Fietstocht rond de Lot vol historie en Clapas de Thubiès, een vreemd natuurverschijnsel

Aveyron Clapas de Thubies

Deze korte fietstocht rond de Lot gaat langs stadjes en dorpen met veel historie én het vreemd natuurverschijnsel Clapas de Thubiès. Trek dus maar een paar uurtjes extra uit! Je start aan het randje van Espalion en rijdt langs een kerkje uit de elfde met onder andere een schitterend timpaan. Via een groene landelijke omgeving met mooi uitzicht kom je bij het merkwaardige natuurverschijnsel Clapas de Thubiès. De volgende twee stops zijn aan de noordkant van de Lot. Saint-Côme-d’Olt is een van Les Plus Beaux Villages de France. Flaujac heeft een soort versterkte wijk uit de vijftiende eeuw die gedeeltelijk is gerestaureerd. Terug in Espalion steek je de Lot over via een brug uit de elfde eeuw om meer interessante bouwwerken te zien.

De route in het kort

Espalion > Eglise de Perse > Clapas de Thubiès > Saint-Côme-d’Olt > Flaujac > Espalion

Église de Perse uit de elfde eeuw

Je start bij de Lot in het kleine stadje Espalion. Je eerste stop is Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse, aan de rand van Espalion. Hoe je daar komt lees je in Praktische informatie.

Het zandstenen kerkje is gebouwd in Romaanse stijl. Het koor dateert uit de elfde eeuw, de rest uit de twaalfde eeuw. De gotische kapellen zijn in de tweede helft van de vijftiende eeuw aangebouwd.
De bogen boven de deuren en het timpaan zijn prachtig versierd. Kijk ook even naar de bijzondere steunen onder het dak; ze stellen alledaagse onderwerpen voor.

Via een trap naar beneden kom je in de kerk. De plafondschilderingen zijn uit de vijftiende eeuw en zestiende eeuw. De kapitelen zijn versierd met uiteenlopende voorstellingen.

Espalion Aveyron Lot Église de Perse portaal
Het schitterende portaal van Église de Perse
Espalion Aveyron Église de Perse timpaan
Timpaan van Église de Perse
Espalion Aveyron Église de Perse gewelven
Gewelven
Espalion Aveyron Église de Perse wijwaterbakje
Wijwaterbakje

Meer informatie en meer foto’s over Eglise de Perse vind je in het artikel Middeleeuws Espalion op deze site.

Landelijke omgeving met mooi uitzicht

Fiets over het parkeerterrein van de kerk en sla meteen linksaf. Je fietst hier door het groende dal van Ruisseau de Perse. Tot de volgende stop klim je van 347 meter naar 562 meter. Je rijdt in een landelijk gebied met enkele boerderijen. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Ver aan de overzijde van de Lot zie je de Aubrac liggen, een gebied met vulkanische granietplateaus.
Je passeert de gehuchten Rouilhouse, Roques en Mountplaisir. Aangekomen bij de D206 sla je linksaf en ben je bijna bij de volgende stop.

paarse bloemen
Volop…
blauwe bloemen
…natuurschoon…
witte bloemen
…onderweg

Clapas de Thubiès, een vreemd natuurverschijnsel

Het vreemde natuurverschijnsel Clapas de Thubiès vind je ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Saint-Côme-d’Olt, aan de D206 . Clapas de Thubiès wordt ook wel, onterecht, ‘La coulée de lave de Roquelaure’ genoemd. Het is een helling van regelmatig gevormde basaltblokken.

Blokken van lava

Ooit stroomde in dit gebied een rivier. De Roquelaure-vulkaan verrees 7,7 miljoen jaar geleden en liet een stroom lava achter. De oorspronkelijke rivier bleef stromen aan weerszijden van de afgekoelde lavastroom. Het lavagesteente brak in verloop van tijd in blokken. De grond om de basaltblokken spoelde daarna weg waardoor de blokken óp de helling kwamen te liggen.

Nog steeds stroomt er water onder de basaltblokken en dat zorgt ervoor dat de ruimtes tussen de blokken niet gevuld worden met natuurlijk afval.

Bij de bezienswaardigheid is een paneel met uitleg. Er is ook een leuke picknickplaats onder de bomen naast de Clapas.

Clapas de Thubiès Aveyron
Een helling vol basaltblokken

Met hoge snelheid terug naar de Lot

Saint-Côme-d'Olt Aveyron aan de Lot
Saint-Côme-d’Olt vanaf de Lot

Vervolg je weg over de D206. Je kan stoppen met trappen want alle hoogtemeters die je net hebt gemaakt, daal je nu weer tot je in rap tempo bent aangekomen bij de Lot.

Stop maar even op de brug want je hebt hier mooi zicht op Saint-Côme-d’Olt. Je ziet echter nog niet dat de straatjes van het dorp als ringen om de kerk met bijzonder gedraaide spits liggen.

De pilaren van de brug over de Lot zijn uit de zestiende eeuw.

De historische kern van Saint-Côme-d’Olt

Saint-Côme-d’Olt wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het dorp ligt aan de Lot (‘Olt’). Het is een klein dorp met een historische kern. Centraal staat een kerk uit de zestiende eeuw. De kerk heeft een bijzondere gedraaide toren en deuren met prachtig houtsnijwerk. Daaromheen liggen als ringen enkele nauwe straatjes met oude stenen huizen. Bijvoorbeeld het Maison de Pons de Caylus, het Maison des Consuls de Rodelle en het Maison en deTour du Greffe. Het kasteel naast de kerk doet nu dienst als gemeentehuis. Verstevigde poorten geven toegang tot de huizen binnen de buitenste ring.
Meer informatie en meer foto’s vind je in het artikel Saint-Côme-d’Olt op deze site.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Maison Pons de Calus
Maison Pons de Caylus
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Maison Consul de Rodelle
Église Saint-Côme et Saint-Damien
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Maison en Tour du Greffe
Maison et Tour du Greffe

Chapelle des Pénitents uit de elfde eeuw

Fiets de historische kern uit, in noordelijke richting. Het maakt niet uit hoe je fietst want je moet hoe dan ook de D987 oversteken. Daar zijn nog twee bezienswaardigheden.

De eerste bezienswaardigheid is de Chapelle de Pénitents. Fiets je op de Avenue de Pigue of Rue de l’Ouradou, dan sla je na 100 meter rechtsaf. Fiets je al op de Rue de Pénitents, dan zit je meteen goed.

De kapel is gebouwd in de elfde eeuw en was de eerste kerk van het dorp. Het gebouw is bijzonder om de vorm van het dak en de veranda.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Chapelle des Pénitents informatiebord
Informatiebord bij tentoostelling


De kerk wordt nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. Niet alleen de gratis tentoonstelling is de moeite waard, maar ook de vloer met vele grafplaten en de prachtige spanten van het dak.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Chapelle des Pénitents
Chapelle des Pénitents

L’Ouradou: ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pest

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Ouradou
Binnenkant van dak van L’Ouradou (foto van Wikimedia Commons)

De tweede bezienswaardigheid is een orotorium: het Ouradou.

Fiets vanaf het kerkje in westelijke richting. Dit is de Rue de la Bouisse. Op de kruising met de Rue de l’Ouradou staat het Ouradou.

Dit vierkante gebouwtje met achthoekig dak werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pest van 1586. Driekwart van de bewoners van Saint-Côme-d’Olt stierf.

In het Ouradou staat een sierlijk smeedijzeren kruis.

Hoog langs het dal van de Lot

Rijd de Rue de la Bouisse uit en sla aan het einde rechtsaf. Dit is de D636. De huizen maken plaats voor weilanden, wijngaarden en fruitbomen. Je hebt een mooi uitzicht over de Lot en de heuvels erachter.
Na ongeveer 200 meter steek je de Ruisseau de Boraldette over. Rijd ongeveer 500 meter door tot de driesprong waar de D636 een scherpe bocht naar rechts maakt.

Tussen de weilanden naar Flaujac

Sla linksaf en rijd meteen het onverharde pad op naar het gehucht La Brucaterie. Het is ongeveer een halve kilometer afzien, want het pad is niet echt geschikt om te fietsen. Lees voor meer informatie in Alternatieve route’.
Aan het einde van het pad rijd je om te boerderij meteen naar rechts en weer naar links de brug over de Boralde Flaujaguèse over. Je ziet nu Flaujac al liggen.

Het fort in Flaujac

Het dorpje Flaujac heeft één goede reden om te bezoeken: een versterkte wijk, een soort fort. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. Gedeeltes zijn gerestaureerd. Het fort staat op de lijst Monuments Historique.

Het fort heeft een onregelmatige rechthoekige vorm. In de muren waren alleen op grote hoogte heel kleine ramen. In de westelijke muur en in de oostelijke muur waren poorten met valhekken. De toegangspoort in de westelijke muur, met zicht op het dorp, is gerestaureerd en heeft een nieuw valhek gekregen.

Meet informatie en meer foto’s vind je in het artikel Flaujac op deze site.

Flaujac Aveyron fort poort met valhek westzijde
Westelijke poort met valhek

Terug naar Espalion

Espalion Aveyron brug elfde eeuw
Le Vieux Pont

Rijd door de westelijke helft van het dorp richting Espalion. Je rijdt naar beneden naar de D987. Let op: op deze weg rijdt veel verkeer.

Na ongeveer anderhalve kilometer sla je linksaf. Je volgt de Lot in westelijke richting. Het is een leuk straatje en op de hoek kun je alvast een blik werpen op de oude brug, Le Vieux Pont.

Rijd nog een kort stukje door en sla af naar links, de brug over.

Leerlooierijen bij Le Vieux Pont

Espalion is strategisch gelegen aan de Lot. Le Vieux Pont verbindt beide oevers. De zandstenen brug dateert uit de elfde eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst. Vanaf de oude brug heb je goed zicht op de pittoreske huizen met houten balkons op de rechteroever van de Lot. Het waren ooit leerlooierijen. Aan de andere kant van de brug zie je Le Vieux Palais. Dit Renaissance gebouw werd in 1572 tijdens de godsdienstoorlogen op commando van de gouverneur van Espalion gebouwd. Vanuit de torens kon men goed de Lot overzien. In de straatjes aan de zuidzijde van Lot is nog veel meer moois te zien, zoals het Maison d’Assezat uit de Renaissance in de Rue du Puits.

La Maison d’Assezat
Oude leerlooierijen
Espalion Aveyron Lot Vieux Palais
Le Vieux Palais

Musée du Scaphandre en meer

Niet te missen is ook Ancienne Église Saint-Jean-Baptiste waarin nu het Museum van Volkskunst en Tradities en het Duikmuseum zijn gevestigd. Daar tegenover staat Église Saint-Jean-Baptiste met rijk interieur. En even verderop de laatste van zes middeleeuwse torens.

Informatie over dit levendige stadje met nog meer historische bouwerken vind je in het artikel Espalion op deze site.

Espalion Aveyron Tour Michou
La Tour Michou (foto van Wikimedia Commons)
Espalion Aveyron Duikmuseum in Ancienne Église
Musée du scaphandre (foto van Wikimedia Commons)
Église Saint-Baptiste in Espalion in Aveyron
Église Saint-Jean-Baptiste (foto van Wikimedia Commons)

Terug naar je startpunt

Rijd op een of andere manier terug naar de Lot, naar de sportvelden en de camping. Hoe je rijdt, is niet zo belangrijk. Verdwalen is geen straf; zo je nog wat meer van Espalion.

Praktische informatie

Clapas de Thubiès Aveyron informatiebord
Informatiebord bij Clapas de Thubiès

Lengte
Ongeveer 17 kilometer.
Hoogtemeters
Ongeveer 500 hoogtemeters.
Parkeren
Je kan je auto gemakkelijk en gratis parkeren (2020) op de Rue du Foirail bij de sportvelden en de camping aan de rand van Espalion bij de Lot.
Start
Rijd vanaf de parkeerplaats richting het oosten om het laatste sportveld naar rechts. Het is een onverhard pad. Aan het einde van het pad moet je nog even een klein stukje omhoog lopen met je fiets.
Geen zin om de trap op te lopen? Je kan ook even een stukje terug over de Rue de Foirail richting het centrum van Espalion fietsen. Maak een scherpe bocht en fiets de Rue de Perse in tot de grote begraafplaats. Rijd daaromheen tot het kerkje.
Eten en drinken
In Espalion en Saint-Côme-d’Olt zijn restaurants en terrasjes. Daar zijn ook bakkers. Er is een leuke picknickplaats bij Clapas de Thubiès, maar ook onderweg zijn plekjes genoeg om even te gaan zitten.

Alternatieve route om in Flaujac te komen

In de beschrijving hierboven rijd je via de D636 en een stukje onverhard pad naar Flaujac. Dat onverharde pad tussen weilanden is niet echt bedoeld om te fietsen. Ik weet ook niet of het toegestaan is, maar we hebben zelf twee keer op het pad gefietst zonder problemen.
Als je geen zin hebt in dit stuk, kun je een alternatieve route nemen vanaf L’Ouradou. Ga terug naar de doorgaande weg D987. Pas op, het is een drukke weg waar 80 kilometer mag worden gereden. Na de Déchèterie en het riviertje Boralde Flaujaguèse sla je af naar rechts. Je rijdt langs het riviertje naar Flaujac.

Meer fietstochten in de Aveyron ten noorden van Rodez

Op de pagina Fietsen in noorden van Aveyron: natuur en historische plaatsjes op deze site staan nog veel meer mooie fietstochten. Bovendien kan je er artikelen vinden over de vele historisch interessante stadjes en dorpen.

2 reacties

  1. Hallo,

    Wat een geweldige site is dit. Zijn de Andel en fietsroutes ook digitaal te vrijgen of op kaarten?

    Hartelijke groet

    Peter Meijer & Vera van Dijk

    1. Author

      Hoi Peter,
      Bedankt voor het compliment! Ik ga binnenkort weer verder met mijn site. Hij heeft helaas door omstandigheden een jaar stilgestaan.
      Nee, helaas heb ik de route niet met GPS. Maar als je een digitale kaart erbij houdt, is het een heel gemakkelijke route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.