Estaing

Estaing in de vroege avond

Les Plus Beaux Villages de France

Dit prachtige plaatsje wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het ligt aan de rivier de Lot en zijn zijrivier de Coussane. De gotische brug uit het begin van de zestiende eeuw en het Chateau d’Estaing vallen het eerste op. Maar loop vooral het kleine centrum in met de mooie gevels van huizen uit de zestiende, zeventiende een achttiende eeuw. Ook het Hôtel Crayon, nu gemeentehuis, is erg fraai. In het souterrain is het Office du Tourisme gevestigd, en alleen al om de gewelven een bezoekje waard. In Ëglise Saint-Fleuret staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.

Le Pont sur le Lot

De gotische brug staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO als onderdeel van de peligrimsroute naar Saint Jacques de Compostela. Nog altijd lopen elk jaar vele pelgrims over de brug, maar de brug is zo stevig gebouwd dat er eeuwen later zelfs vrachtauto’s overheen kunnen rijden!
De brug werd gebouwd in het begin van de zestiende eeuw op initiatief van François d’Estaing. Zijn beeld staat in het midden van de brug. De brug heeft vier gotische bogen en drie driekantige pijlers.
In zomer kun je vanaf de brug elke woensdag bij het vallen van de avond een geluid- en lichtspektakel bewonderen dat het verhaal van de familie d’Estaing en het kasteel vertelt. Het is een gezellig gebeuren en toen wij er in 2019 waren zagen we zelfs hier en daar een glaasje wijn.
NB In verband met de Corona-crisis zijn de spektakels voor 2020 allemaal afgelast.

Château d’Estaing

Château d’Estaing werd gebouwd in de vijftiende eeuw en is daarna meermalen veranderd. Sinds 1945 is het geclassificeerd als historisch monument.
Het kasteel bestaat uit verschillend gebouwen op verschillende hoogtes, uit verschillende eeuwen, gebouwd rond een vierkant donjon. Het Donjon heeft vijf torens, een lantaarn-vormig dak en een terras met uitzicht op de Lot. Vanaf de brug over de Lot en andere lager gelegen plekken zie je steeds iets nieuws, alsof het een 3D-lappendeken is.
Het kasteel behoorde jarenlang tot de familie d’Estaing. In de negentiende eeuw werd het een klooster. In het jaar 2000 werd het verkocht aan de gemeente. In 2005 ontstond een rel omdat het kasteel aan de voormalige president Giscard d’Estaing werd verkocht voor slechts een half miljoen euro, zonder reclame en door uitsluiting van andere kopers.
Het kasteel is gerestaureerd en er is een tentoonstelling te zien over Giscard d’Estaing.

Chateau d’Estaing gezien vanaf de overzijde van de Lot

L’égise Saint-Fleuret

De kerk werd gebouwd in de vijftiende eeuw op de fundamenten van een oude priorij. Via een monumentale trap bereik je de kerk.
Op het plein voor de kerk staat een kalkstenen kruis met aan beide zijden een voorstelling in reliëf. Het is een reproductie van een kruis uit de zestiende eeuw dat in de crypte van de kerk wordt bewaard. In tuin van de kerk liggen de overblijfselen van zeldzame rotsgraven uit de elfde eeuw.
In de kerk staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden, in verguld hout uit de zeventiende en achttiende eeuw. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.
In een kapel worden de relikwieën van Saint Fleuret tentoongesteld. De bijna complete botten zijn verrassend goed bewaard gebleven en bleken na onderzoek meer dan duizend jaar oud. Elke eerste zondag van juli vindt de processie van Saint-Fleuret plaats. De buste en de relikwieën worden door het dorp gedragen, vergezeld door een gekostumeerde parade. De rest van het jaar zijn de kostuums te bekijken in Chateau d’Estaing.

L’égise Saint-Fleuret

Praktische informtoe

Ligging
Estaing ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Rodez.
Parkeren
Langs de Lot.
Op het parkeerterrein op de Rue Francois d’Estaing net na het kleine centrum.
Eten en drinken
Er zijn een enkele leuke restaurantjes bij de brug en in het centrum. Verder zijn er een bakker, slager en kruidenier.
Meer informatie
Office de Tourisme
(gevestigd in het prachtige souterrain van het gemeentehuis)
Adres: Rue François d’Estaing 24
Telefoon: +33 5 65 44 03 22
website: https://www.terresdaveyron.fr/
e-mailadres: accueil@terresdaveyron.fr
Chateau d’Estaing
https://www.chateaudestaing.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *