Flaujac

Fort van Flaujac

Het dorpje Flaujac heeft één goede reden om te bezoeken: een versterkte wijk, een soort fort. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. Gedeeltes zijn gerestaureerd. Het fort staat op de lijst Monuments Historique.

Geschiedenis Flaujac

In de twaalfde eeuw had het dorp een bloeiende economie. Rondom het dorp waren wijngaarden. Vanaf de veertiende eeuw werd het onrustig in het gebied. Dat begon met de bezetting van de Engelsen. In de vijftiende eeuw vroegen de inwoners toestemming aan de heer van Calmont om een versterkte muur te bouwen waarbinnen ze zich konden terugtrekken als er gevaar dreigde. Veel families hadden een huis buiten én binnen het fort. Na de vijftiende eeuw is het fort nauwelijks meer veranderd, maar wel in verval geraakt. Voor toeristen is dat helemaal niet erg: het prikkelt de fantasie. In het westelijk deel van het dorp staan mooi opgeknapte huizen. Ik heb ergens gelezen ‘herbouwd in de stijl van vroeger’.

De poort in de westelijke muur

Fort

Het fort heeft een onregelmatige rechthoekige vorm. In de westelijke muur en in de oostelijke muur waren poorten met valhekken. In de muren waren alleen op grote hoogte heel kleine ramen. De huizen in het fort leunden tegen de muren, maar waren er niet aan gekoppeld. In het fort zijn twee straatjes, in een T-vorm.
Toen vanaf ongeveer de zeventiende eeuw de gevaren geweken waren, werden er extra buitendeuren in de muren gemaakt.
De toegangspoort in de westelijke muur, met zicht op het dorp, heeft een nieuw valhek gekregen. De huizen in het fort zijn particulier bezit. Sommige zijn bewoonbaar, andere (nog) niet.

Zicht op het fort door de westelijke poort
Pleintje tussen de 2 straten in het fort

Steegje net buiten het fort

Praktische informatie

Ligging
Ongeveer 2 kilometer ten noordoosten van Espalion. Te bereiken via de D987, afslag linksaf Route du Fort de Flaujac.
Meer informatie
Office de Tourisme in Espalion
Place du Plô 23
Telefoon: +33 (0)5 65 44 10 63
E-mail : infos@tourisme-espalion.fr
Website: www.tourisme-espalion.fr
Site van Flaujac
https://www.flaujac.fr/
Flaujac bezoeken tijdens een fietstocht?
In deze fietstocht op deze site rijd je door Flaujac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *