Deze fietstocht gaat door het gebied ten zuiden van de Lot naar de indrukwekkende kloof van Bozouls en door de historische stadjes Estaing en Espalion. Je start in Estaing met onder andere Chateau d’Estaing en een Romaanse brug. De eerste halte is het kleine dorpje Verrière, dat er met een prachtige gerestaureerde brug, een kasteel en kapelletje uitziet alsof je een paar eeuwen terug in de tijd bent. De volgende stop is Bozouls met een schitterende hoefijzervormige kloof en enkele andere bezienswaardigheden zoals een klooster, kerk, wasplaats en bron. De route gaat verder over een ongebruikte spoorlijn. De vele viaducten met mooie uitzichten en lange donkere tunnels maken het slechte wegdek meer dan goed. Net voor Espalion staat een bijzonder Romaans kerkje dat je zeker niet mag missen: Église de Perse. Espalion heeft een paar interessante historische bouwwerken zoals een brug vanwaar je langs de Lot de leerlooierijen van een paar eeuwen terug ziet.
De route in het kort
Estaing > Verriére > Bozouls > Voie Verte > Eglise de Perse > Espalion > Estaing
Estaing: terecht een Plus Beau Village
Dit prachtige plaatsje wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het ligt aan de rivier de Lot en zijn zijrivier de Coussane. De gotische brug uit het begin van de zestiende eeuw en het Château d’Estaing vallen het eerste op. Maar loop vooral het kleine centrum met nauwe straatjes in, met de mooie gevels van huizen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Het Hôtel Crayon, nu gemeentehuis, is erg fraai. In het souterrain is het Office du Tourisme gevestigd, en alleen al om de gewelven een bezoekje waard.
In Église Saint-Fleuret staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.
Meer informatie over Estaing vind je in het artikel Estaing: een prachtig dorpje aan de Lot met historische bouwwerken op deze site.
Verrières: een plaatje
Fiets vanaf de zuidzijde van de brug naar links. De eerste 4 kilometers gaan zonder hoogteverschillen langs de Lot richting het oosten. In de schaduw van de rotswand is het heerlijk koel in de zomer. Neem de afslag naar rechts richting Sebrazac (D556).
Na een halve kilometer ligt aan je linkerhand het dorpje Verrières. Vanaf de overkant van de Ruisseau de Magrane is het niet moeilijk je voor te stellen hoe het piepkleine dorp er eeuwen geleden uit heeft gezien. De brug over de Ruisseau de Margrane is in 2014 prachtig gerestaureerd volgens traditionele techniek. De brug maakt deel uit van de oude pelgrimsroute. Rijd het dorpje in. Naast het kasteel, dat niet te bezichtigen is, staat een schattig klein kapelletje.
De indrukwekkende kloof van Bozouls
Rijd verder en neem de eerste afslag naar rechts. Na ongeveer 400 meter kom je op een vijfsprong. Ga daar rechtdoor. Dit is de D100. Je passeert de gehuchten Les Lilas en Le Claux. Daarna wordt het even flink klimmen, zo’n 120 hoogtemeters, tot Envaux. Vanaf daar heb je een weids uitzicht over velden.
De volgende 8 kilometers tot Bozouls gaan nog zo’n honderd meter hoger door een mooi landelijk gebied. Vanaf de afslag richting het gehucht Les Pouzadous daalt de weg weer. Steek de D20 over.
Vrijwel meteen heb je vanaf een muurtje langs Rue du Trou een fantastisch uitzicht over de lager gelegen kloof. De rivier Le Dourdou maakt daar een lus en heeft een schitterende kloof van 100 meter diep in het kalkgesteente uitgeslepen.
Naar het midden van de lus van de kloof
Botanisch pad in de kloof
Als je zin hebt in een mooie wandeling kan je ook nog over het botanische pad langs de Dourdou lopen. Het is een mooie wandeling langs de rivier. Bij vele bomen, planten en struiken staan bordjes met informatie.
Meer over het botanisch pad kan je lezen in het artikel Bozouls: een spectaculaire kloof in de vorm van een lus.
Midden in de lus met een diameter van ongeveer vierhonderd meter staat Église Sainte-Fauste en een klooster. Je kan de kerk bezichtigen.
Rijd door Bozouls, de kromming van de Dourdou volgend, en sla de Rue des Angles in. Het schattige straatje daalt flink tot een bruggetje over de Dourdou.
Zet daar je fiets neer tegen een boom. Vervolgens loop je over een paadje weer honderd meter omhoog, langs een grot.
Nu sta je in het midden van de lus die de Dourdou heeft uitgesleten. Voor het portaal van Église Sainte-Fauste is een mooi uitkijkpunt. Je ziet de steile wanden van de kloof van de andere kant en Bozouls daar bovenop. Beneden zie je de Dourdou stromen.
Église Sainte-Fauste
De Romaanse kerk Sainte-Fauste in het midden van de lus dateert grotendeels uit de twaalfde eeuw. Het interieur is indrukwekkend. Kijk vooral even naar de bijzonder gebeeldhouwde kapitelen bovenaan de pilaren.
Lavoire en Fontaine in Bozouls
Stap weer op de fiets, rijd over het bruggetje terug naar de Rue des Angles. Rijd rechtdoor, de weg heet nu Route du Vieux Bozouls.
Aan de rechterkant van de weg zijn nog twee andere interessante plekken: een oude wasplaats en een bron. De Lavoire, een wasplaats, is gebouwd in 1884 en heeft kort daarna een dak gekregen. Vlak daarachter is de Fontaine de l’Arance. Fontaine betekent ‘bron’: de Alrance voorzag de bewoners van Bozouls van drinkwater. Om die voorziening te beschermen bouwde men de overkapping over de Alrance.
Meer over het Lavoire en de Fontaine kan je lezen in het artikel Bozouls: een spectaculaire kloof in de vorm van een lus.
Voie Verte: over een oude spoorbaan door tunnels en over viaducten
De eerste tunnel, Tunnel de Biounac, is meteen de langste én aardedonker. Let op: je moet op een lichtknopje drukken bij de ingang zodat je niet 574 meter op de tast door de tunnel hoeft te strompelen. Die fout maakten wij in 2020 niet voor de tweede keer…
In totaal zijn er 6 tunnels én 5 viaducten. Het langste viaduct is 173 meter.
Het pad gaat loopt heel langzaam af, een hellingspercentage van ongeveer 3%, naar Espalion. Het pad slingert behoorlijk en het wegdek is matig, maar de uitzichten zijn super. Trek zeker een uur uit voor de 12kilometers tot Espalion.
Via de D581, Route du Vieux Bozouls, rijd je naar de D920. Steek de drukke weg over. Even oppassen hier. Sla links af tot de rotonde, zo’n 700 meter verder.
Langs de D920 begint hier het stuk Voie Verte tussen Bozouls en Espalion. Het was een enkelspoor tussen Bertholen en Espalion dat in 1908 in gebruik werd genomen en al in 1938 werd opgeheven voor reizigers, en in 1983 ook voor vrachtvervoer.
De kwaliteit van deze Voie Verte is niet heel goed (2020), sommige stukken zijn eigenlijk best slecht, en het eerste stuk is ook nog eens saai. Maar zet door, want de beloning volgt in de vorm van donkere tunnels en lange viaducten.
Meer informatie over deze Voie Verte lees je op de site van AF3V.
Château Calmont d’Olt
Heb je nog energie en tijd? Fiets dan door naar Calmont d’Olt. De ruïne van het middeleeuwse kasteel staan op een hoogte van 535 meter en is in de weide omtrek te zien. Documenten uit 883 maken al melding van het Ministerium Calvomantese.
Je kan het kasteel bezoeken. Er zijn rondleidingen en demonstraties met middeleeuwse belegeringsmachines en wapens.
Meer informatie over het kasteel vind je op de website van Chateau Calmont d’Olt.
Laatste stukje van Voie Verte
De Voie Verte eindigt bij het station dat uiteraard niet meer als station wordt gebruikt. Maak de bocht naar links en na ongeveer 400 meter maak je een scherpe bocht naar rechts. Dit is de Rue de la Fontsange. Rijd het weggetje helemaal uit: aan het einde zie je de Église de Perse.
Église de Perse uit de elfde eeuw
Dit prachtige kerkje heet voluit Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse. Het ligt op een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. Het is de kleine omweg meer dan waard.
De kerk was de eerste parochiekerk van Espalion. De geschiedenis gaat terug tot elfde eeuw. Kijk naar het timpaan boven het portaal, de kapitelen bovenaan de pilaren, de afsluiting van het koor, de fresco’s, de klokkentoren… Het is een plek om stil te worden.
Meer over Église de Perse kun je lezen in het artikel Middeleeuws Espalion met heel oude brug en schitterende Église de Perse op deze site.
Espalion met middeleeuwse bouwwerken
Fiets nu richting Espalion. Dat kan door het pad aan de rechterkant van de kerk te nemen (met trap!) en langs de Lot richting het westen te fietsen. Of fiets terug naar Chemin de Perse langs het kerkhof richting het westen.
Espalion heeft een lange geschiedenis. Vanaf de zandstenen brug uit de elfde eeuw heb je mooi zicht op het Vieux Palais met de twee torens uit 1572. Je ziet ook de voormalige leerlooierijen met houten balkons. Op de trappen aan de Lot wasten de leerlooiers de huiden. Het Maison d’Assezat met kleine glas-in-lood ramen is uit de Renaissance. En er is nog veel meer te bewonderen! Ook voor een hapje of drankje kun je in Espalion prima terecht.
Meer over Espalion kun je lezen in het artikel Middeleeuws Espalion met heel oude brug en schitterende Église de Perse op deze site.
Terug naar Estaing
De kortste weg terug is 10 kilometer over de D920, maar daar rijdt veel verkeer met behoorlijke snelheid en er is geen fietspad. Rijd dus liever 12 kilometer over de smalle weggetjes aan de zuidzijde van de Lot.
Ongeveer 400 meter vanaf de zuidzijde van de Pont Neuf, de nieuwe brug, rijd je vanaf de D920 over de Avenue de Saint Pierre naar het westen. De Lot blijft de hele terugweg aan je rechterhand, soms zichtbaar, soms niet. Er zijn nog wat kleine klimmetjes, maar niets noemenswaardigs. Het is een fijn stukje om te fietsen. Je passeert de gehuchten Coudoustrines, Rames, Tredou la Riviere, Le Moulin de Riviere, en komt uiteindelijk weer uit bij Verrière. Je bent nu bijna in Estaing.
Rijd over de gotische brug naar het kleine centrum van Estaing. Op een van de terrasjes aan de Lot of in het dorp kan je terugkijken op een afwisselende fietstocht.
Praktische informatie
Startpunt
Brug over de Lot in Estaing
Eindpunt
Brug over de Lot in Estaing
Horeca
In Estaing, Bozoule, Espalion
Water
Net zoals op veel plekken waarlangs de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella lopen, zijn er waterkranen langs de route. Langs deze route hebben we ze gezien bij de brug van Estaing, bij het kapelletje in Verrière en net binnen de muren van het kerkhof bij Église de Perse (2020).
Afstand
Ongeveer 47 kilometer.
Hoogtemeters
Onze apparaten gaven verschillende waarden aan. We schatten ongeveer 1500 hoogtemeters, dus omhoog en omlaag in totaal.
Meer informatie over Estaing, Bozouls en Espalion
Office de Tourisme in Estaing, Bozouls en Espalion
Website: https://www.terresdaveyron.fr/
Waarschuwing
In 2019 was het wegdek van de Voie Verte tussen Bozouls en Espalion gedeeltelijk erg slecht, in 2020 was er enige verbetering. We raden deze Voie Verte af met een gewone fiets (of stap af en loop de slechte stukken).
Stukje “Voie Verte”
Het stuk tussen Bozouls en Espalion gaat over een Voie Verte. Wat is dat?
Netwerk van paden
Frankrijk werkt hard aan paden die verboden zijn voor gemotoriseerd verkeer, maar geschikt zijn voor fietsers, skaters en voetgangers. De paden worden Voies Vertes genoemd. Ze liggen verspreid door heel Frankrijk, en verschillende organisaties hebben ambitieuze plannen om ze met elkaar te verbinden.
Soort paden
De trajecten zijn heel verschillend van aard en kwaliteit. Ze zijn vaak gemaakt op de jaagpaden van kanalen en rivieren of niet meer gebruikte spoorwegen of boswegen.
Internetsites
Informatie over alle Voies Vertes kun je op diverse sites vinden, zoals op de site van de organisatie AF3V. Bij de informatie over de Voies Vertes tussen Bozouls en Espalion vind je ook een kaart, en foto’s en meningen van fietsers die hier gereden hebben.
Veelzijdige informatie over fietsen in Frankrijk is te vinden op de site van France Vélo Tourisme. Je kunt op deze site routes onderscheiden op bijvoorbeeld moeilijkheid of duur. Je vindt er ook informatie over bijvoorbeeld fietsverhuur en fietsreparateurs langs een route. Er is ook een pagina over de Voies Vertes.
IGN 924
Op deze overzichtskaart staan de Voies Vertes van heel Frankrijk, maar ook andere langere fietsroutes. De schaal is 1:1.000.000 (1 centimeter is 10 kilometer).