Lac de Saint-Gervais > Benaven > Ruines du Château de Thénières > Lac de Saint-Gervais

Fietstocht over het plateau van de Aubrac met verre uitzichten, de ruïnes van een kasteel en een recreatiemeer. Plus een tip voor een uitbreiding langs een stuwmeer en naar een waterval.

Verre uitzichten over het plateau van de Aubrac

Deze rondrit gaat over het plateau van de Aubrac. Op veel plekken kilometers heb je schitterende verre uitzichten. Je rijdt over smalle landweggetjes tussen velden en kleine bossen. De intrigerende ruïnes van Château de Thénières zijn niet alleen het letterlijke hoogtepunt van deze fietstocht.
Zin om meer te fietsen en meer te zien? Je kan deze fietstocht uitbreiden met een stuk langs Lac de Montezic en een waterval.

Start

Je start bij Lac de Saint-Gervais, een heerlijk recreatiemeer. Aan de ene kant van de dam zie je het recreatiemeer, aan de andere kant het Lac de Montezic. Voordat je op de fietst stapt even wat informatie over de meren.

Lac de Saint-Gervais

In tegenstelling tot Lac de Montezic is de waterstand in het recreatiemeer constant. Het heeft een oppervlakte van 16 hectare. Verschillende beken vullen het meer. In de zomer kan je er kano’s en waterfietsen huren, en een badmeester houdt toezicht. Behalve de gasten van de camping, komen hier ook veel mensen uit de buurt. We zijn er verschillende keren geweest, ook in het weekeinde met schitterend weer, maar nooit was het er echt druk, wel erg gezellig.

Lac de Saint-Gervais

Réservoir de Montezic

Het meer heeft een oppervlakte van 250 hectare. Het gebied werd in 1981 onder water gezet voor de productie van elektriciteit. De waterkrachtcentrale, die zich 400 meter onder grond bevind, werd een jaar later in gebruik genomen.
De energie wordt opgewekt door eerst water uit Lac de Couesques te pompen. Dit meer ligt beneden in de Truyère-vallei. Lac de Montezic is dus eigenlijk een voorraad water; vandaar de officiële naam Reservoir de Montezic. Vervolgens stort het water met hoge snelheid terug en laat de turbines draaien die zorgen voor de opwekking van energie. Beelden zeggen meer dan woorden: een video staat op de site van EDF. Een goede afbeelding vind je in deze folder. Elke zomer kun je rondleidingen volgen in Complexe hydro-électrique de Montézic. Meer informatie vind je hier.
Tip: kijk even aan het eind van dit artikel bij ‘uitbreiding’. Áls je een paar kilometer omfietst heb je mooi zicht op het stuwmeer.

Réservoir de Montezic, hier met een heel lage waterstand

Tussen Saint-Gervais en Benaven

We gaan op weg! Fiets richting Saint-Gervais, naar de D504. Meteen na Saint-Gervais stijgt de weg langzaam. Je fietst door een mooi landelijk gebied met kleine bosjes en weilanden.
Op veel kruisingen staan kruisen. Bij Croix des Tirailleurs, midden op een 5-sprong, rijd je de D111 in. Benaven staat goed aangegeven. De weg zal de komende kilometers weer langzaam dalen door het glooiende landschap.
Bij het gehucht Les Ondes rijd je over een brug over de Ruisseau des Ondes in een mooi smal groen dal aan je rechterhand. Links is een klein stuwmeertje. De weg slingert nu anderhalf kilometer tot Benaven.

Benaven

In Benaven staat een oud kerkje dat helaas niet geopend is voor toeristen. Rijd over een leuk weggetje door het dorpje naar het westen, richting de enorme elektriciteitsmast. Vanaf dat punt heb je een mooi uitzicht over de Gorges de la Truyère… als je geluk hebt. Want hoewel op een bordje aan de weg ‘Panorama’ staat aangegeven, konden we door bladeren van de bomen helaas geen blik op de Gorges werpen. In een ander jaargetij of na een flinke snoeibeurt heb je misschien meer geluk. We zijn dus maar even lekker gaan zitten aan de picknicktafel.
Tip: kijk even aan het eind van dit artikel bij ‘uitbreiding’. Bij Le Saut du Chien heb je twee uit-stekende platforms (leuk!) vanwaaruit je een schitterend uitzicht over de Truyère hebt.

Tussen Benaven en de Ruines du Château de Thénières

Ga op de kruising van Benaven voor het kruis naar rechts. Ruim een kilometer ligt er asfalt, daarna is het pad ongeveer een kilometer onverhard. De weg stijgt licht. Op een splitsing blijf je 200 meter rechtdoor rijden, weer op asfalt. Als je geluk hebt, zijn de bramen rijp. Daarna sla je rechtsaf een onverhard pad in. Het is een leuk stuk tussen de weilanden. Blijf het onverharde pad een paar kilometer volgen totdat je op de D233 uitkomt.
Sla rechtsaf, richting Saintignac. De weg daalt licht en je steekt weer de Ruisseau des Ondes over. Een kleine kilometer verder ben je in het gehucht Saintignac en verlaat je de D233 naar rechts. Na een paar slingertjes sla je linksaf een onverhard pad in. Vanaf de D233 tot de ruïnes maak je ongeveer 80 hoogtemeters. Even doorzetten, het is het waard.

Ruines du Château de Thénières

De ruïnes van Château de Thénières zijn intrigerend. Veel meer dan een soort ‘bomen’ van stenen, wat muren en de basis van een stevige toren zijn er niet meer. Maar toch… Het kasteel staat op 943 meter hoogte en het uitzicht is geweldig. Je kan je goed voorstellen waarom het juist op deze plek in de twaalfde eeuw gebouwd is. Ooit was dit het kasteel van de baronie van Thénières. Nadat het aan het einde van de achttiende eeuw verkocht was, werd het geplunderd en in brand gestoken. Het werd eigendom van het gehucht Saintignac, dat het aan een vereniging schonk.

Resten van de muren
Resten van de toren

Van Ruines du Château de Thénières naar Saint-Symphorien-de-Thénières

Fiets terug naar Saintignac, en verder over de D233 die ruim om het kasteel gaat. Ook aan deze kant van het kasteel kan je tot heel ver kijken over het glooiende landschap, met velden en bosjes.
In het gehucht Paulhac kan je kiezen uit 2 manieren om in Saint-Symphorien-de-Thénières te komen. De eerste lijkt de meest logische: vervolg anderhalve kilometer je weg over de D233 en je komt snel en comfortabel in Saint-Symphorien-de-Thénières.
De andere optie is het onverharde pad naar rechts in Paulhac. Het pad daalt langzaam,. Bij de Y-splitsing kies je het linker pad. Na een kleine 2 kilometer zie je het gehucht Le Cayre Haut en sla je linksaf een smal geasfalteerd weggetje in. Je krijgt als extraatje het schitterend uitzicht. van de eerste foto van dit artikel. Via deze ‘omweg’ kom je uiteindelijk ook in Saint-Symphorien-de-Thénières. Reken op een kilometer of 4 extra.

Saint-Symphorien-de-Thénières

Het dorpje is gewoon een mooi klein dorpje zoals er vele zijn in Frankrijk. Mooi gerestaureerde oude huizen en een Mairie, een gemeentehuis. En toch heeft dit dorpje wat ons betreft een extraatje, namelijk een mooi kerkplein met een bankje onder een hoge boom, een waterbak (geen drinkwater!) en een oorlogsmonument. Een leuk plekje om even te gaan zitten dus. De kerk uit de vijftiende en zestiende eeuw is een Monument Historique. Helaas was hij beide keren dat wij er waren gesloten. Aan de buitenkant valt de klokkentoren met 4 bogen op.

Kerkplein van Saint-Symphorien-de-Thénières

Van Saint-Symphorien-de-Thénières naar Montclaux

Het laatste stuk is afwisselend. Verlaat Saint via de D504 die naar beneden gaat. Meteen na het dorp gaat de D504 naar rechts, maar blijf rechtdoor rijden. De weg heet nu D223 en je moet weer stevig trappen, door een stukje bos. Bij de T-splitsing sla je rechtsaf en vrij snel weer linksaf, ook weer door een stukje met bomen.
In het gehucht Encan rijd je praktisch over het erf van de boerderij. Het gedroogde hooi ligt verpakt als grote roze marshmallows al klaar voor de winter. Daarna rijd je tussen de weilanden met kuddes koeien. Elke kudde heeft zijn eigen stier en daar zitten stevige mannen tussen!
Blijf over het landweggetje rijden tot de volgende T-splitsing. Sla linksaf en meteen rechtsaf en weer linksaf. Je steekt de beek Vergnes over en op de volgende splitsing ga je richting Montclaux. Net na Montclaux staat een stenen kruis dat oud lijkt. Ik heb helaas verder geen informatie over het kruisbeeld, maar vond het de moeite waard om er een foto van te maken.

Kruisbeeld bij Montclaux

Terug naar Lac Saint-Gervais

Je kan nu rustig aan gaan doen. Tot de parkeerplaats daalt de weg langzaam. De laatste meters gaan over de dam die Lac de Montézic scheidt van het recreatiemeer. De rit zit erop. Trek snel je zwemkleding aan. Ga zwemmen of huur een kano of waterfiets. Of ga zitten onder een boom met een ijsje en doe helemaal niets.

Plan d’eau

Uitbreiding fietstocht: Lac de Montézic en Le Saut du Chien

Bovenstaande fietstocht kun je uitbreiden met een uitzicht over Lac de Montezic en een korte wandeling naar een waterval van meer dan 300 meter en uitzicht over het dal van de Truyère. De uitbreiding is aan het begin van de fietstocht, bij Saint-Gervais.

In het dorp Saint-Gervais sla je linksaf de D504 in. Na 2 kilometer rijd je over een van de dijken van Lac de Montezic. Daar staat een bord met de tekst ‘Vidange total’. Het meer werd in 2010 helemaal geleegd voor een een technische inspectie. Meteen na de dijk is de waterkrachtcentrale waarvan je bijna niets ziet omdat hij in de grond zit. Het is een raar idee dat je eroverheen rijdt.

Rijd door tot na de bocht. Op de afslag staat Le Saut du Chien al aangegeven. Rijd het weggetje in. Na ongeveer 500 meter is daar een leuk picknickplaatsje onder de bomen. Zet je fiets neer. Tussen de huisjes van het gehucht Le Laux loopt een pad naar de waterval, ongeveer een halve kilometer verderop. Vanaf twee platforms kijk je van boven naar de waterval die meer dan 300 meter naar beneden stroomt. Je ziet maar een klein stukje, tussen mooie rotsen. Een van de rotsen heeft de vorm van een hondenkop, vandaar de naam van de waterval.
Vanaf de platforms heb je ook schitterend zicht over het dal van de Truyère en Chateau de Vallon aan de overkant van het dal. Meer informatie over het kasteel vind je hier.

Om weer terug te gaan naar Saint-Gervais, fiets je dezelfde weg terug.

Le Saut du Chien

Uitzicht over het dal van de Truyère

Praktische informatie

Afstand
Ongeveer 27 kilometer (onze computers zijn het niet eens over deze afstand, dus houd rekening met een afwijking).
Reken voor de ‘omweg’ bij Paulhac ongeveer 4 kilometer extra.
Reken voor de uitbreiding naar Le Saut du Chien ongeveer 8,5 kilometer extra plus ongeveer een kilometer wandelen.
Hoogtemeters
Ongeveer 600 hoogtemeters (onze computers zijn het niet eens over deze hoogtemeters, dus houd rekening met een afwijking).
Plan d’eau
Gratis toegankelijk. Met grasveld en zandstrandje. Afgebakend zwemgedeelte. Buitendouche. Speeltoestellen, waaronder een met een waterpomp.
Horeca
Bij Lac de Saint-Gervais.
Parkeren
Gratis bij Lac de Saint-Gervais.
Een andere fietstocht vanaf Lac de Saint-Gervais?
Kijk op deze pagina op deze site voor aan andere rondrit die we zelf gemaakt hebben.
Meer fietsen in het gebied rondom de Truyère?
Espace Cyclosport-FF heeft een folder met fietstochten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *