Fietstocht: Espalion > Eglise de Perse > Clapas de Thubiès > Saint-Côme-d’Olt > Flaujac > Espalion

Fietstocht rond de Lot naar een bijzonder natuurverschijnsel en mooie plaatsjes

In deze rondrit steek je twee keer de Lot over. Hier via Le Vieux Pont

Deze rondrit heeft een lengte van slechts 17 kilometer, maar onderweg is veel te zien. Je begint aan de zuidkant van de Lot aan het randje van Espalion en rijdt langs een kerkje uit de elfde en twaalfde eeuw met onder andere een schitterend timpaan. Via een groene landelijke omgeving met verre uitzichten kom je bij het merkwaardige natuurverschijnsel Clapas de Thubiès. De volgende twee stops zijn aan de noordkant van de Lot. Saint-Côme-d’Olt is een van Les Plus Beaux Villages de France. Flaujac heeft een soort versterkte wijk uit de vijftiende eeuw die gedeeltelijk gerestaureerd is. Terug in Espalion steek je de Lot over via een brug uit de elfde eeuw. Maar er zijn meer bouwsels in Espalion die een bezichtiging waard zijn.

Start

Je begint én eindigt in Espalion. Je eerste stop is Eglise de Perse, aan de rand van Espalion. Daar kun je op verschillende manieren komen. Lees de informatie daarover in de laatste alinea.

Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse

Dit zandstenen kerkje staat in een hoek van het kerkhof met eeuwenoude graven. Het is gebouwd in Romaanse stijl. Het is een heel oude kerk: het koor dateert uit de elfde eeuw, de rest uit de twaalfde eeuw. De gotische kapellen zijn in de tweede helft van de vijftiende eeuw aangebouwd.
De bogen boven de deuren en het timpaan zijn prachtig versierd. De steunen onder het dak stellen alledaagse onderwerpen voor. Via een trap naar beneden kom je in de kerk. De plafondschilderingen zijn uit de vijftiende eeuw en zestiende eeuw. De kapitelen zijn versierd met uiteenlopende voorstellingen.
Meer informatie en meer foto’s over Eglise de Perse vind je in dit artikel op deze site.

Eglise de Perse
Timpaan boven de poort
Gewelven

Landelijke omgeving met mooi uitzicht

Fiets over het parkeerterrein van de kerk en sla meteen linksaf. Je fietst hier door het groende dal van Ruisseau de Perse. Tot de volgende stop klim je van 347 meter naar 562 meter. Je rijdt langs in een landelijk gebied met enkele boerderijen. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Ver aan de overzijde van de Lot zie je de Aubrac liggen, een gebied met vulkanische granietplateaus.
Je passeert de gehuchten Rouilhouse, Roques en Mountplaisir. Aangekomen bij de D206 sla je linksaf. Je bent bijna bij de volgende stop.

Volop…
…natuurschoon…
…onderweg

Clapas de Thubiès

Dit bijzondere natuurverschijnsel vind je ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Saint-Côme-d’Olt, aan de D206 . Het wordt onterecht La coulée de lave de Roquelaure genoemd. Het is een helling van regelmatig gevormde basaltblokken.
Op deze plek was miljoenen jaren geleden een grote vlakte waardoor een rivier stroomde. De Roquelaure-vulkaan verrees 7,7 miljoen jaar geleden en liet een stroom lava achter. De oorspronkelijke rivier bleef stromen aan weerszijden van de afgekoelde lavastroom. Het lavagesteente brak in verloop van tijd in blokken. De grond om de basaltblokken spoelde weg waardoor ze óp de helling kwamen te liggen. Nog steeds stroomt er water onder de basaltblokken en dat zorgt ervoor dat de ruimtes tussen de blokken niet gevuld worden met natuurlijk afval.
Bij de bezienswaardigheid is een paneel met uitleg. Er is ook een leuke picknickplaats.

Clapas de Thubiès: een bijzondere natuurverschijnsel

Terug naar de Lot

Vervolg je weg over de D206. Je kan stoppen met trappen want alle hoogtemeters die je net hebt gemaakt, daal je nu weer tot je bent aangekomen bij de brug over de Lot. Stop hier maar even want je hebt een mooi zicht op de historische kern van Saint-Côme-d’Olt. Je ziet echter niet dat de straatjes van het dorp als ringen om de kerk liggen.

Zicht op Saint-Côme-d’Olt vanaf de brug over de Lot

Saint-Côme-d’Olt

Saint-Côme-d’Olt wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het dorp ligt aan de Lot (‘Olt’). Het is een klein dorp met een historische kern. Centraal staat een kerk uit de zestiende eeuw. De kerk heeft een bijzondere gedraaide toren en deuren met prachtig houtsnijwerk. Daaromheen liggen als ringen enkele nauwe straatjes met oude stenen huizen. Bijvoorbeeld het Maison de Pons de Caylus, het Maison des Consuls de Rodelle en het Maison en deTour du Greffe. Het kasteel naast de kerk doet nu dienst als gemeentehuis. Verstevigde poorten geven toegang tot de huizen binnen de buitenste ring.
Meer informatie over Saint-Côme-d’Olt en meer foto’s vind je in dit artikel op deze site.

Maison Pons de Caylus
Église Saint-Côme et Saint-Damien
Maison et Tour du Greffe

Chapelle des Pénitents en L’Ouradou

Fiets de historische kern uit, in noordelijke richting. Het maakt niet uit hoe je de fietst, je moet hoe dan ook de D987 oversteken. Daar zijn nog twee bezienswaardigheden.
De eerste bezienswaardigheid is de Chapelle de Pénitents. Fiets je op de Avenue de Pigue of Rue de l’Ouradou, dan sla je na 100 meter rechtsaf. Fiets je op de Rue de Pénitents, dan zit je meteen goed.
De kapel is gebouwd in de elfde eeuw en was de eerste kerk van het dorp. Het gebouw is bijzonder om de vorm van het dak en de veranda. De kerk wordt nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. De vloer is bedekt met grafplaten. De spanten van het dak zijn prachtig.
De tweede bezienswaardigheid is het Ouradou. Fiets vanaf het kerkje in westelijke richting. Dit is de Rue de la Bouisse. Op de kruising met de Rue de l’Ouradou staat het Ouradou. Dit vierkante gebouwtje met achthoekig dak werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pest van 1586. Het oratorium was een gebedsplaats voor pelgrims op weg naar Saint-Jacques. In het Ouradou staat een sierlijk smeedijzeren kruis.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20200715_130706-kopie.jpg
Chapelle des Pénitents

Op weg naar Flaujac

Rijd de Rue de la Bouisse uit en sla aan het einde rechtsaf. Dit is de D636. De huizen maken plaats voor weilanden, wijngaarden en fruitbomen. Je hebt een mooi uitzicht over de Lot en de heuvels erachter.
Na ongeveer 200 meter steek je de Ruisseau de Boraldette over. Rijd ongeveer 500 meter door tot de driesprong waar de D636 een scherpe bocht naar rechts maakt. Sla linksaf en rijd meteen het onverharde pad op. Maak niet de fout om via het weggetje naar het gehucht Tramons te rijden. Hoewel de weg op onze digitale kaart door lijkt te lopen, is dat niet het geval. We ontmoetten een waakzame hond en dat was geen pretje.
Rijd daarom via het onverharde pad tussen de weilanden naar het gehucht La Brucaterie. Het is ongeveer een halve kilometer afzien, want het pad is niet echt geschikt om te fietsen. Je kan natuurlijk ook even gaan lopen. Lees ook de laatste alinea van deze pagina voor een opmerking en een alternatieve route naar Flaujac.
Aan het einde van het pad rijd je om te boerderij meteen naar rechts en weer naar links de brug over de Boralde Flaujaguèse over. Je ziet nu Flaujac al liggen.

Flaujac

Het dorpje Flaujac heeft één goede reden om te bezoeken: een versterkte wijk, een soort fort. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. Gedeeltes zijn gerestaureerd. Het fort staat op de lijst Monuments Historique. Het heeft een onregelmatige rechthoekige vorm. In de muren waren alleen op grote hoogte heel kleine ramen. In de westelijke muur en in de oostelijke muur waren poorten met valhekken. De toegangspoort in de westelijke muur, met zicht op het dorp, is gerestaureerd en heeft een nieuw valhek gekregen.
Uitgebreidere informatie over Flaujac en meer foto’s vind je in dit artikel op deze site.

Westelijke poort met valhek

Terug naar Espalion

Rijd door de westelijke helft van het dorp richting Espalion. Je rijdt naar beneden naar de D987. Let op: op deze weg rijdt veel verkeer. Na ongeveer anderhalve kilometer sla je linksaf. Je volgt de Lot dus. Het is een leuk straatje en op de hoek kun je alvast een blik werpen op de oude brug, Le Vieux Pont. Rijd nog een kort stukje door en sla af naar links, de brug over.

Espalion

Espalion is strategisch gelegen aan de Lot. Le Vieux Pont verbindt beide oevers. De zandstenen brug dateert uit de elfde eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst. Vanaf de oude brug heb je goed zicht op de pittoreske huizen met houten balkons op de rechteroever van de Lot. Het waren ooit leerlooierijen. Aan de andere kant van de brug zie je Le Vieux Palais. Dit Renaissance gebouw werd in 1572 tijdens de godsdienstoorlogen gebouwd op commando van de gouverneur van Espalion. Vanuit de torens had men goed zicht op de Lot. Rijd de brug over, de Rue Droite in. Net voor het einde van dit straatje sla je linksaf. Aan het einde van dit straatje, Rue du Puits staat La Maison d’Assezat. Dit kloeke Renaissance gebouw uit de zestiende eeuw met kleine glas-in-lood ramen is genoemd naar Pierre Assézat, een rijke koopman, die er werd geboren. Niet te missen is ook Ancienne église Saint-Jean-Baptiste waarin nu het Museum van Volkskunst en Tradities en het Duikmuseum zijn gevestigd. Schuin daartegenover staat Église paroissiale Saint-Jean-Baptiste. Deze imposante kerk is gebouwd met roze zandsteen in neo-gotische stijl aan het einde van de negentiende eeuw. Loop vooral naar binnen om het interieur te bewonderen.
Meer informatie over Espalion vind je in dit artikel op deze site.

Le Vieux Palais
Oude leerlooierijen

Terug naar je startpunt

Rijd op een of andere manier terug naar de Lot, naar de sportvelden en de camping. Hoe je rijdt, is niet zo belangrijk. Verdwalen is geen straf; zo je nog wat meer van Espalion.

Praktische informatie

Lengte
Ongeveer 17 kilometer.
Hoogtemeters
Ongeveer 500 hoogtemeters.
Parkeren en start
Je kan je auto gemakkelijk en gratis parkeren op de Rue du Foirail bij de sportvelden en de camping aan de rand van Espalion.
Rijd vanaf die parkeerplaats richting het oosten om het laatste sportveld naar rechts. Het is een onverhard pad. Rijd daarin en je ziet de Eglise de Perse al snel op de heuvel voor je liggen. Aan het einde van het pad moet je nog even omhoog lopen met je fiets.
Je kan ook even een stukje terug over de Rue de Foirail richting het centrum van Espalion fietsen. Maak een scherpe bocht en fiets de Rue de Perse in. Fiets door tot de grote begraafplaats. Rijd daaromheen tot het kerkje.
Eten en drinken
In Espalion en Saint-Côme-d’Olt zijn restaurants en terrasjes. Daar zijn ook bakkers. Er is een leuke picknickplaats bij Clapas de Thubiès, maar onderweg zijn plekjes genoeg om even te gaan zitten.
Alternatieve route om in Flaujac te komen
In de beschrijving hierboven rijd je via de D636 en een onverhard pad naar Flaujac. Dat onverharde pad is niet echt bedoeld om te fietsen. Ik weet ook niet of het toegestaan is. Wij hebben zelf twee keer op het pad gefietst zonder problemen. Als je geen zin hebt in dit stuk, kun je een alternatieve route nemen vanaf L’Ouradou. Ga terug naar de doorgaande weg D987. Pas op, het is een drukke weg waar 80 kilometer mag worden gereden. Na de Déchèterie en het riviertje Boralde Flaujaguèse sla je af naar rechts. Je rijdt langs het riviertje naar Flaujac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *