Fietstocht: Rodelle > Salles-la-Source> Muret-le-Chateau > Rodellle

Fietstocht over een plateau met verre uitzichten langs drie mooie dorpen

Rodelle

Salles-la-Source
Muret-le-Chateau

In deze rondrit rijd je langs drie historische dorpen. De tocht start in Rodelle, een piepklein dorpje boven op een rots, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Via het kalksteenplateau Causse Comtal met weids uitzicht rijd je naar Salles-la-Source. Dat dorp staat vooral bekend om een mooie waterval in 3 gedeeltes, maar er is nog veel meer te zien. De route gaat verder over een leuk weggetje hoog boven het dal van de rivier Le Crenau langs wijngaarden en nog en waterval. Dan over de Causse Comtal naar Muret-le-Chateau. Daar kun je een wandelingetje door het dorp met oude huizen en naar een waterval maken. De weg terug gaat door het groene dal van rivier Le Dourdou. Vlak voordat je weer in Rodelle bent, kun je nog een kleine grot met kapelletje bezoeken waarbij een mooi verhaal hoort.

Rodelle

De fietstocht start in Rodelle. Het piepkleine dorpje Rodelle laat je verbeelding op hol slaan. De oude stenen huizen staan bovenop een hoge rots en zijn al van ver zichtbaar. Het hele dorp bestaat uit een straatje dat doodloopt aan het einde van de rots. Het uitzicht vanaf het pleintje voor de kerk is mooi. Net onder het dorp staat een kapelletje met ernaast een kleine grot. Daarover straks meer, aan het einde van deze fietstocht. Meer informatie over Rodelle vind je in dit artikel op deze site.

Het enige straatje in Rodelle

Causse Comtal

Fiets het dorp uit via de D68. De weg stijgt de volgende kilometers van 446 naar 564 meter. Al snel heb je een mooi uitzicht over Rodelle en de omgeving. Eenmaal om de rots heen bereik je het Causse Comtal. In dit kalksteenplateau vind je toeristische trekpleisters als de Trou de Bozouls en de waterval van Salles-la-Source. Het plateau is al heel lang bewoond. Op verschillende plekken staan dolmen (hunebedden). We hebben met een gedetailleerde kaart geprobeerd er enkele te vinden, maar het is ons helaas niet gelukt er ook maar één te zien. Zitten ze verstopt onder de begroeiing?

Ongeveer 4 kilometer vanaf Rodelle kom je in het gehucht La Croix. Veel meer dan een kruispunt is het niet, maar op het terras was het een gezellige boel. Sla rechtsaf de D27 in. Pas op. Op deze weg rijden weinig auto’s, maar echt bedacht op fietsers zijn die niet, zo hebben wij ondervonden. In de gehuchten La Vayssière, Lagarde en Cadayrac staan mooie kasteelboerderijen. Langs de weg zagen we ook een merkwaardig bouwseltje waarvan we nog steeds niet weten wat het is.

Wie weet wat het is?

In Cadayrac sla je linksaf, langs de kerk. Wil je nog een pauze houden voordat je de vlakte oprijdt, dan kan je op het kerkpleintje op het bankje onder de bomen zitten.
Het eerste stuk weg is nog geasfalteerd, maar daarna wordt het een onverhard pad. Het is redelijk goed te fietsen, op enkele slechte stukken na. Vanaf het pad heb je kilometers ver uitzicht over de Cause Comtal. Het kan hier erg warm zijn en er is geen schaduw.

Pad op de Cause Comtal tussen Rodelle en Salles-la-Source

Salles-la-Source

Net vóór Salles-la-Source kijk je van grote hoogte naar het dorp. Via een mooie haarspelden-weg rijd je in een vaartje naar het dorp en zie je waar je net stond: bovenaan de bijna loodrechte, gebogen rotswand.
Fiets het dorp in over de Rue de la Source langs het kasteel richting de kerk. Een heerlijk grasveld met bomen en een fontein nodigt uit om even lekker te gaan zitten. Vanaf het muurtje naast de kerk heb je een mooi uitzicht.
Sla rechtsaf, nog steeds Rue de la Source met mooie oude stenen huizen. Na ongeveer 150 meter stroomt daar Le Crenau. Je kan je fiets daar even neerzetten en via de trap naar beneden lopen. Het is een raar idee dat de mooie waterval die je over enkele minuten gaat zien nu nog een stukje gevangen zit in een lelijke roestige buis. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel op deze site. De waterval zelf is schitterend. Als je de Rue de la Cascade oversteekt, kun je nog verder naar beneden lopen en zo de andere delen van de waterval zien.
Er is nog meer te zien. In het dorp is een museum in een spinnerij uit de negentiende eeuw met schitterende spanten. En onder Salles-la-Source ligt het gehucht Saint-Paul. Ook daar is een mooie waterval en een mooi vrijwel origineel kerkje uit de twaalfde eeuw.
Meer over Salles-la-Source kan je lezen in dit artikel op deze site.

Relaxen tussen chateau en kerk
Waterval

Boven het dal van Le Crénau

Rijd weer verder over Rue de la Source naar het oosten, richting Saint-Laurent. Je hebt een mooi uitzicht over het dal. Het asfalt maakt snel plaats voor een onverhard pad, maar het is in goede staat. Je rijdt tussen de wijnvelden. Hier groeien de druiven voor de Marcillac-wijnen.

Nu nog niet rijp, maar over een paar maanden worden de druiven voor de Marcillac-wijnen geplukt

Terug naar de Causse Comtal

Net voor het gehucht Le Puech is een waterval. In 2020 was het een bescheiden waterval. Het jaar ervoor hadden we meer geluk en stroomde een flinke hoeveelheid water naar beneden.
Sla in Le Puech rechtsaf. De weg stijgt nu snel, van 461 naar 562 meter, maar het uitzicht maakt dat goed. Je bent weer bovenop het kalksteenplateau.

Weids uitzicht

Het volgende 10 kilometer vonden wij het minst interessant. Je rijdt door het gehucht Le Frau. Na zo’n 500 meter sla je linksaf. Na ruim een kilometer sla je rechtsaf. Je passeert het gehucht Solsac le Vieux. Uiteindelijk kom je op de D27 uit Eerder heb je hierop ook al gereden. Nog steeds oppassen dus. De weg maakt enkele bochten. Houd de bordjes goed in de gaten en sla af naar links naar Les Casernes de Ferrals. Rijd door naar Ferrals en sla daar rechtsaf, de D227 in. In Espeyroux sla je af naar rechts en vrijwel meteen weer naar links. Pas op, de weg daalt en je komt met vaart uit op de doorgaande weg D904. Daar sla je af naar links. De weg daalt nog steeds en aan je rechterhand heb je een mooi dal met Muret-le-Chateau al in zicht.

Zicht op Muret-le-Chateau vanaf de D904

Muret-le-Chateau

We bezochten dit dorpje voor het eerst in 2019. En lieten ons afschrikken door de ‘poppenkast’. In het dorp staan hier en daar een soort etalagepoppen in traditionele kleding. En daar houden we eigenlijk niet zo van. In 2020 besloten we ons daar niets van aan te trekken.
Zet je fiets neer op de kleine parkeerplaats aan de D904 onderaan het dorp en loop de straatjes met oude stenen huizen in. Water speelde een belangrijke rol in het dorp; er waren maar liefst zes watermolens. Op het hoogste punt staat een kasteel. Het dateert uit de elfde eeuw, is daarna aangepast en in de twintigste eeuw gerestaureerd. Je kan het alleen door het hek kan bekijken omdat het privébezit is.
Terug bij de parkeerplaats kun je naar de waterval lopen. Je loopt langs een mooie gerestaureerde watermolen naar de waterval in een groen kloofje. Op de stenen of op het grasveldje aan de overkant van de rivier kun je even lekker zitten.

Watermolen
Ruisseau des Douzes

Waterval

Terug naar Rodelle

De volgende 2,5 kilometer rijd je geleidelijk naar beneden over de D904 naar het noord-oosten. Bij de splitsing net na het gehucht Malet sla je rechtsaf. De D68 is een rustige weg langs de meanderende Le Dourdou. Het is nu nog 5 kilometer naar Rodelle. Maar eerst nog een kleine bezienswaardigheid. Vlak nadat de D68 naar rechts afbuigt, richting Rodelle, staat een bord met metalen letters ‘Sainte-Tarcisse’. De grot en de kapel die ernaast staat zijn vanaf de weg niet zichtbaar. Loop het weiland door zover je kan en je ziet vanzelf waar je moet zijn. Het is een plek om stil te zijn. Over die afgelegen grot en dat kapelletje, en over het verhaal dat erbij hoort, kun je lezen in het artikel over Rodelle op deze site.

De kapel met rechts de ingang van de kleine grot

Praktische informatie

Type fietstocht
Rondrit.
Lengte
Ongeveer 40 kilometer.
Hoogtemeters
Onze computers gaven verschillende waarden aan. De waarheid ligt in het midden? Ergens tussen 1000 en 1400 hm.
Kwaliteit wegdek
Grotendeels asfalt, maar enkele kilometers onverhard pad.
Parkeren
Op het parkeerterrein van Rodelle aan de D68 net buiten het dorp.
Eten en drinken
In Rodelle (in 2020 gesloten?), in La Croix, In Salles-la-Source, in Muret-le-Chateau. Leuke picknickplekjes zijn er genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *