In de Aveyron te noorden van Rodez zijn maar liefst 4 Les Plus Beaux Villages te vinden. Maar er zijn veel meer mooie dorpen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Op deze pagina vind je er elf. Klik op de link voor een uitgebreide beschrijving.

NB Aan deze pagina wordt op dit moment hard gewerkt. Nog even geduld a.u.b.

Estaing
Dit prachtige plaatsje aan de Lot wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. De gotische brug uit het begin van de zestiende eeuw en het kasteel vallen het eerste op. Maar loop vooral het kleine centrum in met de mooie gevels van huizen uit de zestiende, zeventiende een achttiende eeuw. Ook het Hôtel Crayon, nu gemeentehuis, is erg fraai. In het souterrain is het Office du Tourisme gevestigd, en alleen al om de gewelven een bezoekje waard. In Eglise Saint-Fleuret staan prachtige altaarstukken, tafels en beelden. De moderne glas-in-loodramen zijn door de bekende Franse glaskunstenaar Claude Baillon gemaakt.

Bozouls
Bozouls ligt hoog boven een spectaculaire, lusvormige kloof. Vanaf een muur langs Rue du Trou kijk je de diepe kloof in. In het midden van de lus staan een klooster en een kerk. Langs de oever van de Dourdou is een mooi botanisch pad. Verder zijn een wasplaats en bron het bekijken waard.

Rodelle
Het piepkleine dorpje Rodelle laat je verbeelding op hol slaan. De oude stenen huizen staan bovenop een hoge rots en al van ver zichtbaar. Het hele dorp bestaat uit een straatje met twee korte vorkjes dat doodloopt aan het einde van die rots. Het uitzicht vanaf het pleintje voor de kerk is heel mooi.

Saint-Eulalie d’Olt
Het middeleeuwse stadje Sainte-Eulalie-d’Olt ligt aan de rivier de Lot. Het is geclassificeerd als een van de Plus Beaux Villages de France. Je doet een stapje in de tijd terug als je door de smalle straatjes met vakwerkhuizen en mooie pleintjes loopt. Op Place de l’Olm werd vroeger recht gesproken door de heren van het kasteel op het plein. De kerk dateert uit de elfde eeuw. In een school met toren uit de zeventiende eeuw is nu een klein museum. Ook een prachtig herenhuis uit de zestiende eeuw heeft een toren. Aan de rand van het stadje langs een zijriviertje van de Lot is een oude molen te zien uit de zeventiende eeuw. In de Lot staat nog een stuk pijler van een Romeinse brug.

Espalion
Espalion heeft een lange geschiedenis. Vanaf de zandstenen brug uit de elfde eeuw heb je mooi zicht op het Vieux Palais en de voormalige leerlooierijen met houten balkons. Op de trappen aan de Lot wasten de leerlooiers de huiden. Het Maison d’Assezat met kleine glas-in-lood ramen is uit de Renaissance. Église Saint-Hilarian-Sainte-Foy de Perse ligt aan de rand van Espalion. Het oudste deel is al uit de elfde eeuw en vooral het gebeeldhouwde portaal is schitterend.

Entraygues-sur-Truyère
Entraygues-sur-Truyère heeft door de gunstige ligging aan 2 rivieren een lange geschiedenis. Het stadje heeft leuke straatjes met oude huizen en een kasteel. De brug over Truyère is een historisch monument. Aan de andere kant van Entraygues-sur-Truyère is een kapel waarvan het oudste gedeelte uit de elfde eeuw is. Minstens zo leuk is de picknickplaats op de plek waar de Lot en Truyère samenstromen.

Conques-en-Rouergue
Dit prachtige dorp, gerekend tot Les Plus Beaux Villages, ligt hoog boven de rivier Le Dourdou. Het is een favoriete toeristische bestemming. En dat is geen wonder. Het dorp is gebouwd rondom de abdij uit de elfde en twaalfde eeuw. De huizen met leien daken en grote houten deuren staan in smalle kronkelige straatjes die tegen de heuvel geplakt lijken te zijn.

Salles-la-Source
Dit dorp ligt onder een bijna loodrechte, gebogen rotswand. De grootste trekpleister is de waterval die in drie delen naar beneden stroomt. Maar er is meer. Via een mooi straatje met oude huizen kom je uit bij een plein met een fontein en bomen. Aan de ene kant staat een kerk en aan de ander kant een kasteel. Vanaf de muur bij de kerk heb je een prachtig uitzicht over het dal. In het dorp is ook nog een museum in een spinnerij uit de negentiende eeuw. Onder Salles-la-Souce ligt het gehucht Saint-Paul. Ook daar is een mooie waterval en een schitterend vrijwel origineel kerkje uit de twaalfde eeuw.

Muret-le-Chateau
Muret wordt gedomineerd door het kasteel op het hoogste punt. Vroeger speelde water een belangrijke rol. De rivier die door en langs het dorp stroomt, zorgde ervoor dat de molens konden draaien. De rivier stort aan het einde van het dorp een tiental meters naar beneden in een mooi groen kloofje.

Flaujac
Het dorp Flaujac heeft één goede reden om te bezoeken: een versterkte wijk, een soort fort. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. Gedeeltes zijn gerestaureerd. Het fort staat op de lijst Monuments Historique.

Saint-Come-d’Olt
Saint-Côme-d’Olt wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het dorp ligt aan de Lot (‘Olt’). Het is een klein dorp met een historische kern. Centraal staat een kerk uit de zestiende eeuw. De kerk heeft een bijzondere gedraaide toren en deuren met prachtig houtsnijwerk. Daaromheen liggen als ringen enkele nauwe straatjes met oude stenen huizen. Het kasteel naast de kerk doet nu dienst als gemeentehuis. Verstevigde poorten geven toegang tot de huizen binnen de buitenste ring.