Snelstromende rivieren in prachtige kloven, bizar gevormde rotsen, gieren die vlak boven je hoofd zweven en weids uitzicht…
Dat is in een notendop waarom elk jaar zo veel mensen naar het gebied rondom Le Rozier trekken. Vooral de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte zijn bijzonder mooi.

Op deze pagina vind je 6 wandeltochten, 1 fietstocht en 2 bijzondere dorpen.

NB Aan deze pagina wordt hard gewerkt. Even geduld dus nog.

Wandeling naar de Arcs de Saint-Pierre: als in een filmdecor
Je zou bijna denken dat je door een decor van een film loopt. Deze wandeling over de Causse Méjean is nog geen 5 kilometer heen en terug. Maar in deze paar kilometer is veel te zien. Uiteraard de Arcs de Saint-Pierre: die schitterende, natuurlijke, zeer hoge gewelven. En ook grotten en ruïnes van rotswoningen van zeer lang geleden.

Sentier de Baus del Biel: een adembenemende wandeling over een richel hoog boven de Tarn langs een enorm gat in een uitstekende rotswand
Een rondwandeling met twee hele verschillende helften. Het uitzicht van de eerste helft is adembenemend. Vanaf een richel aan de rand van de Causse Méjean kijk je neer op de Gorges du Tarn en over de Causse de Sauveterre aan de overkant. Je loopt onder én boven kliffen waar gieren zweven. Al kort na de start zie je de Baus del Biel, een enorme openening in een uitstekende rotswand. Een andere indrukwekkende rots is Rocher du Cinglegros, met vele ‘torentjes’. De route terug is heel anders van karakter. Je loopt door bossen en weides, en langs Volcégur, een boerderij die al bijna 100 jaar geleden is verlaten.

Sentier des Corniches du Méjean: een schitterende wandeling met Rocher de Capluc, gieren, Vase de Chine en Vase de Sèvres
Deze rondwandeling is een van de mooiste die je kan maken in deze streek. In 11 kilometer heb je schitterende uitzichten vanaf steile kliffen, zweven gieren voor of boven je, zie je rotsen in de vorm van vazen, een oude broodoven en een bron. Je loopt door de prachtige natuur met veel soorten bloemen. En voor wie durft: een klimmetje over metalen trappetjes naar Rocher de Capluc met 360-graden uitzicht over de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte.

Langs de rand van Causse de Sauverterre: Églazines met rotswoningen, bizar gevormde rotsen en schitterende uitzichten
Deze afwisselende rondwandeling met mooie uitzichten begint in het dorp Liaucous. Het pad loopt gestaag omhoog, eerst tussen eeuwenoude akkertjes op terrassen en daarna in een mooi groene omgeving. De eerste stop is het verlaten gehucht Églazines met troglodietwoningen die geplakt lijken tegen de rotswand op een richel hoog boven de Tarn. Na een stevig klimmetje loop je naar ruim 800 meter hoogte waar je een wonderlijke paddenstoel-rots vindt. Het volgende stuk loop je gemakkelijk door velden en bos. De afdaling is geheel anders van aard: tussen bizar gevormde rotsen kom je weer in Liaucous terug.

Cirque de Saint-Marcellin met rotswoningen, schitterende uitzichten en rotspartijen, en gieren
Deze wandeling gaat door het prachtige keteldal Cirque de Saint Marcellin naar het gehucht Saint-Marcellin. Op een richel hoog boven de rivier de Tarn staan troglodietenwoningen en een priorij met kapel. Het fort aan het einde van het gehucht lijkt onbereikbaar, geplakt tegen de hoge rotswand. De route voert daarna naar de vlakte bovenaan de kliffen. De uitzichten en rotspartijen zijn schitterend, net als de natuur. Grote kans dat je gieren ziet vliegen!

Langs de Corniches de Causse Noir: Le Champignon Préhistorique en Ermitage Saint-Michel
Deze schitterende rondwandeling start in mooie dorpje Peyeleau. Via een steil groen pad bereik je een enorme paddenstoelvormige rots. De volgende kilometers loop je over een richel langs de Causse Noir met weids uitzicht en bijzondere rotspartijen. Het volgende hoogtepunt is de Ermitage Saint-Michel, een oud fort gebouwd op vier rotspieken midden in de schitterende Cirque de Madasse. Na de afdaling kom je uit op een pad langs de Jonte. Als je zin hebt om te zwemmen, kun je bij een dammetje een duik in het heerlijke water nemen.

Peyre: een ‘Plus Beaux Villages de France’ met rotswoningen en uitzicht op het indrukwekkende viaduct van Millau
Het dorpje Peyre ligt hoog boven de Tarn. Het lijkt geplakt tegen de steile rotswand er achter. En dat klopt. Veel woningen gebruiken de rotswand als vierde muur. In de kerk is dat heel goed te zien. Hij is in de elfde eeuw gebouwd en later aangepast om ook als verdedigingswerk en toevluchtsoord te dienen in tijden van gevaar. Langs de paar smalle straatjes staan huizen met mooie details, en een originele broodoven.