Het noorden van Aveyron is een schitterend gebied om te fietsen: de wegen zijn heerlijk rustig en echt heel grote hoogteverschillen zijn er weinig. De natuur is landelijk en mooi. Vooral op de granietplateaus is het uitzicht weids. Er zijn talloze dorpen en stadjes met historische bezienswaardigheden. Ook zijn er enkele geologische bezienswaardigheden.

Op deze site staan zeven fietstochten, elf artikelen over historische dorpen en stadjes, en een artikel over een bijzonder kerkje in het noordelijk deel van Aveyron. Om precies te zijn: in een cirkel van een kilometer of dertig hemelsbreed rond Estaing. De rivier de Lot loopt precies door het midden van dit gebied.

De fietstochten op deze pagina combineren natuur, cultuur en geschiedenis. Drie fietstochten kan je goed combineren met een uurtje zwemmen.

Inhoud verberg

Waar precies?

Het departement Aveyron ligt in de regio Occitanie (in het Nederlands: Occitanië), in het midden van Zuid-Frankrijk.
Deze pagina staan fietstochten en beschrijvingen van dorpen en stadjes in een cirkel van hemelsbreed 30 kilometer om Estaing. De dichtsbijzijnde grotere plaats is Rodez.

Juist op de fiets

Er zijn vele mooie stadjes en dorpen op korte afstand van elkaar. Daarom is het extra leuk om hier te rijden op de fiets. Rijd gewoon langs al dat moois of stap af om iets beter te bekijken.
De fietstochten zijn maximaal 50 kilometer. Op enkele korte stukjes na gaan ze over zeer rustige weggetjes. Een keer gaat de route over een stuk Voie Verte, in tamelijk slechte staat, maar wel zeer de moeite waard. Wat klimmetjes zijn in dit gebied niet te vermijden, maar echt zwaar wordt het nooit. We hebben zelf hybride fietsen zonder trapondersteuning. Dat was meestal goed te doen. Een enkele keer hadden we wel een beetje extra power gewenst, maar het ging dan om korte stukjes. Twee fietstochten vragen om fietsen met wat stevigere banden omdat ze gedeeltelijk over ruwe ondergrond gaan.

Historische bezienswaardigheden

We kenden dit gebied niet toen we er voor de eerste keer bij toeval terecht kwamen. In plaats van een paar dagen bleven we drie weken. We keken onze ogen uit bij het zien van de middeleeuwse bruggen, kerken en andere gebouwen van roze zandsteen. Bijna elk stadje en dorp heeft wel een of meer interessante bouwwerken.
De schoonheid was soms groots, zoals de abdijkerk Sainte-Foy in Conques-en-Rouergue. Soms verbazingwekkend, zoals de moeilijk toegankelijke kapel op de eerste verdieping van het kerkje Saint Pierre St Pierre de Bessuéjouls. Soms romantisch, zoals het piepkleine dorpje Verrière. En soms zat de schoonheid in de details, zoals het timpaan van Église de Perse.

Natuurschoon, water en geologische bezienswaardigheden

De Lot stroomt precies in het midden van dit mooie landelijke gebied, van oost naar west. Je moet de rivier een paar keer oversteken bij sommige fietstochten. Maar er is meer water: in het meest westelijk deel van Parc Régional de Aubrac, ten noorden van Estaing, liggen enkele stuwmeren. In Salles-la-Source valt een waterval in drie delen naar beneden. De waterval Saut du Chien stroomt driehonderd meter naar beneden in de rivier de Truyère.
Geologisch is er ook wat te genieten: de Dourdou heeft een schitterende, honderd meter diepe, lusvormige kloof uitgesleten bij Bozouls. Langs de rivier loopt een mooi botanisch pad. En net iets ten zuiden van Saint-Côme-d’Olt vind je Clapas de Thubiès, een merkwaardig natuurverschijnsel dat wel wat uitleg nodig heeft.
Voor wie van bloemen en planten houdt: langs de Dourdou, in de kloof van Bozouls is een botanisch pad, een mooi stuk voor een korte wandeling.

Landelijk gebied met vee en wijngaarden

Het gebied in het noorden van Aveyron is dunbevolkt. Het is een ruraal gebied. Rond Marcillac groeien de druiven voor de Marcillac-wijn tegen de hellingen. Op het granietplateau Aubrac, ten noorden van de Lot, graast Aubrac-vee in kleine kuddes: stevige koeien met hun kalveren, in de gaten gehouden door enorme stieren. De runderen hebben vaak lange horens die gebruikt worden voor de heften van de beroemde Laguiole messen.

Zeven fietstochten

Fietstocht rond de Lot met historie en een vreemd natuurverschijnsel

Deze rondrit heeft een lengte van slechts 17 kilometer, maar onderweg is veel te zien. Je begint aan de zuidkant van de Lot aan het randje van Espalion en rijdt langs een kerkje uit de elfde en twaalfde eeuw met onder andere een schitterend timpaan. Via een groene landelijke omgeving met verre uitzichten kom je bij het merkwaardige natuurverschijnsel Clapas de Thubiès. De volgende twee stops zijn aan de noordkant van de Lot. Saint-Côme-d’Olt is een van Les Plus Beaux Villages de France. Flaujac heeft een soort versterkte wijk uit de vijftiende eeuw die gedeeltelijk gerestaureerd is. Terug in Espalion steek je de Lot over via een brug uit de elfde eeuw. Maar er zijn meer bouwsels in Espalion die een bezichtiging waard zijn.

Fietstocht in Aveyron door een mooi wijngebied met historie en watervallen

Deze fietstocht gaat door een mooi wijngebied langs oude dorpen en stadjes en mooie watervallen. Je start in het stadje Marcillac-Vallon en rijdt al snel door de mooie vallei waar de gelijknamige wijn vandaan komt. Door het gebied lopen vele riviertjes. Onderweg is meer te zien. Achter de toren van Clairvaux-d’Aveyron schuilt een middeleeuwse kern met poortjes en steegjes. In Bruéjouls staat voor de kerk een enorme vergroting van een wijnkommetje. Salles-la-Source is bekend om een waterval die in 3 etages door het dorp stroomt. De route terug gaat over een weggetje hoog boven het dal van Le Crenau met mooie vergezichten

Fietstocht naar de indrukwekkende kloof van Bozouls, Estaing en Espalion

Deze fietstocht start in Estaing en loopt door het gebied ten zuiden van de Lot door een mooi landelijk gebied. De eerste halte is het kleine dorpje Verrière, dat er met een prachtige gerestaureerde brug, een kasteel en kapelletje uitziet alsof je een paar eeuwen terug in de tijd bent. De volgende stop is Bozouls met een schitterende hoefijzervormige kloof en enkele andere bezienswaardigheden zoals een klooster, kerk, wasplaats en bron. De route gaat verder over een ongebruikte spoorlijn. De vele viaducten met mooie uitzichten en lange donkere tunnels maken het slechte wegdek meer dan goed. Net voor Espalion staat een bijzonder Romaans kerkje dat je zeker niet mag missen. Espalion heeft een paar interessante historische bouwwerken zoals een brug van waar je lang de Lot de leerlooierijen van een paar eeuwen terug ziet.

Fietstocht over het plateau van de Aubrac met verre uitzichten, de ruïnes van een kasteel en een recreatiemeer

Deze rondrit gaat over het plateau van de Aubrac. Op veel plekken heb je schitterende verre uitzichten. Je rijdt over smalle landweggetjes tussen velden en kleine bossen. De intrigerende ruïnes van Château de Thénières zijn niet alleen het letterlijke hoogtepunt van deze fietstocht.
Zin om meer te fietsen en meer te zien? Je kan deze fietstocht uitbreiden met een stuk langs een stuwmeer en een waterval.

Fietstocht over een plateau met ver uitzicht langs drie bijzondere dorpjes

Deze fietstocht gaat langs drie bijzondere dorpen aan de rand van een plateau. Je start in Rodelle, een piepklein dorpje boven op een rots, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Via het kalksteenplateau Causse Comtal met weids uitzicht rijd je naar Salles-la-Source. Dat dorp staat vooral bekend om een mooie waterval in 3 delen, maar er is nog veel meer te zien. De route gaat verder over een leuk weggetje hoog boven het dal van de rivier Le Crenau langs wijngaarden en nog een waterval. Dan over de Causse Comtal naar Muret-le-Château. Daar kun je een wandelingetje door het dorp met oude huizen en naar een waterval maken. De weg terug gaat door het groene dal van rivier Le Dourdou. Vlak voordat je terug in Rodelle bent, kun je nog een kleine grot met kapelletje bezoeken waarbij een mooi verhaal hoort.

Fietstocht om een stuwmeer naar het schilderachtige Sainte-Eulalie

Deze rondrit gaat om het stuwmeer Castelnau-Lassouts in de Lot. Vrijwel de hele route heb je zicht op het mooie blauwgroene water van het meer. Je start bij de indrukwekkende overlopen. Via een stenig pad aan de zuidzijde van het stuwmeer bereik je Sainte-Eulalie-d’Olt. Dit schitterende dorpje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France. In de straatjes en op de pleintjes staan oude huizen gebouwd van rode zandsteen. De route terug gaat langs de noordzijde van het stuwmeer. Ook daar zijn stenigestukken, maar het grootste deel is gemakkelijk fietsen. Onderweg zijn een paar leuke plekken om te zwemmen.

Fietstocht langs twee meren en een waterval van 300 meter

Deze rondrit heeft water als thema. De route maakt een soort 8-vorm om twee stuwmeren heen. Aan de stuwmeren liggen enkele strandjes waar je lekker kunt relaxen of zwemmen. Je rijdt over het plateau van de Aubrac met prachtige verre uitzichten, tussen velden en vaak onder bomen. Via een kleine omweg kun je een korte wandeling maken naar een waterval van meer dan 300 meter en heb je schitterend uitzicht over het dal van de Truyère.

Elf historische stadjes en dorpen

Conques-en-Rouergue: rond een een eeuwenoude abdijkerk met bijzonder timpaan

Het beeldschone Conques-en-Rouergue is gebouwd rond een eeuwenoude abdijkerk met een bijzonder timpaan. Het dorp wordt gerekend tot de Plus Beaux Villages de France en is een favoriete toeristische bestemming. En dat is geen wonder. De vakwerkhuizen met leien daken en grote houten deuren staan in smalle kronkelige straatjes tegen de berghelling hoog boven de rivier de Dourdou.

Bozouls: een spectaculaire kloof in de vorm van een lus

Bozouls ligt hoog boven een spectaculaire, lusvormige kloof. Vanaf een muur langs Rue du Trou kijk je de diepe kloof in. In het midden van de lus staan een klooster en een kerk. Langs de oever van de Dourdou is een mooi botanisch pad. Verder zijn een wasplaats en bron het bekijken waard.

Sainte-Eulalie-d’Olt: een dorp als een schilderij van Boudou

Het middeleeuwse dorpje Sainte-Eulalie-d’Olt ligt aan de rivier de Lot. Het is geclassificeerd als een van de Plus Beaux Villages de France. Je doet een stapje in de tijd terug als je door de smalle straatjes met vakwerkhuizen en mooie pleintjes loopt. In Sainte-Eulalie-d’Olt hangen replica’s van schilderijen van de schilder Boudou, die hier geboren is. Er is een klein museum over hem in een school uit de zeventiende eeuw gevestigd. Op Place de l’Olm werd vroeger recht gesproken door de heren van het kasteel op het plein. De kerk dateert uit de elfde eeuw. Aan de rand van het dorp langs een zijriviertje van de Lot is een oude molen te zien uit de zeventiende eeuw. In de Lot staat nog een stuk pijler van een Romeinse brug.

Estaing: een prachtig dorpje op de pelgrimsroute naar Santiago

Estaing aan de rivier de Lot wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. De gotische brug uit begin zestiende eeuw op de pelgrimsroute naar Santiago en het Chateau d’Estaing vallen het eerst op. Maar loop vooral het kleine centrum met nauwe straatjes in, met de mooie gevels van huizen uit de zestiende, zeventiende een achttiende eeuw. Ook het Hôtel Crayon, nu gemeentehuis, is erg fraai. In het souterrain is het Office du Tourisme gevestigd, en alleen al om de gewelven een bezoekje waard. In Église Saint-Fleuret staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.

Rodelle: piepklein dorpje met één doodlopend straatje op een rots

Het piepkleine dorpje Rodelle laat je verbeelding op hol slaan. De oude stenen huizen staan bovenop een hoge rots en al van ver zichtbaar. Het hele dorp bestaat uit een straatje dat doodloopt aan het einde van die rots. Het uitzicht vanaf het pleintje voor de kerk is fantastisch. Net onder het dorp staat een kapelletje met ernaast een een grot met een mooi verhaal.

Middeleeuws Espalion met een heel oude brug over de Lot en een schitterend kerkje

Espalion heeft een lange geschiedenis. Vanaf de zandstenen brug uit de elfde eeuw heb je mooi zicht op het Vieux Palais en de voormalige leerlooierijen met houten balkons. Op de trappen aan de Lot wasten de leerlooiers de huiden. Het Maison d’Assezat is een kloek herenhuis uit de Renaissance met kleine glas-in-lood ramen. Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse ligt aan de rand van Espalion. Het oudste deel is al uit de elfde eeuw en vooral het gebeeldhouwde portaal is schitterend.

De ringvormige straatjes van historisch Saint-Côme-d’Olt

De kleine historische kern van Saint-Côme-d’Olt wordt gevormd door straatjes die ringvormig om de kerk uit de zestiende eeuw liggen. Saint-Côme-d’Olt ligt aan de Lot (‘Olt’) en wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. De kerk heeft een bijzondere gedraaide toren en deuren met prachtig houtsnijwerk. Het kasteel naast de kerk doet nu dienst als gemeentehuis. Verstevigde poorten geven toegang tot de huizen binnen de buitenste ring.

Sporen van een lange geschiedenis in Entraygues-sur-Truyère

Entraygues-sur-Truyère heeft door de gunstige ligging aan 2 rivieren een lange geschiedenis. Het stadje heeft leuke straatjes met oude huizen en een kasteel. De brug over Truyère is een historisch monument. Aan de andere kant van Entraygues-sur-Truyère is een kapel waarvan het oudste gedeelte uit de elfde eeuw is. Minstens zo leuk is de picknickplaats op de plek waar de Lot en Truyère samenstromen.

Salles-la-Source: een mooi gelegen dorpje met watervallen

Salles-la-Source ligt geplakt tegen een helling onder een bijna loodrechte, gebogen rotswand. De grootste trekpleister van Salles-la-Source is de waterval die in drie delen naar beneden stroomt. Maar er is meer. Via een mooi straatje met oude huizen kom je uit bij een plein met een fontein en bomen. Aan de ene kant staat een kerk en aan de ander kant een kasteel. Vanaf de muur bij de kerk heb je een prachtig uitzicht over het dal. In het dorp is een museum in een spinnerij uit de negentiende eeuw met prachtige spanten. Onder Salles-la-Source ligt het gehucht Saint-Paul. Ook daar is een mooie waterval en een schitterend, vrijwel origineel kerkje uit de twaalfde eeuw.

Muret-le-Château: een oud dorpje met een waterval in een mooie kloof

Muret-le-Chateau wordt gedomineerd door het kasteel op het hoogste punt. Vroeger speelde water een belangrijke rol. De beek Ruisseau des Douzes die door en langs het dorp stroomt, zorgde ervoor dat de molens konden draaien. De rivier stort aan het einde van het dorp een tiental meters naar beneden in een mooi groen kloofje.

Het monumentale fort van Flaujac

Het dorpje Flaujac, vlakbij Espalion, is nauwelijks bekend, maar een bezoekje waard om de versterkte wijk, een soort fort. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. Gedeeltes zijn gerestaureerd. Het fort staat op de lijst Monuments Historique.

Een bijzonder kerkje

Eglise de Saint Pierre de Bessuéjouls

Een artikel over dit intrigerende kerkje verschijnt binnenkort.