L’Ermitage Saint-Michel is gebouwd op vier rotspieken

Deze schitterende rondwandeling start in mooie dorpje Peyeleau. Via een steil groen pad bereik je een enorme paddenstoelvormige rots. De volgende kilometers loop je over een richel langs de Causse Noir met weids uitzicht en bijzondere rotspartijen. Het volgende hoogtepunt is de Ermitage Saint-Michel, een oud fort gebouwd op vier rotspieken midden in de schitterende Cirque de Madasse. Na de afdaling kom je uit op een pad langs de Jonte. Als je zin hebt om te zwemmen, kun je bij een dammetje een duik in het heerlijke water nemen.

Start

De route start op een hoogte van ruim 400 meter. Je loopt hier naar het randje van de Causse Noir, een van de  kalksteenplateaus van de Grand Causses. Het pad ligt verscholen in het groen en de vegetatie is heel mooi: loofbomen, naaldbomen en veel soorten bloemen ondanks de droogte op deze warme dag in juli 2020. Met elke meter die je stijgt wordt het uitzicht mooier.

Met elke meter wordt het uitzicht mooier
Een verzameling torentjes

Uitzichtpunt

Het eerste doel is een uitzichtpunt op 920 meter hoogte. Ga maar even zitten op het bankje en geniet van het schitterende uitzicht. Wat zie je allemaal? Je kijkt naar de Causse Méjean, een kalksteenplateau. Bijna recht voor je zie je Rocher de Capluc met wit kruis. Je kan naar het uitzichtunt boven op deze hoog uitstekende rots klimmen via metalen trappetjes. Rechts daarvan staan de Vase de Sèvres en Vase de Chine, twee zuilen in de vorm van vazen op de steile bergwand. Over de wandeling langs Rocher de Capluc en de vazen kun je lezen in dit artikel op deze site. In het dal zie je het gezellige dopje Le Rozier liggen op de plaats waar de rivieren de Tarn en de Jonte samenstromen. Ze vervolgen als één rivier hun weg richting Millau in het zuidwesten.

Uitzicht vanaf de rand van de Causse Noir
Uitzicht vanaf het randje van de Causse Noir

Le Champion Préhistorique

Loop richting de zendmast en vervolg de route over een vrij breed pad naar een bijzonder gevormde rots: Le Champion Préhistorique. De rots wordt zo genoemd sinds de negentiende eeuw toen de wandeling erheen al populair was. En inderdaad, uit de verte ziet deze rots er als een paddenstoel uit. Een enorme, scheve hoed rust op een stam met een doorsnede van een meter of vijf. Door de erosie van zand en wind is de basis van het rotsblok steeds verder gesleten en is deze bijzondere vorm ontstaan.
Op de Grand Causses zijn meer van dit soort rotsen in de vorm van een paddenstoel te vinden, maar dit is de grootste.
Vroeger werd de hoed gebruikt als schaapskooi. De stenen muren zijn al lang verdwenen, maar er is nog een restant van een oven te zien aan de voet.

Onder de Champion Préhistorique

Corniche du Causse Noir

Na Le Champion Préhistorique neem je een klein paadje naar links. Je staat hier aan de rand van een beschermd natuurgebied. Er is een enorme rijkdom aan biodiversiteit, ondanks de vele toeristen die hier elk jaar komen wandelen.
De volgende kilometers tot de Ermitage Saint-Michel daalt het pad licht. De route is nergens moeilijk, maar je moet wel beseffen dat je hier over een richel langs een steile wand loopt. Het uitzicht, de bijzondere rotspartijen, de vegetatie… elke meter is de moeite waard.

Schitterend uitzicht
Bijzondere rotspartijen

Cirque de Madasse

Na een kilometer of twee sta je aan de rand van Cirque de Madasse, een prachtig keteldal. Ook dit is een beschermd natuurgebied.

Cirque de Madasse, noordoostkant


L’ Ermitage Saint-Michel

La Forteresse de Montorsier werd gebouwd op 4 rotspieken die dicht naast elkaar liggen. De ruïnes ervan worden nu de Ermitage Saint-Michel genoemd. Vanaf de rand van Cirque de Madasse is goed te zien wat een strategische plek de opdrachtgever heeft gekozen en wat een gevaarlijk werk de arbeiders hebben uitgevoerd om het fort te bouwen.

Het fort duikt voor het eerst op in documenten uit de twaalfde eeuw, onder de naam Castro de Monte Orsiero. Het gaat in de volgende eeuwen over naar verschillende andere families. De kapel was gewijd aan aartsengel Saint Michel. Na het einde van de honderdjarige oorlog, halverwege de vijftiende eeuw, had het fort geen nut meer en raakte in verval. In de kapel werd ook daarna nog Saint Michel vereerd, vandaar de naam Ermitage: kapel of kluis.

Ermitage Saint-Michel is gebouwd op 4 rotspieken

Gebouwd op vier rotspieken

Op de eerste rots zijn slechts restanten van een muur te vinden. Op de tweede rots is de constructie nog gedeeltelijk intact. Via een metalen laddertje kom je uit op de platte bovenkant van de rots die een deel van de vloer vormt. Het gebouw bestond uit twee vediepingen. De vloer van de eerste verdieping is ingestort. De mooi gebogen wanden van de kapel zijn nog intact, maar het gewelf is halverwege de vorige eeuw ingestort. Een boog leidt naar een kleine sacristie. Het fort zelf is gebouwd tegen de hoge, derde rots. Door een smalle diepe kloof en via metalen stijgijzers en ladders kan je naar het fort én bovenop de rots klimmen. Wie geen last heeft van hoogtevrees wordt beloond met een indrukwekkend uitzicht over een groot deel van Gorges de la Jonte. In het oppervlakte van de vierde rots is een waterbassin uitgehakt, dat vroeger bereikbaar was met een brug.

Klimmen naar de kapel
Ruïnes op de tweede rots
Gescheiden door een diepe kloof: het fort

Ook voor wie niet naar het fort durft te klimmen, is het uitzicht heel mooi. Vanaf de tweede rots kun je de Vase de Chine en Vase de Sèvres zien, nu vanaf de andere kant.

Uitzicht over La Jonte met aan de overkant Vase de Chine en Vase de Sèvres

Afdaling naar de Jonte

Na het bezoek aan de Ermitage begint de afdaling naar de rivier La Jonte. Het pad gaat behoorlijk steil naar beneden, maar is erg mooi. Vergeet dus vooral niet om je heen te kijken. Soms is de schoonheid klein, maar uitbundig. En soms zie je de schoonheid pas als je even stil staat en toevallig naar een weggevreten eikenblad kijkt…

Kleine uitbundige pluizenbol
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hermitage-groene-rups-kopie-2.jpg
Rups is camouflagepak

Zwemmen tussen vissen, kreeften en waterslangen

Het laatste stuk van deze wandeling gaat over een breed pad langs La Jonte. Onderweg kom je langs een dammetje in de rivier. Een goede plek om even te gaan zitten en met je voeten in het water te bungelen. Als je geen koukleum bent, kan je zelfs een rondje om het rotsblok in de rivier zwemmen. Heerlijk! In het heldere water zwemmen vele vissen. We hebben zelfs een zoetwaterkreeft en een waterslangetje gezien!

Zwemmen in de Jonte (foto van André Kamphof)
Zoetwaterkreeft (foto van André Kamphof)
Waterslang (foto van André Kamphof)

Terug naar Peyeleau

Je bent nu bijna terug bij je startpunt. Heb je nog energie? Loop dan nog even het dorpje Peyreleau in. Het dorp ligt op het ontmoetingspunt van drie Causses: de Causse Noir, de Causse Méjean en de Causse de Sauveterre. Meer over Peyrelau kan je lezen in dit artikel op deze site.

Trappetje naar voordeur
Deur onder gemetselde boog
Pad door dorp

Praktische informatie

Soort wandeling
Afwisselend rondwandeling met geologische en historische bezienswaardigheden.
Lengte
Ongeveer 9 kilometer
Hoogtemeters
Ongeveer 600 omhoog en 600 omlaag.
Parkeren
In Le Rozier zijn verschillende parkeerterreinen. In Peyeleau is een parkeerterrein tegeover het gemeentehuis.
Startpunt
In Peyrelau.
Vanaf de brug over de Jonte: neem het smalle zijweggetje naar links. Na een kleine 100 meter neeem je het wandelpaadje naar links richting Les Rouquets. Je komt weer uit op het smalle weggetje. In het verlengde daarvan begint de route.
Vanaf de parkeerplaats aan de D29 aan de zuidzijde van het dorp: loop een tiental meter richting Le Rozier en neem het weggetje naar rechts. Na ongeveer 200 meter vind je het wandelpaadje richting Les Rouquets.
Eten en drinken
In Peyreleau en in Le Rozier. In Le Rozier zijn ook 2 winkeltjes.
Water
In Le Rozier is een tappunt.
Meer doen in dit gebied?
Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je 6 wandelingen, een fietstocht en 2 mooie dorpen.

Bord langs het pad met informatie over het beschermd natuurgebied


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *