Entraygues-sur-Truyère

(In de maak: meer details en foto’s volgen augustus 2020.)

Entraygues-sur-Truyère heeft een lange geschiedenis. Het stadje is zeer gunstig gelegen, en al meer dan 1000 jaar geleden werden er verdedigingswerken gebouwd. Die lange geschiedenis heeft sporen achter gelaten, maar het stadje is minstens zo leuk vanwege de picknickplaats bij het kasteel aan Rue de la Grave. Daar stromen de Lot en Truyère samen. Dat levert een mooi plaatje op en met mooi weer een uurtje ultieme ontspanning.

De Lot en de Truyère

Het kleine stadje Entraygues-sur-Truyère ligt op de plek waar de Lot en de Truyère samenkomen. Op het veld aan het water staan picknicktafels onder hoge bomen. Het is een heerlijke plek, dus neem een kleed en eten en drinken mee voor een uurtje ontspanning aan het water onder de bomen.

Verdedigingswerken

Entraygues lag heel gunstig aan twee rivieren en twee doorgaande wegen. Eind dertiende eeuw bouwde de graaf van Rodez een kasteel, maar al voor de bouw van het kasteel was Entraygues voorzien van een wal en torens. De rivier de Truyère werd zelfs omgeleid rond de stad richting de Lot en vormde op die manier een barrière.
In de loop der eeuwen werden meer verdedigingswerken gebouwd. Nu zijn slechts nog twee vierkante torens met kantelen te zien van de ruim 200 torens, en het hoofdgebouw dat in de zeventiende eeuw is gerestaureerd.

Middeleeuwse huizen, stegen, een kasteel en kerk.

Tot in de twaalfde eeuw was Entraygues heel welvarend. Na eeuwen van oorlog bereikte de welvaart een hoogtepunt in de zestiende eeuw door wijnbouw, de handel in wijn en scheepvaart.
Loop door het de smalle straatjes met oude huizen en richting de oude brug en terug langs de rivier, en je voelt een beetje hoe het hier eeuwen geleden geweest zal zijn.
Op de plaats waar de Lot en de Truyère samenkomen staat een kasteel. Het kasteel van de graaf van Rodez uit de dertiende eeuw werd in de zeventiende eeuw herbouwd. Van de overblijfselen uit de dertiende eeuw zijn alleen het trappenhuis, de gewelfde hal en twee torens overgebleven. Het kasteel is niet te bezichtigen.
Aan de Quai Notre-Dame langs de Lot ligt een kerk waarvan het oudste deel dateert uit het eind van de elfde eeuw. Eind zeventiende eeuw werd de kapel vergroot en werd het een nonnenklooster.

Pont sur la Truyère

Langs Entraygues-sur-Truyère stromen twee rivieren: de Lot en de Truyère. De brug over de Truyère, Pont sur la Truyère, is een historisch monument uit de dertiende eeuw. De brug heeft vier overspanningen en is ruim 3,5 meter breed. De pijlers zijn driehoekig aan de voorkant en vierkant aan de achterkant.

Pont sur la Truyère

Praktische informatie

Ligging
Entraygues-sur-Truyère ligt in arrondissement Rodez in departement Aveyron in de regio Occitanie.
Meer informatie
L’Office de Tourisme d’Entraygues-sur-Truyère is gevestigd op Place de la République.
https://www.tourisme-entraygues.com/
Wandeling door
Er staat een leuke wandeling door Entraygues beschreven in een folder. Bij 25 bezienswaardigheden staat een interessante beschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *