Rodelle

Het piepkleine dorpje Rodelle laat je verbeelding op hol slaan. De oude stenen huizen staan bovenop een hoge rots en al van ver zichtbaar. Het hele dorp bestaat uit een straatje dat doodloopt aan het einde van die rots. Het uitzicht vanaf het pleintje voor de kerk is fantastisch. Net onder het dorp staat een kapelletje met ernaast een een grot met een mooi verhaal.

straatje in Rodelle

Lange geschiedenis

Galliërs, de Romeinen en de Visigoten: allemaal hebben ze Ruthenula (‘Kleine Rodez’) bezet in het verleden. De hoge rots lag strategisch hoog in het landschap en was praktisch onneembaar. Later werd het een bolwerk van de graaf van Rodez. Het kasteel werd in het begin van de zeventiende eeuw vernietigd en de stenen ervan werden gebruikt om huizen mee te bouwen.

Zicht op Rodelle vanaf de D68

Eglise Saint Pierre

Het grootste gebouw van Rodelle is Eglise Saint Pierre. De kerk werd begin dertiende eeuw gebouwd. Het heeft een Romaans koor en een opmerkelijke piëta, een beeld van de dode Christus met Maria. De muurschilderingen dateren uit de dertiende eeuw en zijn in 1980 bijgewerkt.

Eglise Saint Pierre
Interieur (gefotografeerd door het raampje)

Grotte Sainte Tarcisse

Ten westen van het dorp Rodelle, aan de D68, is een grot waar Sainte Tarcisse, kleindochter van koning Clotaire I woonde en stierf in de vierde eeuw. Volgens de legende dronk ze alleen de melk van een geit en at ze het brood dat een hond elke dag voor haar achterliet. Er worden wonderbaarlijke genezingen aan haar toegeschreven, vooral van de ogen en bij kraamvrouwen. Elk jaar op de eerste zondag van september wordt ze geëerd.

De grot en de kapel die ernaast staat zijn vanaf de weg niet zichtbaar; loop het weiland door zover je kan en je ziet vanzelf waar je moet zijn. Het is een plek om stil te zijn, dat afgelegen kapelletje met rechts ervan de kleine grot. In de grot druppelt water in een stenen kom.

De kapel met rechts de ingang van de kleine grot.

Natuur

De natuur rondom het dorp Rodelle is divers: maar liefst 49 vlindersoorten, 8 vleermuissoorten en 112 vogelsoorten zijn er te vinden.
Om de rots waarop Rodelle staat, is een wandelpad. Het staat nergens aangegeven; je vindt het door het eerste rechter vorkje van de enige straat in te lopen. Tussen de twee huizen begint een smal wandelpad. Langs het wandelpad staan mooie informatieborden met uitleg over flora en fauna. In de rots onder Rodelle zijn enkele grotten. Net om de bocht, aan de noordzijde van Rodelle zijn twee grotten waar je in kunt lopen, maar bijzonder zijn ze niet. Loop verder over het pad totdat je weer op het straatje vlakbij de kerk komt.

In de rots onder Rodelle zijn enkele grotten

Praktische informatie

Ligging
Rodelle ligt ongeveer 18 kilometer ten noorden van Rodez.
Parkeren
Op het parkeerterrein aan de D68 net buiten het dorp.
Meer informatie
Rodelle heeft geen eigen Office de Tourisme. Ga voor meer informatie naar:
Office de Tourisme in Bozouls: Place de la Marie 7
Office de Tourisme in Estaing: Rue François d’Estaing 24
Office de Tourisme in Espalion: Place du Plô 23
Combineren met een fietstocht?
In dit artikel op deze site staat een fietstocht waarin Rodelle het startpunt is.

Gelukkig is nog niet alles in het dorp gerestaureerd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *