Middeleeuws Espalion met eeuwenoude brug en schitterende Église de Perse

Espalion heeft een lange geschiedenis die terug te vinden is in de brug uit de elfde eeuw en het schitterende Église de Perse. Vanaf de zandstenen brug heb je mooi zicht op het Vieux Palais en de voormalige leerlooierijen met houten balkons. Op de trappen aan de Lot wasten de leerlooiers de huiden. Het Maison d’Assezat met kleine glas-in-lood ramen is uit de Renaissance. Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse ligt aan de rand van Espalion. Het oudste deel is al uit de elfde eeuw en vooral het gebeeldhouwde portaal is schitterend. En er is nog veel meer te bewonderen!

Geschiedenis

Espalion ligt gunstig aan de Lot. De plaats werd al in de vroege middeleeuwen bewoond.

Espalion was gunstig gelegen aan de Lot

Le vieux Pont

Deze prachtige zandstenen brug dateert uit de elfde eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De brug werd verschillende keren veranderd. In de eerste eeuwen stonden er huizen en winkeltjes op. In de vijftiende eeuw kreeg de brug drie torens en werd de brug onderdeel van verdedigingswerken. Aan het eind van de zestiende eeuw werd een boog vervangen door een ophaalbrug. De veranderingen werden ook weer ongedaan gemaakt en vanaf 1888 is de oude brug een historisch monument.

Le vieux Pont uit de elfde eeuw

Leerlooierijen aan de Lot

Vanaf de oude brug heb je goed zicht op de pittoreske huizen met houten balkons op de rechteroever van de Lot. Het waren ooit leerlooierijen. Op de uitstekende stenen, gandouliers worden ze genoemd, wasten de leerlooiers de huiden. Het was een welvarende industrie die tot begin negentiende eeuw bleef voortbestaan.

Strategische plek van Le Vieux Palais

Dit Renaissance gebouw werd in 1572 tijdens de godsdienstoorlogen gebouwd op commando van de gouverneur van Espalion. Vanuit de torens had men goed zicht op de Lot. Na de Franse Revolutie deed het gebouw onder andere dienst als stadhuis, rechtbank en gevangenis. Nu kunnen kunstenaars tijdelijke ruimtes in het Vieux Palais huren.

Leerlooierijen aan de Lot
Le Vieux Palais

Duikmuseum in Ancienne Église Saint-Jean-Baptiste

De bouw van deze kerk op de Boulevard Poulenc (D920 ten zuiden van de Lot) begon aan het einde van de vijftiende eeuw. Van 1883 tot 1948 was het stadhuis. Sinds 1978 zijn er twee musea in gevestigd. Musée du Scaphandre vertelt de geschiedenis van het duiken en heeft zeldzame uitrustingen. Le Musée des Arts et Traditions populaires Joseph-Vaylet toont traditionele objecten uit de Occitaanse cultuur. De kerk staat op de monumentenlijst.

Église Saint-Jean-Baptiste

Deze imposante kerk is gebouwd met roze zandsteen in neo-gotische stijl aan het einde van de negentiende eeuw. Hij staat schuin tegenover de oude parochiekerk, die te klein was geworden. Voor de kerk is een binnenplaats omsloten door een zandstenen hek. Op de twee torens van 45 meter hoog staan beelden van de Heilige Maagd en Sint Josef. Op het timpaan boven de toegangsdeuren staan de Goede Herder , Johannes de Doper en de beschermheilige van de stad, Saint-Hilaire, de beschermheilige van de stad, afgebeeld. Het altaar, altaarstuk en preekstoel zijn van Poitou-marmer. Op een muur hangt een bronzen sculptuur met Saint-Hilaire van de beeldhouwer Denys Puech. Kijk ook even naar het cirkelvormige venster met glas-in-lood. De kerk staat op de Boulevard Joseph Poulenc.

Ancienne église Saint-Jean-Baptiste (foto van Wikimedia Commons)
Église paroissiale Saint-Jean-Baptiste (foto van Wikimedia Commons)

La Maison d’Assezat

Dit kloeke Renaissance gebouw uit de zestiende eeuw met kleine glas-in-lood ramen is genoemd naar Pierre Assézat, een rijke koopman. Hij werd in het huis geboren. Het staat op Place du Puits.

Tour Michou

La Tour Michou ligt aan de Boulevard Poulenc (D920), in de bocht ten zuiden van de Lot. Deze toren is de laatste van zes torens, onderdeel van verdedigingswerken uit de veertiende en vijftiende eeuw. Je vindt de toren in de bocht van de D920 ten zuiden van de Lot.

Maison d’Assezat
Tour Michou (foto van Wikimedia Commons)

Église de Perse uit elfde eeuw

Dit zandstenen kerkje staat net buiten Espalion heet voluit Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse. Het is te bereiken via Rue de Perse in het zuidoosten van Espalion. Het staat in een hoek van het kerkhof met eeuwenoude graven. Het is gebouwd in Romaaanse stijl. Het is een heel oude kerk: het koor dateert uit de elfde eeuw, de rest uit de twaalfde eeuw. De gotische kapellen zijn in de tweede helft van de vijftiende eeuw aangebouwd.

Eglise de Perse

Timpaan en steunen

De bogen boven de deuren en het timpaan zijn prachtig versierd. Op het timpaan van het portaal is de Maagd omringd door tien apostelen. De latei laat engelen en demonen zien rond een overledene. Aan de linker kant van de bogen is een reliëf waarop de aanbidding door de drie Wijzen te zien zijn. Aan de rechterkant van de deur is een reliëf met de Maagd Maria en haar kind op schoot.
De steunen onder het dak stellen alledaagse onderwerpen voor: een tuigpaard, een ezel, een bange man, een wolf die een klein dier eet, een hond die op een bot bijt, een uil, een adelaar, een paar geliefden…

Timpaan van Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse
De drie wijzen
Maria met haar kind
Steunen van het dak

Rijk versierde kapitelen

Via een trap naar beneden kom je in de kerk. Het interieur is sober en om stil van te worden. De plafondschilderingen zijn uit de vijftiende eeuw en zestiende eeuw. De kapitelen zijn versierd met uiteenlopende voorstellingen: een jachttafereel, twee strijdende krijgers met schilden, duiven, Christus die zegent.

Trap naar beneden
Kapitelen en plafondschildering
Wijwaterbakje

Meer informatie

Parkeren
Op verschillende plaatsen in de stad. Grote parkeerplaatsen zijn te vinden in de buurt van het zwembad en de camping te zuiden van de Lot.
Horeca
Op verschillende plaatsen in de stad.
Meer informatie
Office de Tourisme van Espalion
Place du Plô 23
Telefoon: +33 (0)5 65 44 10 63
E-mail : infos@tourisme-espalion.fr

Espalion bezoeken tijdens een fietstocht?

Op deze site staan twee fietstochten die een tussenstop hebben in Espalion:
1 Fietstocht rond de Lot met historie en een vreemd natuurverschijnsel
2 Fietstocht naar de indrukwekkende kloof van Bozouls, Estaing en Espalion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.