Sporen van een lange geschiedenis in Entraygues-sur-Truyère

De gunstige ligging aan 2 rivieren heeft sporen achtergelaten in de lange geschiedenis van Entraygues-sur-Truyère. Het stadje heeft leuke straatjes met oude huizen en een kasteel. De brug uit de veertiende eeuw over Truyère is een historisch monument. Aan de andere kant van Entraygues-sur-Truyère is een kapel waarvan het oudste gedeelte uit de elfde eeuw is. Minstens zo leuk is de picknickplaats op de plek waar de Lot en Truyère samenstromen.

De Lot en de Truyère

Entraygues-sur-Truyère is ontstaan op de plek waar de rivier Truyère in de Lot stroomt. Op dat mooie punt is een grasveld aan het water staan picknicktafels onder hoge bomen. Een fijne plek voor een picknick, dus neem een kleed en eten en drinken mee voor een uurtje ontspanning!

Picknickplaats op de plek waar de Lot en de Truyère samenstromen

Welvarend Entraygues

Tot in de twaalfde eeuw was Entraygues heel welvarend. Na eeuwen van oorlog bereikte de welvaart opnieuw een hoogtepunt in de zestiende eeuw door wijnbouw, de handel in wijn en scheepvaart.

Dwalen door smalle straatjes met oude huizen

Dwaal door de smalle straatjes met middeleeuwse huizen en je voelt een beetje hoe het hier eeuwen geleden geweest moet zijn. Ik noem hier drie bezienswaardigheden.
Het straatje Rue Basse, de naam zegt het al, ligt op het laagste niveau langs de rivier en is onderhevig aan overstromingen. Het is het meest karakteristieke straatje van Entraygues.
In het Demeure Noble logeerde in 1585 een koningin, maar buiten dat feitje is het gewoon een prachtig huis uit de Renaissance. Links van het huis is een meetlat. Je kunt daarop het niveau van de overstromingen zien staan.
De imposante houten deur in Rue Droite is uit de zestiende eeuw. Kijk eens naar de kloppers: de bovenste klopper was voor ruiters, de onderste voor voetgangers.

Rue Basse
(foto van Fernan Nicolau)
Porte Valette in Rue Droite
(foto van J.L. Pieux)
Demeur Noble op Place A. Castanie
(foto van Nathalie Therrisse)

Château d’Entraygues

Entraygues ligt aan twee rivieren en twee doorgaande wegen. EEn gunstige plek dus. Eind dertiende eeuw bouwde de graaf van Rodez hier een kasteel. Maar al voor de bouw van het kasteel was Entraygues voorzien van een wal en torens. De rivier de Truyère werd zelfs omgeleid rond de stad richting de Lot en vormde op die manier een extra barrière.
In de zestiende eeuw werd het kasteel geplunderd en verwoest, en in de zeventiende eeuw herbouwd. Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen het trappenhuis, de gewelfde hal en twee torens overgebleven. Het kasteel wordt nu gebruikt als groepsaccomodatie.

Château d’Entraygues (foto vanNathalie Therrisse)

Pont sur la Truyère

De brug over de Truyère uit 1340, is een historisch monument. Pont sur la Truyère heeft vier overspanningen en is ruim 3,5 meter breed. De pijlers zijn driehoekig aan de voorkant en vierkant aan de achterkant. De brug is gerestaureerd. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan.

Pont sur la Truyère

La Chapelle Notre-Dame-du-Pontet

Aan de Quai Notre-Dame langs de Lot staat Chapelle Notre-Dame-du-Pontet. Het oudste deel van de kapel dateert uit het eind van de elfde eeuw. Eind zeventiende eeuw werd de kapel vergroot en werd het een nonnenklooster.

Chapelle Notre-Dame-du-Pontet. (foto van Fernan Nicolau)

Praktische informatie

Ligging
Entraygues-sur-Truyère ligt ongeveer 45 kilometer ten noorden van Rodez.
Eten en drinken
Er zijn bars, terrasjes en restaurants in Entraygues-sur-Truyère.
Op de plek waar de Lot en de Truyère samenstromen is een leuke picknickplaats.
Wandelroute door Entraygues-sur-Truyère
Er staat een leuke rondwandeling door Entraygues-sur-Truyère beschreven in de de verzorgde folder van Entraygues-sur-Truyèrer van het Office de Tourisme van Entraygues. Bij 25 bezienswaardigheden staat een beschrijving.

Met dank aan
Het Office de Tourisme van Entraygues-sur-Truyère heeft me toegestaan enkele foto’s te gebruiken voor deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.