Muret-le-Château: een oud dorpje met een waterval in een mooi kloofje

Muret-le-Château Aveyron

We bezochten Muret-le-Château voor het eerst in 2019. En lieten ons afschrikken door de ‘poppenkast’. In het dorp staan namelijk hier en daar een soort etalagepoppen in traditionele kleding. En daar houden we eigenlijk niet zo van. In 2020 besloten we ons daar niets van aan te trekken. We zetten de fiets op de kleine parkeerplaats onderaan het dorp en liepen de straatjes in. Het oude dorpje Muret-le-Château met de waterval in de mooie kloof bleek zeker de moeite waard te zijn!

Kasteel van Muret-le-Château

Muret-le-Château wordt gedomineerd door het kasteel. Er cirkelt een klein weggetje naar toe, met aan weerszijden oude huizen, gebouwd van lichtgekleurde stenen en hout.

Het oorspronkelijke kasteel dateert al uit de elfde eeuw, is daarna aangepast, en in de twintigste eeuw gerestaureerd. Je kunt het alleen door het hek bekijken want het is particulier eigendom.

Aan de voet ervan is een mooi pleintje: een leuk plekje voor een picknick.

Muret-le-Château Aveyron kasteel
Op het hoogste punt van Muret staat het kasteel

Water en molens in Muret-le-Château

Water speelde een belangrijke rol in het vroegere Muret-le-Château. De Ruisseau des Douzes ontspringt iets ten zuiden van het dorp. Het water zorgde ervoor dat de molens konden draaien. Er waren er maar liefst zes in en om het dorp, waaronder een graanmolen en een zaagmolen.

Waterval in mooi kloofje

Een korte wandelingetje, langs een watermolen die nu prachtig tot woning is gerestaureerd, leidt naar de waterval van Muret-le-Château. Je kunt hem van boven bekijken, maar ook het groene kloofje in lopen. Houd rekening met een lastig stukje naar beneden. Je kan in het kloofje op de stenen zitten of op het kleine grasveldje aan de andere kant van de rivier.

Muret-le-Château Aveyron Ruisseau des Douzes door dorp
Tussen de huizen door stroomt de Ruisseau des Douzes
Muret-le-Château Aveyron watermolen
Mooi gerestaureerde watermolen
Muret-le-Château Aveyron waterval
Waterval in een groen kloofje

Praktische informatie over Muret-le-Château

Muret-le-Château Aveyron straatje beneden
Een lager gelegen straatje in Muret-le-Château

Ligging
Ten noorden van Rodez, ongeveer 20 kilometer over de weg.
Parkeren
Er is een parkeerplaats aan de D904.
Tappunt

Aan de D904, net voor de parkeerplaats, is een watertap. Er staat niet bij of het drinkwater is. Wij waren op deze snikhete dag in 2020 door ons water heen en hebben het zonder problemen gedronken. (Maar geen garantie!)
Meer informatie
Muret-le-Château heeft geen eigen Office de Tourisme. Voor meer informatie kun je terecht bij de Offices de Tourisme van Estaing, Conques en Bozouls.

Muret-le-Chateau combineren met een fietstocht?

In het artikel Fietstocht langs drie bijzondere dorpen met historie en natuurschoon op deze site staat een fietstocht waarin Muret-le-Château een tussenstop is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.