Fietstocht naar de ruïnes van kasteel van Thénières op de Aubrac

Aubrac uitzicht

Deze fietstocht gaat over het plateau van de Aubrac naar de ruïnes van een kasteel. Chateau du Thénières uit de twaalfde eeuw is niet alleen het létterlijke hoogtepunt. Je rijdt over smalle landweggetjes tussen velden en kleine bossen. Op veel plekken heb je schitterende uitzicht. Terug bij het startpunt kun je nog een duik nemen in het heerlijke water van een recreatiemeer. Je kunt deze fietstocht uitbreiden met twee extraatjes én combineren met een bezoek aan een van de beroemde messenfabrieken in Laguiole.

Route in het kort

Lac de Saint-Gervais > Benaven > Ruines du Château de Thénières > Lac de Saint-Gervais

Start bij het gezellige recreatiemeer Lac de Saint-Gervais

Je start bij Lac de Saint-Gervais, een recreatiemeer, net ten zuiden van Saint-Gervais. Aan de ene kant van de dam zie je het recreatiemeer, aan de andere kant het Lac de Montezic. Voordat je op de fietst stapt, eerts wat informatie over het stuwmeer Lac de Montezic.

Energie uit Lac de Montézic

Réservoir de Montezic Aubrac stuwmeer
Réservoir de Montézic in juli 2020 met een heel lage waterstand

Lac de Montézic heeft een oppervlakte van 250 hectare. Het gebied werd in 1981 onder water gezet voor de productie van elektriciteit.

De waterkrachtcentrale, die zich 400 meter onder grond bevindt, werd een jaar later in gebruik genomen.
De energie wordt opgewekt door eerst water uit Lac de Couesques te pompen. Dit meer ligt beneden in de Truyère-vallei. Lac de Montézic is dus eigenlijk een voorraad water; vandaar de officiële naam Reservoir de Montézic. Vervolgens stort het water met hoge snelheid terug en laat de turbines draaien die zorgen voor de opwekking van energie.

Beelden zeggen meer dan woorden: er staat een video van de Waterkrachtcentrale van Montézic op de site van EDF. Een goede afbeelding vind je in een folder van de Waterkrachtcentrale van Montézic.

Tip: Je kan deze fietstocht uitbreiden met een paar kilometer waardoor je het meer en de dammen beter kan zien én je kan dan meteen een prachtige waterval bezoeken. Kijk hieronder voor meer informatie.

Langs de rand van de Aubrac

We gaan op weg! Fiets richting Saint-Gervais, naar de D504. Meteen na Saint-Gervais stijgt de weg langzaam. Je fietst langs de rand van de Aubrac door een mooi landelijk gebied met kleine bosjes en weilanden.

Op veel kruisingen staan kruisen. Bij Croix des Tirailleurs, midden op een 5-sprong, rijd je de D111 in richting Benaven. De weg zal de komende kilometers weer langzaam dalen door het glooiende landschap.

Bij het gehucht Les Ondes rijd je over een brug over de Ruisseau des Ondes in een mooi smal groen dal aan je rechterhand. Links is een klein stuwmeertje. De weg slingert nu anderhalf kilometer tot Benaven.

Aubrac runderen
Mooi glooiend landschap met Aubrac runderen

Uitzichtpunt in Benaven

In Benaven staat een oud kerkje dat helaas niet geopend is voor toeristen. Rijd over een leuk weggetje door het dorpje naar het westen, richting de enorme elektriciteitsmast. Vanaf dat punt heb je een mooi uitzicht over de Gorges de la Truyère… als je geluk hebt. Want hoewel op een bordje aan de weg ‘Panorama’ staat aangegeven, konden we in 2020 door de bladeren van de bomen helaas geen blik op de kloof werpen. In een ander jaargetij of na een flinke snoeibeurt heb je misschien meer geluk. We zijn dus maar even lekker gaan zitten aan de picknicktafel in de schaduw van de bomen.
Tip: aan het eind van dit artikel staan uitbreidingen van deze fiettocht, waarvan een naar Saut du Chien gaat. Bij die waterval heb je twee platforms vanwaaruit je (ook) een schitterend uitzicht over de Truyère hebt.

Bramen langs de weggetjes

Bozouls Aveyron botanisch pad bramen
Bramen

Ga op de kruising van Benaven voor het kruis naar rechts. Ruim een kilometer ligt er asfalt, daarna is het pad ongeveer een kilometer onverhard. De weg stijgt licht.

Op een splitsing blijf je 200 meter rechtdoor rijden, nu weer op asfalt. Als je geluk hebt, zijn de bramen rijp. Daarna sla je rechtsaf een onverhard pad in. Het is een leuk stuk tussen de weilanden. Blijf het onverharde pad een paar kilometer volgen totdat je op de D233 uitkomt.

Sla rechtsaf, richting Saintignac. De weg daalt licht en je steekt weer de Ruisseau des Ondes over. Een kleine kilometer verder ben je in het gehucht Saintignac.

Verlaat de D233 naar rechts. Na een paar slingertjes sla je linksaf een onverhard pad in. Vanaf de D233 tot de ruïnes maak je ongeveer 80 hoogtemeters. Even doorzetten, het is écht de moeite waard.

Château de Thénières hoog op de Aubrac

De ruïnes van Château de Thénières zijn intrigerend. Veel meer dan een soort ‘bomen’ van stenen, wat muren en de basis van een stevige toren zijn er niet meer. Maar toch…

Het kasteel staat op 943 meter hoogte en het uitzicht is geweldig. Je kan je goed voorstellen waarom het juist op deze plek in de twaalfde eeuw gebouwd is. Ooit was dit het kasteel van de baronie van Thénières.

Nadat het aan het einde van de achttiende eeuw verkocht was, werd het geplunderd en in brand gestoken. Het werd eigendom van het gehucht Saintignac, dat het aan een vereniging schonk.

De ruïnes zijn vrij toegankelijk (2020).

Château de Thénières Aubrac
Ruïnes van Château de Thénières
Château de Thénières Aubrac uitzicht over Aubrac
Weids uitzicht van de ruïnes
Château de Thénières Aubrac toren
Basis van de toren
Château de Thénières Aubrac resten
Restanten van de muren

In Saint-Symphorien-de-Thénières is Musée de Thénières over Château de Thénières. Het was in 2020 gesloten, dus we kunnen je helaas verder geen informatie geven over het kleine museum.

Uitzicht over de Aubrac en verder

Fiets terug naar Saintignac, en daarna naar rechts over de D233 die ruim om het kasteel gaat. Ook aan deze kant van het kasteel kan je tot heel ver kijken over het glooiende landschap, met velden en bosjes.

In het gehucht Paulhac kan je kiezen uit 2 manieren om in Saint-Symphorien-de-Thénières te komen.

Aubrac uitzicht
Dreigende wolken over de Aubrac

De eerste lijkt de meest logische: vervolg anderhalve kilometer je weg over de D233 en je komt snel en comfortabel in Saint-Symphorien-de-Thénières.

De andere optie is het onverharde pad naar rechts in Paulhac. Het pad daalt langzaam. Bij de Y-splitsing kies je het linker pad. Na een kleine 2 kilometer zie je het gehucht Le Cayre Haut en sla je linksaf een smal geasfalteerd weggetje in. Via deze ‘omweg’ kom je uiteindelijk ook in Saint-Symphorien-de-Thénières. Reken op een kilometer of 4 extra.

Saint-Symphorien-de-Thénières

Saint-Symphorien-de-Thénières is gewoon een mooi klein dorpje zoals er vele in Frankrijk zijn: mooi gerestaureerde oude huizen en een Mairie, een gemeentehuis. En toch heeft dit dorpje wat ons betreft een extraatje, namelijk een mooi kerkplein met een bankje onder een hoge boom, een waterbak (geen drinkwater!) en een oorlogsmonument. Een leuk plekje om even te gaan zitten dus.

De kerk uit de vijftiende en zestiende eeuw is een Monument Historique. Helaas was hij beide keren dat wij er waren gesloten. Aan de buitenkant valt de klokkentoren met 4 bogen op.

Saint-Symphorien-de-Thénières Aubrac kerkplein
Kerkplein in Saint-Symphorien-de-Thénières

Mooi landelijk gebied

Montclaux Aubrac kruisbeeld
Kruisbeeld bij Montclaux

Het laatste stuk is afwisselend. Verlaat Saint-Symphorien-de-Thénières via de D504 die vrij steil naar beneden gaat. Meteen na het dorp gaat de D504 naar rechts, maar blijf rechtdoor rijden. De weg heet nu D223 en je moet weer stevig trappen, door een stukje bos. Bij de T-splitsing sla je rechtsaf en vrij snel weer linksaf, ook weer door een stukje met bomen.

In het gehucht Encan rijd je praktisch over het erf van de boerderij. Het gedroogde hooi ligt verpakt als grote roze marshmallows al klaar voor de winter. Daarna gaat de weg verder tussen de weilanden met kuddes koeien. Elke kudde heeft zijn eigen stier en daar zitten stevige mannen tussen!

Blijf over het landweggetje rijden tot de volgende T-splitsing. Sla linksaf en meteen rechtsaf en weer linksaf. Je steekt de beek Vergnes over en op de volgende splitsing ga je richting Montclaux.

Net na Montclaux staat een stenen kruis dat heel oud lijkt. Ik heb helaas verder geen informatie over het kruisbeeld kunnen vinden, maar vond het de moeite waard om er een foto van te maken.

Lac de Saint-Gervais

Meteen na Montclaux daalt de weg totdat je weer bij Lac de Saint-Gervais bent.

In tegenstelling tot Lac de Montézic is de waterstand in het recreatiemeer constant. Het heeft een oppervlakte van 16 hectare. Verschillende beken vullen het meer.

In de zomer kan je bij het Plan d’eau kano’s en waterfietsen huren, en een badmeester houdt toezicht. Behalve de gasten van de camping, komen hier ook veel mensen uit de buurt. We zijn er verschillende keren in 2019 en 2020 geweest, ook in het weekeinde met schitterend weer, maar nooit was het er echt druk, wel erg gezellig.

Lac Saint-Gervais Aubrac plan d'eau recreatiemeer
Lac de Saint-Gervais

Relax!

De rit zit erop. Trek snel je zwemkleding aan. Ga zwemmen of huur een kano of waterfiets. Of ga zitten onder een boom met een ijsje en doe helemaal niets.

Extraatje 1: Lac de Montézic

Barrage de Montézic Aubrac
Barrage de Montézic

Bovenstaande fietstocht kun je uitbreiden met een stuk langs Lac de Montézic.

In het dorp Saint-Gervais sla je linksaf de D504 in. Na 2 kilometer zie je een bord aan de kant van het meer met de tekst ‘vidange total’, wat zoiets betekent als ‘gehele drooglegging’. Het meer werd in 2010 helemaal geleegd voor een een technische inspectie. In 2020 was de waterstand ook heel laag, kijk maar naar de foto hierboven, maar het meer was zeker niet leeg.

Nog even verderop is de waterkrachtcentrale waarvan je bijna niets ziet omdat hij in de grond zit. Het is een raar idee dat je eroverheen rijdt.

Tip: Elke zomer kun je rondleidingen volgen in Complexe Hydro-électrique de Montézic. Meer informatie vind je op de site van EDF.

Extraatje 2: Le Saut du Chien

Het volgende extraatje is nog iets verder, net achter de Barrage. Op de afslag staat Le Saut du Chien goed aangegeven. Rijd het weggetje in. Na ongeveer 500 meter is daar een leuk picknickplaatsje onder de bomen. Zet daar je fiets neer.

Tussen de huisjes van het gehucht Le Laux loopt een pad naar de waterval, ongeveer een halve kilometer verderop. Vanaf twee platforms kijk je van boven naar de waterval die zo’n 300 meter naar beneden stroomt. Je ziet maar een klein stukje, tussen mooie rotsen. Een van de rotsen heeft de vorm van een hondenkop, vandaar de naam van de waterval.

Vanaf de platforms heb je ook schitterend zicht over het dal van de Truyère en Chateau de Valon aan de overkant van het dal. Het kasteel uit de twaalfde eeuw kijkt strategisch uit over een lang stuk van de Truyère. Je kan het kasteel bezoeken.

Saut du Chien waterval Truyère Aubrac
Le Saut du Chien
Saut du Chien waterval Truyère Aubrac uitzicht
Uitzicht over het dal van de Truyère

Extraatje 3: een messenfabriek bezoeken In Laguiole

Het laatste extraatje is het bezoek aan een messenfabriek in Laguiole, een plaatsje hoog op de Aubrac ongeveer 20 kilometer vanaf Saint-Gervais. Hier worden al sinds het begin van de negentiende eeuw de beroemde Laguiolemessen gemaakt in verschillende fabrieken.

De messen werden aanvankelijk gefabriceerd voor schaapsherders en boeren uit deze streek.

Voor een eenvoudig mes zijn maar liefst 109 handelingen nodig. Voor een mes met priem en kurkentrekker zelfs 2016.

In Laguiole zijn enkele bedrijven waar je de fabricage van de messen kan volgen. Wij hebben een interessante rondleiding gehad in Forge de Laguiole.

Forge de Laguiole messen Aubrac
Interessante rondleiding in Forge de Laguiole

Praktische informatie

Château de Thénières Aubrac informatiebord
Informatiebord bij Château de Thénières

Afstand
Ongeveer 27 kilometer (onze computers zijn het niet eens over deze afstand, dus houd rekening met een afwijking).
Reken voor de ‘omweg’ bij Paulhac ongeveer 4 kilometer extra.
Reken voor de uitbreiding naar Le Saut du Chien ongeveer 8,5 kilometer extra plus ongeveer een kilometer wandelen.
Hoogtemeters
Ongeveer 600 hoogtemeters (onze computers zijn het niet eens over deze hoogtemeters, dus houd rekening met een afwijking).
Plan d’eau
Gratis toegankelijk (2020). Met grasveld en zandstrandje. Afgebakend zwemgedeelte. Buitendouche. Speeltoestellen, waaronder een met een waterpomp.
Horeca
Bij Lac de Saint-Gervais.
Parkeren
Gratis (2020) bij op het parkeerterrein bij Lac de Saint-Gervais.

Meer zien en doen in het noorden van Aveyron?

Vanaf Lac de Saint-Gervais hebben we nog een andere fietstocht gemaakt. De beschrijving van Fietstocht rond stuwmeren en waterval Saut du Chien staat op deze site.
Meer mooie fietstochten staan op de overzichtspagina Fietsen in noorden van Aveyron: natuur en historische plaatsjes op deze site. Bovendien kan je er artikelen vinden over de vele historisch interessante stadjes en dorpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.