Entraygues-sur-Truyère

Entraygues-sur-Truyère heeft door de gunstige ligging aan 2 rivieren een lange geschiedenis. Het stadje heeft leuke straatjes met oude huizen en een kasteel. De brug over Truyère is een historisch monument. Aan de andere kant van Entraygues-sur-Truyère is een kapel waarvan het oudste gedeelte uit de elfde eeuw is. Minstens zo leuk is de picknickplaats op de plek waar de Lot en Truyère samenstromen.

De Lot en de Truyère

Entraygues-sur-Truyère ligt op de plek waar de Lot en de Truyère samenkomen. Op het veld aan het water staan picknicktafels onder hoge bomen. Het is een heerlijke plek, dus neem een kleed en eten en drinken mee voor een uurtje ontspanning aan het water onder de bomen.

Picknickplaats op de plek waar de Lot en de Truyère samenkomen

Middeleeuwse huizen in smalle straatjes

Tot in de twaalfde eeuw was Entraygues heel welvarend. Na eeuwen van oorlog bereikte de welvaart opnieuw een hoogtepunt in de zestiende eeuw door wijnbouw, de handel in wijn en scheepvaart.
Dwaal door het de smalle straatjes met oude huizen en je voelt een beetje hoe het hier eeuwen geleden geweest zal zijn. Maak je liever een rondwandeling langs álle bezienswaardigheden, kijk dan bij Praktische informatie onderaan deze pagina. Daar staat een link naar een folder van het Office de Tourisme. De volgende 3 bezienswaardigheden staan in die folder, maar er is veel meer moois te zien.
Het straatje Rue Basse, de naam zegt het al, ligt het laagst langs de rivier en was onderhevig aan overstromingen. Het is het meest karakteristieke straat van Entraygues.
De imposante houten deur in Rue Droite is uit de zestiende eeuw. De bovenste klopper was voor ruiters, de onderste voor voetgangers.
In het Demeure Noble logeerde in 1585 een koningin, maar buiten dat feitje is het gewoon een prachtig huis uit de Renaissance. Links van het huis is een meetlat waarop het niveau van de overstromingen aangegeven staan.

Rue Basse
Foto: Fernan Nicolau
Porte Valette in Rue Droite
Foto: J.L. Pieux
Demeur Noble op Place A. Castanie
Foto: Nathalie Therrisse

Château d’Entraygues

Entraygues ligt aan twee rivieren en twee doorgaande wegen. Eind dertiende eeuw bouwde de graaf van Rodez op deze gunstige plek een kasteel, maar al voor de bouw van het kasteel was Entraygues voorzien van een wal en torens. De rivier de Truyère werd zelfs omgeleid rond de stad richting de Lot en vormde op die manier een extra barrière.
In de zestiende eeuw werd het kasteel geplunderd en verwoest, en in de zeventiende eeuw herbouwd. Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen het trappenhuis, de gewelfde hal en twee torens overgebleven. Het kasteel is niet te bezichtigen.

Chateau
Foto: Nathalie Therrisse

Pont sur la Truyère

De brug over de Truyère uit 1340, is een historisch monument. Pont sur la Truyère heeft vier overspanningen en is ruim 3,5 meter breed. De pijlers zijn driehoekig aan de voorkant en vierkant aan de achterkant. De brug is gerestaureerd. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan.

Pont sur la Truyère

La Chapelle Notre-Dame-du-Pontet

Aan de Quai Notre-Dame langs de Lot staat Chapelle Notre-Dame-du-Pontet, een kapel waarvan het oudste deel dateert uit het eind van de elfde eeuw. Eind zeventiende eeuw werd de kapel vergroot en werd het een nonnenklooster.

Chapelle Notre-Dame-du-Pontet.
Foto: Fernan Nicolau

Praktische informatie

Ligging
Entraygues-sur-Truyère ligt ongeveer 45 kilometer ten noorden van Rodez.
Eten en drinken
Er zijn bars, terrasjes en restaurants in Entraygues-sur-Truyère.
Op de plek waar de Lot en de Truyère samenstromen is een leuke picknickplaats.
Meer informatie
L’Office de Tourisme d’Entraygues-sur-Truyère is gevestigd op Place de la République.
https://www.tourisme-entraygues.com/
Wandelroute door Entraygues-sur-Truyère
Er staat een leuke rondwandeling door Entraygues-sur-Truyère beschreven in een folder van het Office du Tourisme. Bij 25 bezienswaardigheden staat een beschrijving.

Met dank aan
Het Office de Tourisme van Entraygues-sur-Truyère heeft me toegestaan enkele foto’s te gebruiken voor deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *