Fietstocht om een stuwmeer naar het schilderachtige Sainte-Eulalie

Barrage de Castelnau Aveyron zuidzijde

Deze fietstocht gaat rond het stuwmeer Castelnau-Lassouts in de Lot naar het schilderachtige Sainte-Eulalie-d’Olt. Vrijwel de hele route heb je zicht op het mooie blauwgroen water van het meer. Je start bij de indrukwekkende overlopen. Via een stenig pad aan de zuidzijde van het stuwmeer bereik je Sainte-Eulalie. Dit schilderachtige dorpje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France. In de straatjes en op de pleintjes staan oude huizen gebouwd van rode zandsteen. De route terug gaat langs de noordzijde van het stuwmeer. Ook daar zijn stenige stukken, maar het grootste deel is gemakkelijk fietsen. Onderweg zijn een paar leuke plekken om te zwemmen.

De route in het kort

Overlopen vlakbij Barrage de Castelnau > Sainte-Eulalie-d’Olt > Overlopen vlakbij Barrage de Castelnau

De enorme overlopen van het stuwmeer van Castelnau

Deze route start bij de twee overlopen vlakbij de stuwdam van Castelnau-Lassouts. Deze twee overlopen vind je in de meest noordwestelijke buitenbocht, tegenover de stuwdam. We zouden graag eens zien hoe de enorme kleppen geopend worden en het water met kracht naar beneden loopt…

Het stuwmeer in de Lot is ongeveer 15 kilometer lang. Het wordt gevoed door de Lot en 15 andere stroompjes. De bouw van de waterkrachtcentrale in de dam werd voltooid in 1947. De centrale voorziet 30.000 inwoners van stroom.

Barrage de Castelnau Aveyron overloop
Een van de twee noordelijke overlopen

Uitzicht op het blauwgroene water

Barrage de Castelnau Aveyron
Schitterend uitzicht over het stuwmeer van Castelnau.

Na de overlopen gaat de route over een smalle geasfalteerde weg richting de stuwdam. Rechts ervan vervolgt de Lot haar natuurlijke loop. De Lot heeft een lengte van 481 kilometer en meandert flink door diep uitgesleten dalen.

Na de stuwdam sla je linksaf. Het pad wordt snel stenig en dat zal de komende kilometers zo blijven. Op een enkele haak in het binnenland na, waar stroompjes het stuwmeer instromen, blijf je vlak naast of vlak boven het meer rijden. Schrik niet als je in de eerste kilometers plotseling een enkele auto ziet rijden. Want hoe vreemd ook, op dit stukje mogen aut’s rijden. Wij waren hier in 2020 op Quatorze Juillet, de nationale feestdag waarop een groot deel van Frankrijk vrij is en feest viert, en kwamen gelukkig maar twee auto’s tegen.

Picknickplekken langs het stuwmeer van Castelnau

Er zijn tot Sainte-Eulalie-d’Olt twee picknickplekken met picknicktafels, maar op meer plaatsen is het mogelijk om aan de waterkant te gaan zitten. Je moet een beetje geluk hebben, want de lokale Fransen kennen die plekken natuurlijk ook. Rond het middaguur komen in de weekeinden en feestdagen de barbeques tevoorschijn!

Natuur

We hebben deze fietstocht in de zomers van 2019 en 2020 gereden en beide keren was het snikheet. Gelukkig rijd je grote stukken in de schaduw van de bomen. Ondanks de langdurige droogte in beide jaren bloeiden veel soorten struiken en planten, en hebben we heel veel vlinders en bijen gezien.

Lavendel Barrage de Castelnau Aveyron
lavendel
Akkerwinde Barrage de Castelnau Aveyron
akkerwinde
Vlinderstruik Barrage de Castelnau Aveyron
vlinderstruik

Naar Sainte-Eulalie-d’Olt

Op hemelsbreed zo’n 2 kilometer van Sainte-Eulalie-d’Olt kom je in het gehucht Cabanat. Daar is een grote picknickplaats met een toilethokje en kraan. Hier gaan zwemmen is aanlokkelijk, maar de oever met riet is minder geschikt om het water in te gaan. Even wachten tot het tweede deel van deze fietstocht dus!

Je moet nu kiezen hoe je naar Sainte-Eulalie-d’Olt wilt fietsen. De kortste weg gaat over een asfaltweggetje. Het is een mooi weggetje onder de bomen dat slingert op plaatsen waar een stroompje het meer instroomt.

Iets langer en minder comfortabel is het pad dat langs het meer blijft gaan. Interessant is daar wel een moerasachtige stukje langs de Lot, en een kapelletje dat in al zijn eenvoud gewoon mooi is.

Sainte-Eulalie-d'Olt Aveyron Chapelle
Chapelle Sainte Èpine

Sainte-Eulalie-d’Olt: als een schilderij

Sainte-Eulalie d'Olt Aveyron molen
Moulin Lou Mouli Del Raynal

Na ruim 17 kilometer banaf de start rijd je Sainte-Eulalie-d’Olt in. Langs de weg waarop je nu rijdt, de Rue du Pont de Tresque, zie je aan je rechterhand een oude watermolen. Tenminste als je geluk hebt, want in 2020 was hij bijna niet meer zichtbaar door de begroeiing.

De schilder Marcel Boudou, die in het dorp geboren is, heeft de molen geschilderd en een replica hangt op de muur van het huis ernaast.

In het dorp zijn meer van deze replica’s te zien. Leuk!

Genieten in Sainte-Eulalie-d’Olt

Zet je fiets nu maar even neer, want er wordt op een bord vriendelijk gevraagd om rekening te houden met voetgangers. En lopend zie je dit mooie dorpje veel beter.
Er is veel om van te genieten: Place de l’Olm met het kasteel van de familie Curières, de oude huizen waarachter de ambachtslieden hun beroep uitoefenden, een statig herenhuis, een kerk uit de eeuw dat met zijn verstevigingen een verdedigingswerk werd. Alles even aantrekkelijk en mooi verzorgd.
Vergeet ook vooral niet om naar de oude school met zijn markant torentje te lopen. Daar is nu Le Musée Boudou met de schilderijen van Marcel Boudou. NB Het museum was in zomer 2020 gesloten. Kijk op de website van het museum voor meer informatie.

Meer over Sainte-Eulalie-d’Olt kun je lezen in het artikel Sainte-Eulalie-d’Olt: een dorp als een schilderij (van Boudou) op deze site.

Sainte-Eulalie-d'Olt Aveyron Château de Curières
Kasteel van de familie Curières
Sainte-Eulalie-d'Olt Aveyron vakwerkhuizen
Vakwerkhuizen met portieken
Sainte-Eulalie-d'Olt Aveyron Hotel Particulier
Hotel Particulier

Stukje afzien richting Lous

Sainte-Eulalie-d'Olt Aveyron pijler Romaanse brug
Sainte-Eulalie-d’Olt vanaf de brug over de Lot

Je verlaat het dorp aan de oostelijke kant. Naast de brug is een verhuurder van onder andere kano’s. Het is ook een leuk plekje om even te gaan zitten. Vanaf de brug heb je mooi zicht op Sainte-Eulalie-d’Olt. In de rivier ligt een laatste pijler van een Romeinse brug.

Je bent nu halverwege de fietstocht. Het volgende stukje is even afzien. Eerst een kort, maar pittig klimmetje tot aan de D19. Helaas moet je een paar kilometer over die vrij drukke doorgaande weg fietsen.

Na ongeveer 2 kilometer rijd je langs een grote picknickplaats, met toilet, barbecue en kraan. Een lekker plekje om even te zwemmen in de Lot die hier al wat breder is.

Daarna rijd je nog een klein stukje over de D19. Even volhouden, je bent bijna het gehucht Lous, waar je vrij steil naar beneden rijdt tot een onverhard pad.

Langs de noordzijde van de Lot

Het pad tot de picknickplaats Alauzet is stenig. Soms prima te doen, soms even oppassen. Je hebt vrijwel de hele tijd zicht op het meer, en ook hier is de vegetatie mooi. Grote hoogteverschillen zijn er niet.

De picknickplaats bij Alauzet is leuk. Net als bij de vorige picknickplaats staat hier een gebouwtje met toilet, barbecue en kraan. Op de kleine boothelling kun je je voeten laten afkoelen of misschien heb je zin om te gaan zwemmen in dit mooie, brede stuk van het stuwmeer van Castelnau.

Vanaf de picknickplaats is het niet ver meer tot het dorpje Mandailles. Je ziet het kasteel al hoog boven het meer staan.

Mandailles Aveyron hoog boven Lot
Mandailles hoog boven het stuwmeer van Castelnau

‘Long comme Mandailles’

Mandailles Aveyron ruïne kasteel
Overblijfselen van het kasteel van Mandailles

De route eindigt met twee uitdrukkingen. Eerst deze: Het venijn zit ‘m in de staart. Net voor Mandailles is er nog een pittig klimmetje van een kleine 60 meter.

Eenmaal boven sta je voor de overblijfselen van het kasteel op een hoge rots die steil afloopt naar het water. Er schijnt een lokale uitdrukking te zijn: Long comme Mandailles – Zo lang als Mandailles. Dat was nummer twee.

Het eindpunt van deze rondrit is nu bijna in zicht. In enkele minuten zoef je naar beneden en sta je voor de overlopen van Barage de Castelnau. Pas wel op voor de auto’s die hier kunnen rijden.

Praktische informatie over deze fietstocht

Soort route
Rondrit
Waarschuwing
Deze rondrit gaat voor een groot deel over een ruw pad en is niet geschikt voor gewone fietsen of racefietsen. Gebruik liever een stevige hybride of mountainbike.
Lengte
Ongeveer 34 kilometers (Sainte-Eulalie-d’Olt ligt ongeveer op de helft)
Hoogtemeters

Ongeveer 500 hoogtemeters (bij benadering).
Horeca
Helaas, daar hebben we niet op gelet.

Barrage de Castelnau Aveyron noordzijde
Noordzijde van de Lot
witte bloem Barrage de Castelnau Aveyron
Zelfs in de hete, droge zomer van 2020 overal bloemen

Start en parkeren
Wij parkeerden onze auto net vóór de twee overlopen van Barrage de Castelnau. Te bereiken via de D141 vanaf Espalion/ Saint-Côme-d’Olt. Net na het gehucht Le Bousquet d’Olt is een afslag naar rechts naar de D141.
Let op: het is geen officiële parkeerplaats en er is maar plek voor enkele auto’s.
Alternatieve startpunten
Je kan ook starten bij de picknickplaats aan de D19, zo’n 2 kilometer voor de afslag naar Sainte-Eulalie-d’Olt. Of start bij de camping/ kanoverhuur naast de brug in Sainte-Eulalie-d’Olt. Op beide plaatsen is voldoende parkeerruimte (2020).

Meer informatie?

In het dorp is een Point Accueil Tourisme. Adres: Espace Louis Marcilhac, 12130 Sainte-Eulalie-d’Olt.
Er staat een handig plattegrondje van Sainte-Eulalie-d Olt met de bezienswaardigheden op de site van Bureau d’Information Touristique van Sainte-Eulalie-d’Olt.

Meer doen en zien?

Meer fietstochten
Het noorden van Aveyron is een heerlijk gebied om te fietsen. Meer fietstochten vind je op de pagina Het noorden van Aveyron. Verder heeft Espace Cyclosport-FF een folder met fietstochten.
Meer mooie stadjes en dorpjes
Op de pagina Het noorden van Aveyron op deze site vind je nog veel meer mooie dorpjes en stadjes in dit gebied.

Fiets huren?

In het dorp kun je eventueel fietsen huren bij O’Paddle d’Olt de brug aan de Lot.
NB We hebben geen ervaring met dit bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.