Fietstocht Marcillac > Clairvaux > Bruéjouls > Salles-la-Source > Marcillac

Fietstocht door een wijngebied met mooie dorpen

Fietsen door het dal van de Ady

Deze fietstocht start in het stadje Marcillac-Vallon. Je fietst door een wijngebied langs leuke oude dorpen waar de wijnhandel een belangrijke rol heeft gespeeld. Door het gebied lopen vele riviertjes. Achter de toren van Clairvaux-d’Aveyron schuilt een middeleeuwse kern met poortjes en steegjes. In Bruéjouls staat voor de kerk een enorme vergroting van een wijnkommetje. Salles-la-Source is bekend om een waterval die in 3 etages door het dorp stroomt. De route terug gaat over een weggetje hoog boven het dal van Le Crenau met mooie vergezichten.

Marcillac-Vallon

Marcillac-Vallon heeft nog geen 2000 inwoners, maar straalt door de statige huizen rond het plein de allure uit van een handelsstad. Het dorp is groot geworden door de wijnhandel en de winning van ijzererts.
Marcillac ligt in de gelijknamige vallei die door het zachte klimaat geschikt is voor de wijn- en fruitteelt. Er zijn sporen van bewoning van duizenden jaren geleden. Door het gebied lopen talloze kleine riviertjes.
Uit dit gebied komt de Marcillac-wijn. Het is een van de kleiner A.O.C.-gebieden.

Grandeur in Marcillac

Rijd eerst in noordwestelijke richting. Aan de rand van Marcillac staat de kapel van Notre-Dame de Fontcourrieu. De kapel werd gebouwd in 1338. Het is een pelgrimsoord. Er is een legende die vertelt dat in 1338 een slang de benen van een edelvrouw had omklemd. De Maagd Maria schoot te hulp en uit dankbaarheid liet de vrouw toen een kapel bouwen.

Op een gewone dag kun je het kerkje niet bezoeken, maar rijd even naar de achterkant. Daar, onder de bomen, staan vele stenen bankjes rond een altaar. Het is een plek om even stil te worden.

Buitenkerk

Vallon de Marcillac

Rijd een klein stukje terug , net voorbij het kerkhof, om vervolgens via een soort industrieterreintje naar de D962 te gaan. Die weg loopt langs het kronkelige riviertje l’Ady. Verlaat de D962 en vervolg je weg op de D57 richting Valady. Daar, op het plein voor de kerk staat een waterbak waarin vissen zwemmen (2019). Steek de D840 over en vervolg je route op de D57. Daar fiets je weer langs Ruisseau de l’Ady. Net na Valady loopt een indrukwekkend spoorviaduct over het dal.

Viaduct tussen Marcillac-Vallon en Clairvaux-d’Aveyron

Clairvaux-d’Aveyron

Het volgende plaatsje is Clairvaux-d’Aveyron. Rijd niet meteen het mini-stadje weer uit, want er valt meer te zien dan je op het eerste gezicht zou denken. Op de hoek van de Rue de la Vallee en Avenue de la Tour staat een beeld op een flinke sokkel. Vlakbij het beeld is een informatiebord over de bezienswaardigheden. Neem een foto van de informatie op het bord en fiets of loop door de nauwe straatjes. De eeuwenoude huizen zijn gebouwd van rood zandsteen. De vele kelderdeuren getuigen van de wijnhandel uit vroeger tijden.

Porte fortiiée

De Tour de Clairvaux is een historisch monument. Hij werd rond 1360 gebouwd van rode zandsteen en maakte onderdeel uit van de verdedigingswal die het stadje ooit omringde.

Poorten,
smalle straatjes
en steegjes

Bruéjouls

Verlaat het dorpje via de brug over l’Ady; je rijdt nog steeds op de D57. Na een kilometer of twee kom je in Bruéjouls. Voor de kerk staat een enorme ‘tassou’, in normale afmetingen een soort kommetje om wijn te proeven. Het is een replica van de tassou die de wijnmakers van de vallei hadden. Hij heeft een inhoud van 4500 liter!

Panat

Sla meteen na de kerk linksaf. De route stijgt nu snel van 360 naar ruim 500 meter. Je hebt prachtig uitzicht over het dal met Clairvaux- d’Aveyron en de wijngaarden. Eenmaal boven in Panat staat Chateau de Panat, dat je niet kunt bezoek omdat het privébezit is. Het kloeke gebouw moet vast een prachtig uitzicht hebben! Grenzend aan het kasteel zijn de klokkentoren en de ruïnes van een romaanse kerk. Helaas zijn we er niet heen gereden en ik kan dus ook niet vertellen of ze te bekijken zijn.
Na Panat kun je relaxt verder fietsen want de weg daalt. Steek de D840 weer over, passeer het dorp Nuces. Rijd verder over een mooi stuk route langs de Ruisseau de la Base tot de D901.

Cascade La Crouzie

Het volgende stukje is het minst leuk, want je rijdt langs de tamelijk drukke weg D901 totdat je, vlak vóór Salles-la-Source naar rechts kan afslaan.
Daar in het gehucht Saint Paul is in het dal een mooie waterval in de rivier Le Crénau. Vlak boven de waterval heeft de rivier een mooie kom in de rotsten uitgesleten. Het water in de kom heeft een prachtige blauwgroene kleur. Het is niet toegestaan om er in te duiken, maar daar trok een groepje jongens zich weinig van aan toen wij er waren. En ik kan het me goed voorstellen…
De waterval, la Crouzie, is misschien nog wel mooier dan de bekende waterval van Salles-la-Source even verderop. Maar helaas, een slagboom verhindert je om erheen te lopen omdat er problemen zijn met de veiligheid (2019). Je kunt hem wel goed zien vanaf Chemin de la Canal.
Een klein stukje verder vind je een oud kerkje met een kerkhof met zeer oude graven.

Salles-la-Source

Fiets 200 meter verder waar je weer op de D901 komt, sla linksaf en na 100 meter sla je rechtsaf omhoog de weg Chemin de la Cascade in. Al snel kom je de andere waterval in Le Crénau tegen. Het water valt hier van een bemoste hoge rots in een blauwgroene kom vervolgt zijn weg via nog twee kleinere watervallen naar beneden. Je kunt de stroom naar beneden volgen langs een trap. Als je geluk hebt, stroomt er veel water vanaf de hoge rots, maar foto’s op het bord laten zien dat het ook een smal stroompje kan zijn. Dit heeft alles te maken met een privé- waterkrachtcentrale die de toestroom reguleert.

Cascade

Rijd ongeveer 200 meter door. Daar is in een spinnerij uit de negentiende eeuw een museum voor traditionele kunsten en ambachten gehuisvest. De spanten van het museum zijn indrukwekkend. Informatie over het Museum vind je op deze site.
Als je geen zin hebt in een museumbezoek rijd je nog eens 100 meter verder en maak je een scherpe bocht naar rechts de Rue de la Payoulette in, die overgaat in Rue de la Source. Het is een schattig straatje met heel oude huizen. Het eindigt bij een grasveld met een fontein en hoge bomen. Een leuke plek om even af te koelen op een warme dag. Aan de ene kant staat een kasteel, aan de andere kant een imposante kerk. Opzij van de kerk heb je een mooi uitzicht over het dal.
Meer over Salles-la Source kun je lezen in mijn artikel op deze site.

Afkoelen op het gras in de schaduw van de bomen

Boven het dal van Le Crenau

Je kan nu langs de vrij drukke D901 terug naar Marcillac fietsen. Maar heb je nog energie? Dan is het veel leuker om een smal weggetje te nemen dat boven het dal van Le Crenau loopt langs de gehuchten St. Laurent, Le Puech, Ste-Austremoine, La Boutique en Baules gaat. Je rijdt gedeeltelijk onder de bomen, en langs wijngaarden. Hier en daar heb je een mooi uitzicht over het dal. Er zitten nog wat hoogteverschillen in dit gedeelte van de route, enkele tientallen meters, maar het is nergens echt inspannend fietsen. Na Baules kun je richting de D27 fietsen, maar je kan ook het stenige pad naar links nemen. Daar in het dal zie je al snel Marcillac liggen. Uiteindelijk kom je alsnog op de D27 uit en na een paar minuten rijd je Marcillac weer in.

De wijngaarden op de hellingen boven het dal van Le Crenau

Praktische informatie

Startpunt
Marcillac-Vallon
Parkeren
Tour de Ville in Marcillac-Vallon
Eindpunt
Marcillac-Vallon
Horeca
In Marcillac-Vallon en in Salles-la-Source
Lengte
Ongeveer 40 kilometers
Hoogtemeters

Ongeveer 700 hoogtemeters
Meer informatie
Marcillac-Vallon
Office de Tourisme Marcillac-Vallon: Tour de Ville 52
Website: http://tourisme-conques.fr
Clairveaux
Clairveaux heeft geen eigen Office de Tourisme. Op internet staat een Franstalige folder met informatie over bezienswaardigheden: http://mairiedeclairvauxdaveyron.fr/pdf/Depliant_touristique2.pdf
Salles-la Source
Salles-la-Source heeft geen eigen Office de Tourisme. Informatie kan je vinden op:
https://www.tourisme-conques.fr/fr/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *