Conques-en-Rouergue

Dit prachtige dorp ligt hoog boven de rivier de Dourdou. Het wordt gerekend tot de Plus Beaux Villages de France en is een favoriete toeristische bestemming. En dat is geen wonder. Het dorp is gebouwd rondom de abdijkerk uit de elfde en twaalfde eeuw. De vakwerkhuizen met leien daken en grote houten deuren staan in smalle kronkelige straatjes die tegen de heuvel geplakt lijken te zijn.

Dwalen door de straatjes van Conques

Pelgrimsoord

De geschiedenis van Conques-en-Rouergue kan niet los worden gezien van religie. In de achtste eeuw koos een kluizenaar deze prachtige plek uit om zich terug te trekken in eenzaamheid. Er ontstond een klooster. Later werd het klooster een pelgimsoord toen geroofde relikwieën van Sainte Foy zorgden voor wonderen. Nu is Conques een belangrijke halte voor pelgrims op weg naar Saint Jacques de Compostela.

Porte de la Vinzelle

Plus beaux villages de France

Conques-en-Rouergue wordt gerekend tot de Plus Beaux Villages de France. Er mogen geen auto’s in het dorp rijden ( op een enkele na), en daardoor is het gemakkelijk om je voor te stellen hoe het hier eeuwen geleden moet zijn geweest. Je loopt steeds verder omhoog. De huizen staan op richels langs de smalle weggetjes. Kijk vooral ook naar de prachtige oude houten deuren. Het uitzicht over de vallei is prachtig.

L’Abbatiale Sainte-Foy

De abdijkerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De bouw begon in de elfde eeuw en werd voltooid in de twaalfde eeuw. De kerk raakte in verval en werd halverwege de negentiende eeuw op het nippertje gered door een inspecteur van de Monumentendienst. De kerk werd een monument en gerestaureerd.

De kerk heeft een sober interieur, maar is indrukwekkend door de hoogte. Het is goed mogelijk dat het gewelf het hoogste was in zijn tijd. Opvallend zijn ook de moderne glas-in-loodramen. De meer dan honderd ramen werden eind twintigste eeuw door de Franse kunstenaar Pierrre Soulages gemaakt. Er is meer hedendaagse kunst in de eeuwenoude abdijkerk: Een reliekschijn van de kunstenaar Goudji hangt tussen pilaren van het koor. ‘Le reliquaire de Saint Foy’ wil het licht van Sainte Foy weerspiegelen en uitnodigen om te bidden voor vervolgde christenen.
Veel kerkschatten zijn bewaard gebleven zoals de beroemde vergulde reliekhouder van Sainte Foy uit de negende of tiende eeuw. De kerkschatten hebben nu een plek in het museum naast de kerk.

De koepel is bijna 35 meter hoog
Moderne ramen van Soulages

Le reliquaire de Saint Foy

Timpaan L’AbbatialeSainte-Foy

De kerk heeft een bijzonder gebeeldhouwd timpaan, het deel boven het portaal, dat het Laatste Oordeel voorstelt. Er staan meer dan 120 personen op met Jezus Christus in het midden. Onder Christus zie je de deuren van de hemel en de hel. Vooral naar de kant van de hel blijf je kijken. De duivel staat klaar met zijn knots en monstertjes trekken een ridder van zijn paard. De tong van een man wordt uit zijn mond getrokken en een andere man wordt geroosterd aan het spit.
De buitenste boog boven het timpaan lijkt veranderd in een lint die door glurende figuurtjes worden vastgehouden.
Gedeeltes van de oorspronkelijke kleuring zijn bewaard gebleven. Twee keer per avond wordt het timpaan verlicht en kun je het in kleur bekijken. Meer informatie over het timpaan en de lichtshow staat op de site van Office de Tourisme Conques-Marcillac

Timpaan boven het portaal van de abdijkerk Sainte-Foy

Loop ook even om de kerk. Daar liggen meer dan tien lege graftombes. Een bizar gezicht dat tot de verbeelding spreekt.

Lege sarcofagen achter de abdijkerk Sainte-Foy

Klooster

Van het klooster aan de zijkant van de abdijkerk is niet veel meer over. De monumentendienst kwam te laat en de stenen van het klooster waren inmiddels voor andere doeleinden gebruikt. Het bassin van prachtig groen serpentijn is weer grotendeels hersteld. Kijk vooral ook naar de intrigerende kapitelen bovenaan de pilaren, en ander beeldhouwwerk.

Kapiteel
Beeldhouwwerk
Kapitelen

Le pont des pèlerins sur le Dourdou

Deze brug over de rivier de Dourdou werd gebouwd in de veertiende eeuw en is een monument. Hij heeft 5 halfronde bogen in verschillende maten en grote driehoekige pijlers aan de voorkant. De bestrating bestaat uit leisteen.

Praktische informatie

Ligging
Conques-en-Rouergue ligt in arrondissement Rodez in departement Aveyron in de regio Occitanie.
Parkeren
In het dorp mogen geen auto’s rijden. Er zijn enkele grote parkeerplaatsen.
Wandeling
Houd rekening met een wandeling met hoogteverschillen. De straten zijn geplaveid met stenen, dus een beetje stevige schoenen zijn prettig.
Eten en drinken
Er zijn diverse restaurantjes en terrasjes. Er is ook een bakker (met heerlijk brood!).
Meer informatie
Het Office de Tourisme is te vinden in de Rue du Chanoine Bénazech.
https://www.tourisme-conques.fr/fr/
contact@tourisme-conques.fr
Plattegrond
Op internet is een handige plattegrond van Conques te vinden, zodat je je bezoek kunt voorbereiden.
Toilet
Naast het museum is een openbaar toilet.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *