Conques-en-Rouergue: rond een eeuwenoude abdijkerk met bijzonder timpaan

Conques-en-Rouergue Aveyron straatje met uitzicht

Het beeldschone Conques-en-Rouergue is gebouwd rond een eeuwenoude abdijkerk met een bijzonder timpaan. Het dorp wordt gerekend tot de Plus Beaux Villages de France en is een favoriete toeristische bestemming. En dat is geen wonder. De vakwerkhuizen met leien daken en grote houten deuren staan in smalle kronkelige straatjes tegen de berghelling hoog boven de rivier de Dourdou.

Halte op pegrimsroute naar Santiago

De geschiedenis van Conques-en-Rouergue kan niet los worden gezien van religie. In de achtste eeuw koos een kluizenaar deze mooie plek uit om zich terug te trekken in eenzaamheid. Er ontstond een klooster. Later werd het klooster een pelgimsoord toen geroofde relikwieën van Sainte Foy zorgden voor wonderen. Nu is Conques een belangrijke halte voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

Porte de la Vinzelle
Een van de vele mooie straatjes

Een ‘Plus beau village de France’

Conques-en-Rouergue wordt gerekend tot de Plus Beaux Villages de France. Er mogen geen auto’s in het dorp rijden, en daardoor is het gemakkelijk om je voor te stellen hoe het hier eeuwen geleden moet zijn geweest. Je loopt steeds verder omhoog. De huizen staan op richels langs de smalle weggetjes. Kijk vooral ook naar de prachtige oude houten deuren. Het uitzicht over de vallei is heel mooi.

Overal in Conques…
…prachtige houten deuren…
…onder bewerkte portalen

L’Abbatiale Sainte-Foy op Werelderfgoedlijst

De abdijkerk van Conques-en-Rouergue staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De bouw begon in de elfde eeuw en werd voltooid in de twaalfde eeuw. De kerk raakte in verval en werd halverwege de negentiende eeuw op het nippertje gered door een inspecteur van de Monumentendienst. Later werd de kerk een monument, een Monument Historique, en gerestaureerd.

L’Abbatiale Sainte-Foy torent boven het dorp uit

Eeuwenoude en moderne elementen

L’Abbatiale Sainte-Foy heeft een sober interieur, maar is indrukwekkend door de hoogte. Het is goed mogelijk dat het gewelf het hoogste was in zijn tijd. Veel oude kerkschatten zijn bewaard gebleven zoals de beroemde vergulde reliekhouder van Sainte Foy uit de negende of tiende eeuw. De kerkschatten hebben nu een plek in het museum naast de kerk.
Het contrast tussen het oude bouwwerk en de moderne ramen werkt onverwacht goed. De meer dan honderd glas-in-loodramen werden eind twintigste eeuw door de Franse kunstenaar Pierrre Soulages gemaakt.
Een reliekschijn van de hedendaagse kunstenaar Goudji hangt tussen pilaren van het koor. ‘Le reliquaire de Saint Foy’ wil het licht van Sainte Foy weerspiegelen en uitnodigen om te bidden voor vervolgde christenen.

De koepel is bijna 35 meter hoog
Moderne ramen van Soulages
Le reliquaire de Saint Foy van Goudji

Bijzonder timpaan Abbatiale Sainte-Foy

De abdijkerk van Conques-en-Rouergue heeft een bijzonder gebeeldhouwd timpaan, het deel boven het portaal, dat het Laatste Oordeel voorstelt. Er staan meer dan 120 personen op met Jezus Christus in het midden. Onder Christus zie je de deuren van de hemel en de hel. Vooral naar de kant van de hel blijf je kijken. De duivel staat klaar met zijn knots en monstertjes trekken een ridder van zijn paard. De tong van een man wordt uit zijn mond getrokken en een andere man wordt geroosterd aan het spit. De buitenste boog boven het timpaan lijkt veranderd in een lint dat door glurende figuurtjes wordt vastgehouden.
Gedeeltes van de oorspronkelijke kleuring zijn bewaard gebleven. Twee keer per avond wordt het timpaan verlicht en kun je het in kleur bekijken. Meer informatie over over het timpaan en de lichtshow staat op de site van Office de Tourisme Conques-Marcillac.

Timpaan boven het portaal van de abdijkerk Sainte-Foy

Lege sarcofagen achter Abbatiale Sainte-Foy

Loop ook even om L’Abbatiale Sainte-Foy. Daar liggen meer dan tien lege sarcofagen. Een bizar gezicht dat tot de verbeelding spreekt.

Lege sarcofagen achter de abdijkerk Sainte-Foy

Resten van het klooster

Van het klooster aan de zijkant van de abdijkerk is niet veel meer over. De monumentendienst kwam te laat en de stenen van het klooster waren inmiddels voor andere doeleinden gebruikt. Het bassin van prachtig groen serpentijn is weer grotendeels hersteld. Kijk vooral ook naar de intrigerende kapitelen bovenaan de pilaren, en ander beeldhouwwerk.

Kapiteel
Beeldhouwwerk
Kapitelen

Le pont des pèlerins

Deze brug over de rivier de Dourdou werd gebouwd in de veertiende eeuw en is een Monument Historique. Hij heeft 5 halfronde bogen in verschillende maten en grote driehoekige pijlers aan de voorkant. De bestrating bestaat uit leisteen.

Romaanse brug over de Dourdou bij Conques (foto van Wikimedia Commons)

Praktische informatie over Abbatiale Sainte-Foy

Ligging
Conques-en-Rouergue ligt in arrondissement Rodez in departement Aveyron in de regio Occitanie.
Parkeren
In het dorp mogen geen auto’s rijden. Er zijn enkele grote parkeerplaatsen buiten het dorp.
Wandeling
Houd rekening met een wandeling met hoogteverschillen. De straten zijn geplaveid met stenen, dus een beetje stevige schoenen zijn prettig.
Eten en drinken
Er zijn diverse restaurantjes en terrasjes. Er is ook een bakker die heerlijk brood vekoopt (2020). Vlakbij het klooster is een watertappunt.

Meer informatie

Office de Tourisme
Het Office de Tourisme van Conques-en-Rouergue is te vinden in de Rue du Chanoine Bénazech.
Plattegrond
Op internet is een handige plattegrond van Conques-en-Rouergue te vinden, zodat je je bezoek kunt voorbereiden.

Meer zien en doen?

Op deze site staan artikelen over een tiental historische stadjes en dorppjes in het noorden van Aveyron.
Je kan ook heerlijk fietsen in dit gebied. Ideeën nodig? Ga naar de fietstochten door het noorden van Aveyron.

Prachtige houten deur en stenen omlijsting
Daken met leistenenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.