Estaing: een prachtig dorpje op de pelgrimsroute naar Santiago

Estaing Aveyron brug in avondschemering

Estaing aan de rivier de Lot wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. De gotische brug uit begin zestiende eeuw en het Chateau d’Estaing vallen het eerst op. Maar loop vooral het kleine centrum met nauwe straatjes in, met mooie gevels van huizen uit de zestiende, zeventiende een achttiende eeuw. Ook het Hôtel Crayon, nu gemeentehuis, is erg fraai. In het souterrain is het Office du Tourisme gevestigd, en alleen al om de gewelven een bezoekje waard. In Église Saint-Fleuret staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.

Een ‘plus beau village’

Estaing wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het plaatsje bestaat uit slechts een paar straatjes en steegjes. Kijk vooral naar de details. Dat bruggetje tussen twee huizen bijvoorbeeld. Je kan je gemakkelijk voorstellen hoe het hier in vorige eeuwen geweest moet zijn…

Estaing Aveyron Chateau vanaf La Coussane
Zicht op Château d’Estaing vanaf de Coussane
Estaing Aveyron straatje met bruggetje tussen twee huizen
Straatje met bruggetje tussen twee huizen

Brug op de pelgrimsroute naar Santiago

De gotische brug staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO als onderdeel van de peligrimsroute naar Santiago de Compostella. Nog altijd lopen elk jaar vele pelgrims over de brug, maar de brug is zo stevig gebouwd dat er eeuwen later zelfs vrachtauto’s overheen kunnen rijden!
François d’Estaing, bisschop van Rodez, liet de brug bouwen in de zestiende eeuw. Zijn beeld staat in het midden van de brug.

In zomer kun je vanaf de brug elke woensdag bij het vallen van de avond een geluid- en lichtspektakel bewonderen dat het verhaal van de familie d’Estaing en het kasteel vertelt. Het is een gezellig gebeuren en toen wij er in 2019 waren, zagen we hier en daar zelfs een glaasje wijn.

Estaing Aveyron brug Pont Gotique
De gotische brug over de Lot (foto van Wikimedia Commons)

Château d’Estaing

Estaing Aveyron Chateau d'Estaing
Chateau d’Estaing gezien vanaf de overzijde van de Lot

Château d’Estaing werd gebouwd in de vijftiende eeuw en is daarna meermalen veranderd. Sinds 1945 is het geclassificeerd als historisch monument.

Het kasteel bestaat uit verschillend gebouwen op verschillende hoogtes, gebouwd in verschillende eeuwen, en gebouwd rond een vierkant donjon. Het donjon heeft vijf torens, een lantaarn-vormig dak en een terras met uitzicht op de Lot.

Vanaf de brug over de Lot en andere lager gelegen plekken zie je steeds iets nieuws, alsof het een 3D-lappendeken is.

Het kasteel behoorde jarenlang tot de familie d’Estaing. Het werd een klooster in de negentiende eeuw. In het jaar 2000 werd het verkocht aan de gemeente. Vijf jaar later ontstond er een rel omdat het kasteel aan de voormalige president Giscard d’Estaing werd verkocht voor slechts een half miljoen euro, zonder publiciteit en door uitsluiting van andere kopers.

Chateau d’Estaing is gerestaureerd en te bezoeken. Er is onder andere een tentoonstelling te zien over Giscard d’Estaing.

L’église Saint-Fleuret: oude kerk met moderne ramen

De kerk werd gebouwd in de vijftiende eeuw op de fundamenten van een oude priorij. Via een indrukwekkende trap bereik je de kerk. Op het plein voor de kerk staat een kalkstenen kruis met aan beide zijden een voorstelling in reliëf. Het is een reproductie van een kruis uit de zestiende eeuw. Het originele kruis staat nu in de crypte van de kerk. In tuin van de kerk liggen de overblijfselen van zeldzame rotsgraven uit de elfde eeuw.

In de kerk staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden van verguld hout, uit de zeventiende en achttiende eeuw. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.

Estaing Aveyron Église Saint-Fleuret
L’église Saint-Fleuret
Estaing Aveyron Église Saint-Fleuret glas Claude Baillon
Ramen van glaskunstenaar Claude Baillon
(foto van Wikimedia Commons)

Processie in juli

In een kapel worden de relikwieën van Saint Fleuret tentoongesteld. Na onderzoek bleken de botten van de heilige meer dan duizend jaar oud te zijn. Ze waren bijna compleet en verrassend goed bewaard gebleven.

Elke eerste zondag van juli vindt de processie van Saint-Fleuret plaats. De buste en de relikwieën worden door het dorp gedragen, vergezeld door een gekostumeerde parade. De rest van het jaar zijn de kostuums te bekijken in Chateau d’Estaing.

Praktische informatie over Estaing

Ligging
Estaing ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Rodez in het noorden van Aveyron.
Parkeren
Langs de Lot en op het parkeerterrein op de Rue Francois d’Estaing.
Eten en drinken
Er zijn een enkele leuke restaurantjes bij de brug en in het piepkleine centrum. Verder zijn er een bakker, slager en kruidenier (2020).
Office de Tourisme
Het Office de Tourisme van Estaing is gevestigd in het prachtige souterrain van het gemeentehuis.
Adres: Rue François d’Estaing 24
Chateau d’Estaing
Informatie over het kasteel staat op Chateau d’Estaing.

Estaing Aveyron Chateau d'Estaing vert
Chateau d’Estaing

Een bezoek aan Estaing combineren met een fietstocht?

Het noorden van Aveyron is een heerlijk gebied om te fietsen. Er zijn talloze historische dorpen en stadjes en de natuur is heel mooi.
Op deze site staan verschillende fietstochten door het noorden van Aveyron. Ook staan op deze pagina artikelen over verschillende historische stadjes en dorpjes in het noorden van Aveyron. Estaing is het startpunt van Fietstocht naar de indrukwekkende kloof van Bozouls, Estaing en Espalion

Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

De gotische brug over de Lot was en is een belangrijke verbinding voor een van de pegrimsroutes naar Santiago de Compostella in Spanje. Informatie over deze pelgrimsroute kan je vinden op de Startpagina Camino de Santiago.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.