Fietstocht door mooi wijngebied Marcillac met historie en watervallen

Marcillac Aveyron vallei rivier Ady viaduct

Deze fietstocht gaat door het mooie wijngebied Marcillac langs oude dorpen en stadjes en mooie watervallen. Je start in het stadje Marcillac-Vallon en rijdt al snel door de groene vallei waar de gelijknamige wijn vandaan komt. Door het gebied lopen vele riviertjes. Onderweg is meer te zien. Achter de toren van Clairvaux-d’Aveyron schuilt een middeleeuwse kern met poortjes en steegjes. In Bruéjouls staat voor de kerk een enorme vergroting van een wijnkommetje. Salles-la-Source is bekend om een waterval die in 3 etages door het dorp stroomt. De route terug gaat over een weggetje hoog boven het dal van Le Crenau met mooie vergezichten.

Fietstocht in het kort

Marcillac > Clairvaux > Bruéjouls > Salles-la-Source > Marcillac

De allure van Marcillac-Vallon

Marcillac-Vallon heeft nog geen 2000 inwoners, maar straalt door de statige huizen rond het plein de allure van een handelsstad uit. Marcillac-Vallon is groot geworden door de wijnhandel en de winning van ijzererts.

Marcillac ligt in de gelijknamige vallei die door het zachte klimaat geschikt is voor de wijn- en fruitteelt.

Uit dit gebied komt de Marcillac, rode en rosé wijnen. Het is een van de kleiner AOC-gebieden. Appellation d’Origine Contrôlée is een Franse certificering voor onder andere wijnen.

Marcillac Aveyron Tour de Ville
Grandeur aan de Tour de Ville in Marcillac

Chapelle Notre-Dame de Foncourrieu

Marcillac Aveyron Chapelle Notre-Dame de Foncourrieu buiten
Chapelle Notre-Dame de Foncourrieu altaar en bankjes aan achterzijde kerk

Rijd eerst in noordwestelijke richting, over de Rue Foncourieu, langs het kerkhof.

Aan de rand van Marcillac staat Chapelle Notre-Dame de Foncourrieu. De kapel werd gebouwd in 1338. Het is een pelgrimsoord. Er is een legende die vertelt dat in 1338 een slang de benen van een edelvrouw had omklemd. De Maagd Maria schoot te hulp en uit dankbaarheid liet de vrouw toen de kapel bouwen.

Op een gewone dag kun je het kerkje niet bezoeken, maar rijd even naar de achterkant. Daar, onder de bomen, staan vele stenen bankjes rond een altaar. Het is een plek om stil te worden.

Vallon de Marcillac

Rijd een klein stukje terug, net voorbij het kerkhof, om vervolgens via een soort industrieterreintje naar de D962 te gaan.

Die weg loopt langs het kronkelige riviertje de Ady.

Verlaat de D962 en vervolg je weg op de D57 richting Valady. Daar, op het plein voor de kerk staat een waterbak waarin vissen zwemmen (2019).

Steek de D840 over en vervolg je route op de D57. Daar fiets je weer langs Ruisseau de l’Ady. Ongeveer een kilometer na Valady overbrugt een indrukwekkend spoorviaduct het dal.

Marcillac Aveyron vallei rivier Ady onder viaduct
Spoorviaduct tussen Marcillac-Vallon en Clairvaux-d’Aveyron

Verborgen schoonheid van Clairvaux-d’Aveyron

Clairvaux-d’Aveyron Porte Fortiée
Tour de Clairvaux in Clairvaux-d’Aveyron

Het volgende plaatsje is Clairvaux-d’Aveyron. Rijd niet meteen het mini-stadje weer uit, want achter de Tour de Clairvaux is meer te zien dan je op het eerste gezicht zou denken!

De Tour de Clairvaux is een historisch monument. Hij werd rond 1360 gebouwd van rode zandsteen en maakte onderdeel uit van de verdedigingswal die het stadje ooit omringde.

Op de hoek van de Rue de la Vallee en Avenue de la Tour staat een beeld op een flinke sokkel. Vlakbij het beeld is een informatiebord over de bezienswaardigheden. Neem een foto van de informatie op het bord en fiets of loop door de nauwe straatjes.

De eeuwenoude huizen in de kleine historische kern van Clairvaux-d’Aveyron zijn gebouwd van rood zandsteen. De vele kelderdeuren getuigen van de wijnhandel uit vroeger tijden.

Clairvaux-d’Aveyron poort
Poorten
Clairvaux-d’Aveyron smal straatje met toren
Smal straatje met toren
Clairvaux-d’Aveyron steegje
Steegjes

Een tassou van 4500 liter in Bruéjouls

Verlaat het dorpje via de brug over de Ady; je rijdt nog steeds op de D57.

Na een kilometer of twee kom je in Bruéjouls. Voor de kerk staat een enorme ’tassou’, of ’tastevin’. Vroeger gebruikten wijnmakers zulke schaaltjes om de wijn te controleren en te proeven in verschillende stadia van het productieproces.

Dit is een replica van de tassou die de wijnmakers van de vallei hadden. De reus heeft een inhoud van 4500 liter!

Bruéjouls Aveyron taste-vin
De gigantische wijnkom in Bruéjouls (foto van Wikimedia Commons)

Wijngaarden van de Marcillac-wijnen

Marcillac Aveyron wijngaarden
Wijngaarden boven het dal van de Ady

Sla meteen na de kerk linksaf. De route stijgt nu snel van 360 naar ruim 500 meter. Je hebt prachtig uitzicht over het dal met Clairvaux- d’Aveyron en de wijngaarden.

Eenmaal boven in Panat staat Chateau de Panat, dat je niet kunt bezoek omdat het privébezit is. Het kloeke gebouw heeft vast een prachtig uitzicht!

Grenzend aan het kasteel zijn de klokkentoren en de ruïnes van een Romaanse kerk. We lazen dit toen we al weer thuis waren. We zijn er dus helaas niet heen gereden en kunnen dus ook niet vertellen of ze te bekijken zijn.

Na Panat kun je relaxed verder fietsen want de weg daalt. Steek de D840 weer over en passeer het dorp Nuces. Rijd verder over een mooi stuk route langs de Ruisseau de la Base tot de D901.

Het volgende stukje is het minst leuk, want je rijdt langs de tamelijk drukke weg D901 totdat je, vlak vóór Salles-la-Source, naar rechts kan afslaan.

Saint-Paul met waterval en kerkje

In het gehucht Saint-Paul is een mooie waterval in de rivier Le Crénau. Vlak boven de waterval heeft de rivier een mooie kom in de rotsen uitgesleten. Het water in de kom heeft een prachtige blauwgroene kleur. Het is niet toegestaan om er in te duiken, maar daar trok een groepje jongens zich weinig van aan toen wij er waren. En ik kan het me goed voorstellen…

De waterval, la Crouzie, is misschien nog wel mooier dan de bekende waterval van Salles-la-Source even verderop. Maar helaas, een slagboom verhindert je om erheen te lopen omdat er problemen zijn met de veiligheid (2019). Je kunt hem wel goed zien vanaf Chemin de la Canal.

Een klein stukje verder vind je een oud kerkje met een kerkhof met zeer oude graven. Meer daarover kan je lezen in het artikel Salles-la-Source op deze site.

Salles-la-Source Aveyron Saint-Pierre Église Saint-Paul
Église Saint-Paul (foto van Wikimedia Commons)

Watervallen in Salles-la-Source

Salles-la-Source Aveyron waterval
Bovenste deel van de waterval in Salles-la-Source

Fiets 200 meter verder waar je weer op de D901 komt, sla linksaf en na 100 meter sla je rechtsaf omhoog de weg Chemin de la Cascade in.

Al snel kom je de andere waterval in Le Crénau tegen. Het water valt hier van een bemoste hoge rots in een blauwgroene kom vervolgt zijn weg via nog twee kleinere watervallen naar beneden. Je kunt de stroom naar beneden volgen langs een trap.

Als je geluk hebt, stroomt er veel water vanaf de hoge rots, maar foto’s op het bord laten zien dat het ook een smal stroompje kan zijn. Dit heeft alles te maken met een privé- waterkrachtcentrale die de toestroom reguleert.

Musée des arts et métiers traditionneles

Rijd ongeveer 200 meter door. Daar is in een spinnerij uit de negentiende eeuw een museum voor traditionele kunsten en ambachten gehuisvest. De spanten van het museum zijn indrukwekkend.

Informatie over het museum vind je op de pagina Musée de Salles-la-Source van Tourisme Aveyron.

Salles-la-Source Aveyron Musée des Arts et Métiers Traditionnels
De indrukwekkende spanten van Musée Départemental des Arts et Métiers Traditionneles
(foto van Photothèque Conseil départemental de l’Aveyron)

Pitoresque straatje en plein

Salles-la-Source Aveyron Rue de la Source plein
Imposante kerk met mooi plein
Salles-la-Source Aveyron Rue de la Source
Straatje onder de rotswand

Na het museum rijd je nog eens 100 meter verder en maak je een scherpe bocht naar rechts de Rue de la Payoulette in, die overgaat in Rue de la Source. Het is een schattig straatje met heel oude huizen. Het eindigt bij een grasveld met een fontein en hoge bomen. Dit is een leuke plek voor een picknick. Aan de ene kant staat een kasteel, aan de andere kant een imposante kerk. Opzij van de kerk heb je een mooi uitzicht over het dal.

Vergeet niet om ook even omhoog te kijken, naar de hoge halfronde rotswand waaronder Salles-la-Source is gebouwd. Meer informatie over dit kleine, maarleuke plaatsje kun je lezen in het artikel Salles-la-Source op deze site.

Boven het dal van Le Crenau

Je kan nu langs de vrij drukke D901 terug naar Marcillac fietsen. Maar heb je nog energie? Dan is het veel leuker om een smal weggetje te nemen dat boven het dal van Le Crenau loopt langs de gehuchten Saint-Laurent, Le Puech, Sainte-Austremoine, La Boutique en Baules gaat.

Je rijdt gedeeltelijk onder de bomen, en langs wijngaarden. Hier en daar heb je een mooi uitzicht over het dal. Er zitten nog wat hoogteverschillen in dit gedeelte van de route, enkele tientallen meters, maar het is nergens echt inspannend fietsen.

Na Baules kun je richting de D27 fietsen, maar je kan ook het stenige pad naar links nemen. Daar in het dal zie je al snel Marcillac liggen. Uiteindelijk kom je alsnog op de D27 uit en na een paar minuten rijd je Marcillac weer in.

Le Créneau Aveyron dal met wijngaarden
De wijngaarden op de hellingen boven het dal van Le Crenau

Praktische informatie

Marcillac-Vallon Aveyron
Marcillac-Vallon
(foto van Wikimedia Commons)

Start– en eindpunt
Marcillac-Vallon
Parkeren
Tour de Ville in Marcillac-Vallon (gratis in 2019)
Horeca
In Marcillac-Vallon en in Salles-la-Source
Lengte
Ongeveer 40 kilometers
Hoogtemeters

Ongeveer 700 hoogtemeters
Waarschuwing
Tussen Baules en Marcillac-Vallon is een stenig stuk. Dat is alleen geschikt voor fietsen met stevige banden. Als je die niet hebt, kan je beter na Baules rechts afslaan.

Toeristische informatie

Marcillac-Vallon
Het Office de Tourisme Marcillac-Vallon is te vinden op Tour de Ville 52.
Clairveaux d’Aveyron
Clairveaux heeft geen eigen Office de Tourisme. Op internet staat een Franstalige folder met informatie over bezienswaardigheden in Clairveaux. In het dorp staat een plattegrond met de bezienswaardigheden.
Salles-la Source
Salles-la-Source heeft geen eigen Office de Tourisme. Informatie voor toeristen is te vinden op de site van gemeente Salles-la-Source.

Meer doen en zien in het noorden van Aveyron?

Op de overzichtspagina Fietsen in noorden van Aveyron: mooie natuur en historische plaatsjes op deze site staan nog veel meer mooie fietstochten. Bovendien kan je er artikelen vinden over de vele historisch interessante stadjes en dorpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.