Fietstocht langs drie bijzondere dorpjes met uitzicht over Causse Comtal

Causse Comtal weids uitzicht

Deze fietstocht gaat langs drie bijzondere dorpjes aan de rand Causse Comtal. Je start in Rodelle, een piepklein dorpje boven op een rots, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Op het kalksteenplateau Causse Comtal heb je weids uitzicht voordat je Salles-la-Source bereikt. Dat dorp staat vooral bekend om een mooie waterval in drie gedeeltes, maar er is nog veel meer te zien. De route gaat verder over een leuk weggetje hoog boven het dal van de rivier Le Crenau langs wijngaarden en nog een waterval. Tussen akkers en weilanden rijd je naar Muret-le-Château. Daar kun je een wandelingetje door het dorp met mooie oude huizen en naar een waterval maken. De weg terug gaat door het groene dal van rivier Le Dourdou. Vlak voordat je weer in Rodelle bent, kun je nog een kleine grot met kapelletje bezoeken waarbij een mooi verhaal hoort.

Fietstocht in het kort

Rodelle > Salles-la-Source> Muret-le-Château > Rodellle

Rodelle Aveyron straatje
Rodelle
Salles-la-Source Aveyron waterval
Salles-la-Source
Muret-le-Château Aveyron watermolen
Muret-le-Château

Rodelle: terug in de tijd

De fietstocht start in Rodelle. Dit piepkleine dorpje laat je verbeelding op hol slaan. Het handjevol oude stenen huizen staat bovenop een hoge rots en is al van ver zichtbaar.

Het hele dorp bestaat uit maar een straatje dat doodloopt aan het einde van de rots. Het uitzicht vanaf het pleintje voor de kerk is heel mooi.

Net onder het dorp staat een kapelletje met ernaast een kleine grot. Maar daarover straks meer, aan het einde van deze fietstocht.

Meer informatie over Rodelle vind je in het artikel Rodelle: terug in de tijd op deze site.

Rodelle Aveyron straatje
Het enige straatje in Rodelle

Op de Causse Comtal

Fiets het dorp uit via de D68. De weg stijgt de volgende kilometers van 446 naar 564 meter. Al snel heb je een mooi uitzicht over Rodelle en de omgeving. Je bent nu op de Causse Comtal. Op dit kalksteenplateau vind je toeristische trekpleisters als de Trou de Bozouls en de watervallen van Salles-la-Source. Het plateau is al heel lang bewoond. Op verschillende plekken staan dolmen (hunebedden). We hebben met een gedetailleerde kaart geprobeerd er enkele te vinden, maar het is ons helaas niet gelukt er ook maar één te zien. Zitten ze verstopt onder de begroeiing?

Causse Comtal schuilhutje
Wie weet wat dit voor bouwseltje is?

Een merkwaardig bouwseltje

Ongeveer 4 kilometer vanaf Rodelle kom je in het gehucht La Croix. Veel meer dan een kruispunt is het niet, maar toen wij er fietsen, was het op het terras een gezellige boel.

Sla rechtsaf de D27 in. Pas op, want op deze weg rijden welliswaar weinig auto’s, maar echt bedacht op fietsers zijn die niet, zo hebben wij helaas ondervonden.

In de gehuchten La Vayssière, Lagarde en Cadayrac staan mooie grote kasteelboerderijen. En langs de weg zagen we ook een merkwaardig bouwseltje waarvan we nog steeds niet weten wat het is. Een schuilhutje?

Weids uitzicht

In het gehucht Cadayrac sla je linksaf, langs de kerk. Wil je nog een pauze houden voordat je de vlakte oprijdt, dan kan je op het kerkpleintje op het bankje onder de bomen zitten.

Het eerste stuk weg is nog geasfalteerd, maar daarna wordt het een onverhard pad. Het is redelijk goed te fietsen, op enkele slechte stukken na. Vanaf het pad heb je enorm ver uitzicht over de Causse Comtal. Het kan hier erg warm zijn en er is geen schaduw. Houd daar dus rekening mee.

Causse Comtal fietsen met weids uitzicht
Pad op de Causse Comtal tussen Rodelle en Salles-la-Source

Salles-la-Source onder een gebogen rotswand

Salles-la-Source Aveyron Rue de la Source plein
Église paroissiale Saint-Pierre
Salles-la-Source Aveyron Rue de la Source
Rue de la Source

Net vóór Salles-la-Source kijk je van grote hoogte naar het dorp. Via een mooie haarspelden-weg rijd je in een vaartje naar beneden en zie je waar je net stond: bovenaan de bijna loodrechte, gebogen rotswand.

Fiets het dorp in over de Rue de la Source langs het kasteel richting de kerk. Een heerlijk grasveld met bomen en een fontein nodigt uit om even lekker te gaan zitten. En vanaf het muurtje naast de kerk heb je een mooi uitzicht.

Waterval in drie delen

Sla rechtsaf, nog steeds Rue de la Source met mooie oude stenen huizen. Na ongeveer 150 meter stroomt daar Le Crenau links en rechts van de straat. Je kan je fiets daar even neerzetten en via de trap naar beneden lopen.

Het is een raar idee dat de waterval die je over enkele minuten gaat zien tijdelijk gevangen zit in een lelijke roestige buis. De waterval kan heel mooi zijn, maar als je pech hebt, stroomt er maar weinig water naar beneden. Dat heeft alles te maken met die roestige buis.

Hoe dat precies zit, lees je in het artikel Salles-la-Source: een mooi gelegen dorpje met watervallen en een schitterend kerkje op deze site.

Als je de Rue de la Cascade oversteekt, kun je nog verder naar beneden lopen en zo de andere delen van de waterval zien.

Salles-la-Source Aveyron waterval
Het hoogst gelegen deel van de waterval in Salles-la-Source

Neem de tijd voor meer bezienswaardigheden

Salles-la-Source Aveyron Musée des Arts et Métiers Traditionnels
Musée Départemental des Arts et Métiers Traditionneles
(foto van Photothèque Conseil Départemental de l’Aveyron)

Maar er is nog meer te zien. In het dorp is een museum in een spinnerij uit de negentiende eeuw met schitterende spanten.

En onder Salles-la-Source ligt het gehucht Saint-Paul. Ook daar is een mooie waterval en een mooi, vrijwel origineel kerkje uit de twaalfde eeuw.

Meer over Salles-la-Source kan je lezen in Salles-la-Source: een mooi gelegen dorpje met watervallen en een schitterend kerkje op deze site.

Salles-la-Source Aveyron Saint-Pierre Église Saint-Paul
Église Saint-Paul
(foto van Wikimedia Commons)

Tussen de wijngaarden

Rijd weer verder over Rue de la Source naar het oosten, richting Saint-Laurent. Je hebt een mooi uitzicht over het dal van het riviertje Le Créneau.

Het asfalt maakt snel plaats voor een onverhard pad, maar het is in goede staat. Je rijdt tussen de wijngaarden. Hier groeien de druiven voor de Marcillac-wijnen.

Op deze site staat een fietstocht die start in het stadje Marcillac: Fietstocht door wijngebied Marcillac met historie en watervallen.

Le Créneau Aveyron dal met wijngaarden
Wijngaarden in het dal van Le Créneau

Terug naar de Causse Comtal

Causse Comtal weids uitzicht
Weids uitzicht

Net voor het gehucht Le Puech is nóg een waterval. In 2020 was het een bescheiden waterval. Het jaar ervoor hadden we meer geluk want toen stroomde een flinke hoeveelheid water naar beneden.

Sla in Le Puech rechtsaf. De weg stijgt nu snel, van 461 naar 562 meter, maar het uitzicht maakt dat goed. Je bent nu weer bovenop het kalksteenplateau Causse Comtal.

Tussen weilanden en akkers

Het volgende 10 kilometer vonden wij het minst interessant, maar als je van lekker doorrijden houdt, is het een prettig stuk. Je rijdt eerst door het gehucht Le Frau. Na zo’n 500 meter sla je linksaf. Na ruim een kilometer sla je rechtsaf. Je passeert het gehucht Solsac le Vieux.

Uiteindelijk kom je op de D27 uit Eerder heb je hierop ook al gereden, een paar kilometer verder naar het oosten. Ook hier moet je oppassen want het verkeer rijdt flink door. De weg maakt enkele bochten. Houd de bordjes goed in de gaten en sla af naar links naar Les Casernes de Ferrals.

Rijd door naar Ferrals en sla daar rechtsaf, de D227 in. In Espeyroux sla je af naar rechts en vrijwel meteen weer naar links. Pas op, de weg daalt en je komt met vaart uit op de doorgaande weg D904. Daar sla je af naar links. De weg daalt nog steeds en aan je rechterhand heb je een mooi dal met Muret-le-Château al in zicht.

Muret-le-Château Aveyron
Zicht op Muret-le-Chateau vanaf de D904

De rol van water in Muret-le-Château

Zet je fiets neer op de kleine parkeerplaats aan de D904 onderaan Muret-le-Château en loop de straatjes met oude stenen huizen in. Water speelde een belangrijke rol in het dorp: er waren maar liefst zes watermolens. Op het hoogste punt staat een kasteel. Het dateert uit de elfde eeuw, en is daarna meermalen aangepast. Je kan het helaas alleen door het hek bekijken omdat het privébezit is.
Loop terug naar de parkeerplaats. Via een gemakkelijk pad kan je naar de waterval lopen, langs een mooie gerestaureerde watermolen. De waterval stroomt naar benededen in een groen kloofje. Op de stenen of op het grasveldje aan de overkant van de rivier kun je even lekker zitten.

Meer informatie over Muret-le-Château vind je in het artikel Muret-le-Château: een oud dorpje met een waterval in een mooie kloof op deze site.

Muret-le-Château Aveyron watermolen
Mooi gerestaureerde watermolen
Muret-le-Château Aveyron Ruisseau des Douzes door dorp
Ruisseau des Douzes door het dorp
Muret-le-Château Aveyron waterval
Waterval in kloofje

Een kapel en grot met mooi verhaal

Rodelle Aveyron Chapelle Sainte-Tarcisse
Chapelle Sainte-Tarcisse met rechts de ingang van de kleine grot

De volgende 2,5 kilometer rijd je geleidelijk naar beneden over de D904 naar het noord-oosten. Bij de splitsing net na het gehucht Malet sla je rechtsaf. De D68 is een rustige weg langs het meanderende riviertje de Dourdou. Het is nu nog 5 kilometer naar Rodelle.

Maar eerst nog een kleine bezienswaardigheid. Vlak nadat de D68 naar rechts afbuigt, richting Rodelle, staat een bord met metalen letters ‘Sainte-Tarcisse’. De kapel met naastgelegen grot zijn vanaf de weg niet zichtbaar. Loop het weiland door zover je kan en je ziet vanzelf waar je moet zijn. Het is een plek om stil te zijn.

Over die afgelegen grot met kapelletje, en over het verhaal dat erbij hoort, kun je lezen in het eerder genoemde artikel Rodelle: terug in de tijd op deze site.

Praktische informatie

Type fietstocht
Rondrit.
Lengte
Ongeveer 40 kilometer.
Hoogtemeters
Onze computers gaven verschillende waarden aan. De waarheid ligt in het midden? Ergens tussen 1000 en 1400 hoogtemeters (dus omhoog en omlaag).
Kwaliteit wegdek
Grotendeels asfalt, maar enkele kilometers onverhard pad.
Parkeren
Op het parkeerterrein van Rodelle aan de D68 net buiten het dorp.
Eten en drinken
In Rodelle, in La Croix, in Salles-la-Source, in Muret-le-Château. Leuke picknickplekjes onderweg zijn er genoeg.

Als dit bordje er niet zou staan, rijd je zó voorbij de kapel en grot

Meer doen en zien in het noorden van Aveyron?

Op de overzichtspagina Fietsen in noorden van Aveyron: natuur en historische stadjes en dorpen staan nog veel meer mooie fietstochten. Bovendien kan je er artikelen vinden over de vele historisch interessante stadjes en dorpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.