Rodelle: piepklein dorpje met één doodlopend straatje op een rots

Het piepkleine dorpje Rodelle laat je verbeelding op hol slaan. De oude stenen huizen van Rodelle staan bovenop een hoge rots en al van ver zichtbaar. Het hele dorp bestaat uit een straatje dat doodloopt aan het einde van die rots. Het uitzicht vanaf het pleintje voor de kerk is fantastisch. Net onder het dorp staat een kapelletje met ernaast een een grot met een mooi verhaal.

Het doodlopende straatje in Rodelle

Lange geschiedenis van Rodelle

Galliërs, de Romeinen en de Visigoten: allemaal hebben ze Ruthenula, ‘Klein Rodez’, bezet in het verleden. De hoge rots lag strategisch hoog in het landschap en was praktisch onneembaar. Later werd het een bolwerk van de graaf van Rodez. Het kasteel werd in het begin van de zeventiende eeuw vernietigd en de stenen ervan werden gebruikt om huizen mee te bouwen.

Zicht op Rodelle vanaf de D68

Eglise Saint Pierre

Het grootste gebouw van Rodelle is Eglise Saint Pierre. De kerk werd begin dertiende eeuw gebouwd. Het heeft een Romaans koor en een opmerkelijke piëta, een beeld van de dode Christus met Maria. De muurschilderingen dateren uit de dertiende eeuw en zijn in 1980 bijgewerkt.

Eglise Saint Pierre
Interieur (gefotografeerd door het raampje)

Grotte Sainte Tarcisse

Ten westen van het dorp Rodelle, aan de D68, is een grot waar Sainte Tarcisse, kleindochter van koning Clotaire I woonde en stierf in de vierde eeuw. Volgens de legende dronk ze alleen de melk van een geit en at ze het brood dat een hond elke dag voor haar achterliet. Er worden wonderbaarlijke genezingen aan haar toegeschreven, vooral genezingen van ogen en genezingen bij kraamvrouwen. Elk jaar op de eerste zondag van september wordt Sainte Tarcisse geëerd.

De grot en de kapel die ernaast staat zijn vanaf de weg niet zichtbaar; loop het weiland door zover je kan en je ziet vanzelf waar je moet zijn. Het is een plek om stil te zijn. In de grot druppelt water in een stenen kom.

De kapel van Sainte Tarcisse met rechts de ingang van de kleine grot.

Natuur rond Rodelle

De natuur rondom het dorp Rodelle is divers: maar liefst 49 vlindersoorten, 8 vleermuissoorten en 112 vogelsoorten zijn er te vinden.
Om de rots waarop Rodelle staat, is een wandelpad. Het staat nergens aangegeven; je vindt het door het eerste rechter vorkje van de enige straat in te lopen. Tussen de twee huizen begint een smal wandelpad. Langs het wandelpad staan mooie informatieborden met uitleg over flora en fauna. In de rots onder Rodelle zijn enkele grotten. Net om de bocht, aan de noordzijde van Rodelle zijn twee grotten waar je in kunt lopen, maar bijzonder interessant zijn ze niet. Loop verder over het pad totdat je weer op het straatje vlakbij de kerk komt.

In de rots onder Rodelle zijn enkele grotten

Praktische informatie

Ligging
Rodelle ligt ongeveer 18 kilometer ten noorden van Rodez.
Parkeren
Op het parkeerterrein aan de D68 net buiten het dorp.
Meer informatie
Rodelle heeft geen eigen Office de Tourisme. Ga voor meer informatie naar de Offices de Tourisme in:
Bozouls: Place de la Marie 7
Estaing: Rue François d’Estaing 24
Espalion: Place du Plô 23

Meer zien en doen?

Op deze site staat een fietstocht waarin Rodelle het startpunt is: Fietstocht langs drie bijzondere dorpjes en uitzicht over Causse Comtal. Het noorden van Aveyron is een heerlijk gebied om te fietsen. Op deze site staan meer fietstochten door het noorden van Aveyron. Ook staan op deze pagina artikelen over verschillende historische stadjes en dorpjes in het noorden van Aveyron.

Gelukkig is nog niet alles in het dorp gerestaureerd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.