Het monumentale fort van Flaujac

Flaujac Aveyron fort

Het dorpje Flaujac, vlakbij Espalion, is nauwelijks bekend, maar wel een bezoekje waard om de versterkte wijk, een soort fort. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. Gedeeltes zijn gerestaureerd. Het fort staat op de lijst Monuments Historique.

Als er gevaar dreigde

In de twaalfde eeuw had Flaujac een bloeiende economie. Rondom het dorp waren wijngaarden. Vanaf de veertiende eeuw werd het onrustig in het gebied. Dat begon met de bezetting van de Engelsen. In de vijftiende eeuw vroegen de inwoners toestemming aan de heer van Calmont om een versterkte muur te bouwen waarbinnen ze zich konden terugtrekken als er gevaar dreigde. Veel families hadden een huis buiten én binnen het fort. Na de vijftiende eeuw is het fort nauwelijks meer veranderd, maar wel in verval geraakt. Voor toeristen is dat helemaal niet erg: het prikkelt de fantasie.

Flaujac Aveyron fort 2
Delen van het fort zijn nog niet gerestaureerd
Flaujac Aveyron fort poort met valhek westzijde
Poort met valhek westelijke muur

In en om het fort

Het fort heeft een onregelmatige rechthoekige vorm. In de westelijke muur en in de oostelijke muur waren poorten met valhekken. In de muren waren alleen op grote hoogte heel kleine ramen. De huizen in het fort leunden tegen de muren, maar waren er niet aan gekoppeld. In het fort zijn twee straatjes, in een T-vorm.
Toen vanaf ongeveer de zeventiende eeuw de gevaren geweken waren, werden er extra buitendeuren in de muren gemaakt.
De toegangspoort in de westelijke muur, met zicht op het dorp, heeft een nieuw valhek gekregen. De huizen in het fort zijn particulier bezit. Sommige zijn bewoonbaar, andere (nog) niet.

Flaujac Aveyron fort poort oostzijde
Oostelijke poort
Flaujac Aveyron fort plein met put
Pleintje met waterput
Flaujac Aveyron steegje net buiten fort
Steegje net buiten het fort

Westelijk deel van het dorpje

In het westelijk deel van het dorp staan mooi opgeknapte huizen. Ik heb in een Franse krant gelezen: ‘herbouwd in de stijl van vroeger’. Ik vermoed dat er historisch gezien niet veel van waarde meer is.

Praktische informatie

Flaujac Aveyron fort 1
Het gerestaureerde deel van het fort

Ligging
Ongeveer 2 kilometer ten noordoosten van Espalion. Te bereiken via de D987, afslag linksaf Route du Fort de Flaujac.
Meer informatie
In Espalion is een Office de Tourisme op Place du Plô 23.

Flaujac combineren met een fietstocht?

Op deze site vind je een korte, maar interessante fietstocht: Fietstocht rond de Lot met historie en een vreemd natuurverschijnsel. Je start aan de rand van Espalion waar je het bijzondere Église de Perse uit de elfde eeuw kan bezoeken. Via een groene landelijke omgeving met verre uitzichten kom je bij het merkwaardige natuurverschijnsel Clapas de Thubiès. De volgende twee stops zijn aan de noordkant van de Lot: Saint-Côme-d’Olt en Flaujac. Via de brug uit de dertiende eeuw steek je de Lot over naar middeleeuws Espalion.

Meer doen en zien in het Noorden van Aveyron?

Op de overzichtspagina Fietsen in noorden van Aveyron: mooie natuur en historische plaatsjes op deze site staan nog veel meer historisch interessante dopren en stadjes, en fietstochten voor recreatieve fietsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.