Fietstocht langs twee meren en een waterval van 300 meter

Deze fietstocht heeft water als thema: 2 meren, een waterval en een recreatiemeertje. De route maakt een soort achtvorm om twee stuwmeren heen. Via een klein omweggetje en een wandelingetje zie je de Saut du Chien, een schitterende waterval van meer dan 300 meter. Vandaar heb je schitterend uitzicht over het dal van de Truyère. Je rijdt over het plateau van de Aubrac tussen velden met prachtige verre uitzichten. Terug bij het startpunt kan je relaxen bij een recreatiemeertje.

De route in het kort

Lac de Saint-Gervais > Lac de Maury > Lac de la Selves > Saint-Amans-de-Cots> Lac de Montézic > Saut du Chien > Lac de Saint-Gervais

Start

Je start bij Lac de Saint-Gervais, een recreatiemeer. Aan de ene kant van de dam zie je het recreatiemeer, aan de andere kant het Lac de Montezic. Voordat je op de fietst stapt even wat informatie over de meren.

Lac de Saint-Gervais

In tegenstelling tot Lac de Montezic is de waterstand in het recreatiemeer constant. Het heeft een oppervlakte van 16 hectare. Verschillende beken vullen het meer. Er is een fijn zandstrandje en een waterspeelplaats. In de zomer kan je er kano’s en waterfietsen huren. Een badmeester houdt in het hoogseizoen toezicht. Behalve de gasten van de camping, komen hier ook veel mensen uit de buurt. We zijn er verschillende keren geweest, ook in het weekeinde met schitterend weer, maar nooit was het er echt druk, wel erg gezellig.

Lac de Saint-Gervais

Energie uit Lac de Montezic

Het meer heeft een oppervlakte van 250 hectare. Het gebied werd in 1981 onder water gezet voor de productie van elektriciteit. De waterkrachtcentrale, die zich 400 meter onder grond bevindt, werd een jaar later in gebruik genomen.
De energie wordt opgewekt door eerst water uit Lac de Couesques te pompen. Dit meer ligt beneden in de Truyère-vallei. Lac de Montezic is dus eigenlijk een voorraad water; vandaar de officiële naam Reservoir de Montezic. Vervolgens stort het water met hoge snelheid terug en laat de turbines draaien die zorgen voor de opwekking van energie. Beelden zeggen meer dan woorden: er staat een video van de Waterkrachtcentrale van Montezic op de site van EDF. Een goede afbeelding vind je in een folder van de Waterkrachtcentrale van Montezic. Elke zomer kun je rondleidingen volgen in Complexe Hydro-électrique de Montézic. Meer informatie vind je ook op de site van EDF.

Réservoir de Montezic, hier met een heel lage waterstand

Door mooie velden naar Lac de Maury

Via de dam tussen het recreatiemeer en Lac de Montezic rijd je in zuidelijke richting. Sla na iets meer dan een halve kilometer bij La Prade een zijweggetje naar rechts in. Een groot deel van dit mooie stuk is onder de bomen, met kleine hoogteverschillen. Je passeert Les Rousses, Bois Redon en Montchausson. Net ná Monchausson houd je op de Y-splitsing rechts aan. Je passeert het gehucht Les Huttes Haut.
Aangekomen bij de D111 komt sla je rechtsaf. Je kijkt ver over de velden uit. Ongeveer een kilometer vóór Saint-Amans-des-Cots rijd je langs een sportveld. Steek daar de D 34 over richting Le Vern. Het is een mooi stukje door de velden, iets dalend, met prachtig uitzicht. In het gehucht Le Vern maakt de weg een scherpe hoek naar rechts en kom je in Colombez op de D97. Verlaat na 200 meter de D97 naar links, naar de D599.

Lac de Maury

Vanaf de slingerende D599, heerlijk onder de bomen, zie je al snel Lac de Maury. Het meer is verbonden met Lac de la Selves en ontstaan door een stuwdam. Over die Barage lees je straks meer.
De weg blijft het stuwmeer volgen, behalve in het ‘hart’ van de V-vorm. Op het meest noordoostelijke puntje ga je over de brug over Le Selvet, een van de rivieren die het meer voedt.

Zicht vanaf de brug over de Selvet

Vervolg de route over de D599, nog steeds onder de bomen. De weg stijgt gedurende enkele honderden meters en je hebt geen zicht meer op het meer. Negeer de afslag naar Les Tours, tenzij je zin hebt in een hapje of drankje. Je bereikt nu Lac de la Selves, de andere ‘poot’ van de V-vorm. Blijf op de D599 rijden. Na korte tijd zie je het water weer.

Zwemmen

Op de meest oostelijke punt fiets je over de brug over de rivier La Selves, die hier het meer instroomt. Kort daarna is een camping met een grasveld aan het water. Daar kun je lekker zitten onder de bomen of op het grasveld. Het ondiepe water is in de zomer bijna warm. Je kan er ook terecht voor een hapje en drankje.
Vervolg je de D599 nu in westelijke richting, nog steeds langs het meer. De route blijft afwisselend, vaak onder de bomen, met regelmatig mooi zicht op het meer.

Stukje voor doorzetters

Na iets minder dan 2 kilometer maakt de D599 een bocht naar links. Neem die niet, maar rijd rechtdoor het pad op, iets omhoog. Het pad slingert vlak langs Lac de la Selves voordat het weer op een gewone weg uitkomt. Het is een leuk stuk en lekker onder de bomen, maar de kwaliteit van het pad wordt steeds slechter met steeds grotere stenen (2019). Het is een pad voor doorzetters. Als je geen zin in hebt in die extra krachtsinspanning, kun je beter op de D599 blijven rijden, richting het dorpje Capelle. Beide trajecten komen uiteindelijk op de D97 uit.

Barage de Maury

Op de D97 rijden auto’s met flinke snelheid. Even oppassen dus. Na 400 meter rijd je over de stuwdam. De stuwdam werd in 1947 in gebruik genomen. Het stuwmeer is 165 hectare groot en bestaat uit eigenlijk uit 2 meren: Lac de Maury en Lac de la Selves, die samen een V vormen. Vanaf een platform heb je uitzicht over de mooie kloof die de rivier La Selves heeft uitgesleten.

Barrage de Maury (foto van Wikimedia Commons)

Saint-Amans-des-Cots

Nu moet je nog even op je tanden bijten: de D97 stijgt flink. Hoewel het uitzicht weids is, vonden wij dit stuk het minst interessant. Je passeert weer het dorp Colombez voordat je bij een leuke picknickplaats aan een vijver komt. Onder de hoge bomen kan je in het gras of op een bankje even afkoelen van de 130 hoogtemeters die je net hebt gemaakt.
Rijd verder naar het kleine centrum van Saint-Amans-des-Cots. In dit dorp zijn een Office du tourisme, een supermarktje en wat cafés. Rijd voorbij de Office du Tourisme door het centrum en blijf op de D97 rijden, richting Montezic. Na 200 meter sla je bij de splitsing af naar rechts. 2 kilometer verderop, bij het gehucht La Ramondies, sla je linksaf en na 200 meter weer rechtsaf. Je ziet nu weer het Lac de Montezic, nu vanaf de westelijke kant.

Le Saut du Chien van 300 meter

Je rijdt over de Dique de l’Étang, een van de dammen van het meer, naar het gehucht Liaussac. Sla af naar rechts. Na ongeveer 100 meter zie je aan je rechterhand een bult. Daaronder zit de waterkrachtcentrale. Op de afslag aan je linkerhand staat Le Saut du Chien al aangegeven. Rijd het weggetje in. Na ongeveer 500 meter is daar een leuk picknickplaatsje onder de bomen. Zet je fiets neer. Tussen de huisjes van het gehucht Le Laux loopt een pad naar de waterval, ongeveer een halve kilometer verderop.
Vanaf twee platforms kijk je van boven naar de waterval die meer dan 300 meter naar beneden stroomt. Je ziet maar een klein stukje, tussen mooie rotsen. Een van de rotsen heeft de vorm van een hondenkop, vandaar de naam van de waterval. Je hebt ook schitterend zicht over het dal van de Truyère.

Le Saut du Chien
Uitzicht over het dal van de Truyère

Uitzicht over de Tryère en Chateau du Vallon

Links aan de overzijde van de Truyère kun je Chateau de Vallon zien staan. Het kasteel uit de twaalfde eeuw kijkt strategisch uit over een lang stuk van de Truyère. Je kan het kasteel bezoeken.

Terug naar Lac de Saint-Gervais

Rijd terug naar de afslag. Vervolg je weg over de D504. Je fietst nu over de Dique de Monnès. Meteen na de dam staat een bord met de tekst ‘Vidange total’. Het meer werd in 2010 helemaal geleegd voor een een technische inspectie.
Anderhalve kilometer verder sla je af richting de Parking de la Dique. Daar is het startpunt van de rondrit.
De rit zit erop. Trek snel je zwemkleding aan. Ga zwemmen of huur een kano of waterfiets. Of ga zitten onder een boom met een ijsje en doe helemaal niets. Voor meer informatie over het recreatiemeer kijk je op de pagina Lac de Saint-Gervais van Tourisme Aveyron.

Weer terug bij Lac de Saint-Gervais

Praktische informatie

Afstand
Ongeveer ? kilometer (onze computers zijn het niet eens over deze afstand, dus houd rekening met een afwijking).
Hoogtemeters
Ongeveer ? hoogtemeters (onze computers zijn het niet eens over deze hoogtemeters, dus houd rekening met een afwijking).
Plan d’eau
Gratis toegankelijk. Met grasveld en zandstrandje. Afgebakend zwemgedeelte. Buitendouche. Speeltoestellen, waaronder een met een waterpomp.
Horeca
Bij Lac de Saint-Gervais. Bij de campings bij Lac de Maury en Lac de la Selves. In Saint-Armans-des-Cots.
Parkeren
Gratis (2020) bij Lac de Saint-Gervais.

Meer fietstochten in de Aveyron ten noorden van Rodez

Op de overzichtspagina van dit heerlijke gebied staan nog veel meer mooie fietstochten. Vanaf Lac de Saint-Gervais hebben we nog een andere fietstocht gemaakt. De beschrijving van deze rondrit naar o.a. Ruines du Château de Thénières staat op deze site. Bovendien kan je er artikelen vinden over de vele historisch interessante stadjes en dorpen.
Verder heeft Espace Cyclosport-FF een folder met fietstochten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.