Fietstocht Barage de Castelnau > Sainte-Eulalie-d’Olt > Barage de Castelnau

Fietstocht rond een stuwmeer en door een mooi dorp

Deze fietstocht gaat om het stuwmeer Castelnau-Lassouts in de Lot. Vrijwel de hele route heb je zicht op het mooie blauwgroen water van het meer. Je start bij de indrukwekkende overlopen. Via een stenig pad aan de zuidzijde van het stuwmeer bereik je Sainte-Eulalie-d’Olt. Dit schitterende dorpje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France. In de straatjes en op de pleintjes staan oude huizen gebouwd van rode zandsteen. De route terug gaat langs de noordzijde van het stuwmeer. Ook daar zijn stenige stukken, maar het grootste deel is gemakkelijk fietsen. Onderweg zijn een paar leuke plekken om te zwemmen.

Start

Deze route start bij de twee overlopen in de meest noordwestelijke buitenbocht van het stuwmeer, tegenover de stuwdam. We zouden graag eens zien hoe de poorten geopend worden en het water met kracht naar beneden loopt…

Stuwmeer

Het stuwmeer van Castelnau is ongeveer 15 kilometer lang. Het wordt gevoed door de Lot en 15 andere stroompjes. De bouw van de waterkrachtcentrale in de dam werd voltooid in 1947. De centrale voorziet 30.000 inwoners van stroom.

Een van de twee noordelijke overlopen

Van de dam tot Cabanac

Na de overlopen gaat de route over een smalle geasfalteerde weg richting de stuwdam. Rechts ervan vervolgt de Lot haar natuurlijke loop. De Lot heeft een lengte van 481 kilometer en meandert flink door diep uitgesleten dalen.
Na de stuwdam sla je linksaf. Het pad wordt snel stenig en dat zal de komende kilometers zo blijven. Op een enkele haak in het binnenland na, op plaatsen waar stroompjes het stuwmeer instromen, blijf je vlak naast of vlak boven het meer rijden. Schrik niet als je plotseling een enkele auto ziet rijden. Hoe vreemd ook, auto’s mogen hier komen. Wij waren hier in 2020 op Quatorze Juillet, de nationale feestdag, en kwamen er gelukkig maar een paar tegen.
Er zijn tot Sainte-Eulalie-d’Olt twee picknickplekken met picknicktafels, maar op meer plaatsen is het mogelijk om aan de waterkant te gaan zitten. Je moet een beetje geluk hebben, want de lokale Fransen kennen die plekken natuurlijk ook.
Net na het stroompje Le Rival heb je een schitterend uitzicht over het meer. De eerste foto van dit artikel is daar genomen.

Natuur

We hebben deze fietstocht in de zomers van 2019 en 2020 gereden en beide keren was het snikheet. Gelukkig rijd je grote stukken in de schaduw van de bomen. Ondanks de langdurige droogte in beide jaren bloeiden veel soorten struiken en planten, en hebben we vele vlinders en bijen gezien.

lavendel

akkerwinde

vlinderstruik

Tussen Cabanac en Sainte-Eulalie-d’Olt

Op hemelsbreed zo’n 2 kilometer van Sainte-Eulalie-d’Olt kom je in het gehucht Cabanat. Daar is een grote picknickplaats met een toilethokje en kraan. Hier gaan zwemmen is aanlokkelijk, maar de oever met riet is minder geschikt om het water in te gaan. Even wachten tot het tweede deel van deze fietstocht dus!
Je moet nu kiezen hoe je naar Sainte-Eulalie-d’Olt wilt fietsen. De kortste weg gaat over een asfaltweggetje. Het is een mooi weggetje onder de bomen dat slingert op plaatsen waar een stroompje het meer instroomt. Iets langer en minder comfortabel is het pad dat langs het meer blijft gaan. Interessant is daar wel een moerasachtige stukje langs de Lot en een kapelletje dat in al zijn eenvoud gewoon mooi is.

Chapelle La Sainte Èpine (?)

Sainte-Eulalie-d’Olt

Na ruim 17 kilometer rijd je Sainte-Eulalie-d’Olt in. Langs de weg waarop je nu rijdt, de Rue du Pont de Tresque, zie je aan je rechterhand een oude watermolen. Tenminste als je geluk hebt, want in 2020 was hij bijna niet meer zichtbaar door de begroeiing. De schilder Marcel Boudou, die in het dorp geboren is, heeft de molen geschilderd en een replica hangt op de muur van het huis ernaast. In het dorp zijn meer van deze replica’s te zien. Leuk!

Watermolen

Zet je fiets nu maar even neer, want er wordt op een bord vriendelijk gevraagd om rekening te houden met voetgangers. En lopend zie je dit mooie dopje veel beter.
Er is veel om van te genieten: Place de l’Olm met het kasteel van de familie Curières, de oude huizen waarachter de ambachtslieden hun beroep uitoefenden, een statig herenhuis, een kerk uit de eeuw dat met zijn verstevigingen een verdedigingswerk werd. Alles even aantrekkelijk en mooi verzorgd.
Vergeet ook vooral niet om naar de oude school met zijn markant torentje te lopen. Daar is nu een museum gevestigd met de schilderijen van Marcel Boudou. NB Het museum is zomer 2020 gesloten. Kijk op de website van het museum voor meer informatie.

Meer over Sainte-Eulalie-d’Olt kun je lezen in dit artikel op deze site.

Kasteel van de familie Curières
Zicht op Place de l’Olm
Hotel Particulier

Van Sainte-Eulalie-d’Olt naar Lous

Je verlaat het dorp aan de oostelijke kant. Naast de brug is een verhuurder van onder andere kano’s. Het is ook een leuk plekje om even te gaan zitten. Vanaf de brug heb je mooi zicht op Sainte-Eulalie-d’Olt. In de rivier ligt een laatste pijler van een Romeinse brug.
Je bent nu halverwege de fietstocht.
Het volgende stukje is even afzien. Eerst een kort, maar pittig klimmetje tot aan de D19. Helaas moet je een paar kilometer over die doorgaande weg fietsen. Na ongeveer 2 kilometer rijd je langs een grote picknickplaats, met toilet, barbecue en kraan. Een lekker plekje om even te zwemmen.
Daarna rijd je door over de drukke D19. Even volhouden, je bent bijna het gehucht Lous, waar je vrij stijl naar beneden rijdt tot een onverhard pad.

Van Lous naar Mandailles

Het pad tot de picknickplaats Alauzet is stenig. Soms prima te doen, soms even oppassen. Je hebt vrijwel de hele tijd zicht op het meer, en ook hier is de vegetatie mooi. Grote hoogteverschillen zijn er niet.
De picknickplaats bij Alauzet is leuk. Ook hier staat weer een gebouwtje met toilet, barbecue en kraan. Op de kleine boothelling kun je je voeten laten afkoelen of misschien heb je zin om te gaan zwemmen in dit mooie, brede stuk van het stuwmeer.
Vanaf de picknickplaats is het niet ver meer tot het dorpje Mandailles. Je ziet het kasteel al staan.

Kasteel in Mandaiiles hoog boven het stuwmeer

Mandailles

De route eindigt met twee uitdrukkingen. Het venijn zit ‘m in de staart. Net voor Mandaiiles is er nog een pittig klimmetje van een kleine 60 meter. Eenmaal boven sta je voor de overblijfselen van het kasteel op een hoge rots die stijl afloopt naar het water. Er schijnt een lokale uitdrukking te zijn: Long comme Mandailles – Zo lang als Mandailles.
Het eindpunt van deze rondrit is nu bijna in zicht. In enkele minuten zoef je naar beneden en sta je voor de overlopen Barage de Castelnau. Pas wel op de auto’s die hier kunnen rijden.

Overblijfselen van het kasteel van Mandailles

Praktische informatie

Waarschuwing
Deze rondrit is niet geschikt voor gewone fietsen of racefietsen. Gebruik liever een stevige hybride of mountainbike.
Startpunt
Overlopen bij Barrage de Castelnau. Te bereiken via de D141 vanaf Espalion/ Saint-Côme-d’Olt. Net na het gehucht Le Bousquet d’Olt is een afslag naar rechts naar de D141.
Parkeren
Net vóór de twee overlopen van Barrage de Castelnau is plek voor enkele auto’s.
NB Het is geen officiële parkeerplaats!
Alternatieve startpunten
Je kan ook starten bij de picknickplaats aan de D19, zo’n 2 kilometer voor de afslag naar Sainte-Eulalie-d’Olt. Of start bij de camping/ kanoverhuur naast de brug in Sainte-Eulalie-d’Olt. Op beide plaatsen is voldoende parkeerruimte.
Eindpunt
Overlopen bij Barrage de Castelnau.
Horeca
?
Lengte
Ongeveer 34 kilometers (Sainte-Eulalie-d’Olt ligt ongeveer op de helft).
Hoogtemeters

Ongeveer 500 hoogtemeters (bij benadering).
Meer informatie
In het dorp is een Point Accueil Tourisme. Adres: Espace Louis Marcilhac, 12130 Sainte-Eulalie-d’Olt.
Er staat een handig plattegrondje met de bezienswaardigheden op de site van Point Accueil Tourisme .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *