 mooie dorpen.

Paaltje van Club Alpina de Millau langs het pad door de Cirque

Combinatie Églazines en Saint-Marcellin

Een combinatie van de rondwandeling naar onder andere Églazines is heel goed mogelijk. Je kan dan starten vanaf de hierboven genoemde parkeerplaats of vanaf het parkeerterrein naast het kerkhof in Liaucous.
Stippel verder zelf een route uit met behulp van een gedetailleerde kaart (bijvoorbeeld een IGN-kaart), want er zijn verschillende routes mogelijk.
Op deze site vind je ook een beschrijving van onze rondwandeling vanuit Liaucous naar Églazines.

Églazines op een richel
Broodoven in Églazines
Ruïnes van een huis in Églazines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *