Saint-Côme-d’Olt

Saint-Côme-d’Olt vanaf de brug over de Lot

Saint-Côme-d’Olt wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. Het dorp ligt aan de Lot (‘Olt’). Het is een klein dorp met een historische kern. Centraal staat een kerk uit de zestiende eeuw. De kerk heeft een bijzondere gedraaide toren en deuren met prachtig houtsnijwerk. Daaromheen liggen als ringen enkele nauwe straatjes met oude stenen huizen. Het kasteel naast de kerk doet nu dienst als gemeentehuis. Verstevigde poorten geven toegang tot de huizen binnen de buitenste ring.

Maison de Pons de Caylus

Dit stevige gebouw was ooit een bijgebouw van het kasteel, dat naast de kerk staat. Het werd verkocht aan de familie Pons de Caylus. De toren moest gedeeltelijk worden afgebroken omdat die niet hoger mocht zijn dan de toren van het kasteel. De toren diende als wachttoren én duiventil. De versterkte Romaanse poort verbindt Place de Barrieyre met Rue du Four, met een splitsing naar Place de Malimande. Vandaar kun je het huis met de toren aan de achterzijde zien.

Maison Pons de Caylus
Poort onder Maison Pons de Caylus
Achterzijde Maison Pons de Caylus

Église Saint-Côme et Saint-Damien

De kerk is in de zestiende eeuw naar een ontwerp van de architect Salvanh gebouwd en heeft een flamboyante gotische stijl. Het portaal is geclassificeerd als historisch monument. Het portaal bestaat uit twee eikenhouten deuren uit 1532. Ze hebben elk vijftien panelen en 365 smeedijzeren spijkers. De bovenste negen zijn prachtig versierd. De toren heeft een bijzondere draai. In heel Europa zijn ongeveer 100 van deze gedraaide torens. Het kan het ontwerp zijn van de architect, maar ook een fout in de basis door de houtbewerkers kan de oorzaak zijn. Gezien de reputatie van Salvanh wint de eerste theorie. De toren is 45 meter hoog.

Église Saint-Côme et Saint-Damien
Monumentaal portaal
Interieur Église Saint-Côme et Saint-Damien

Smalle straatjes

Saint Côme d’Olt is een klein plaatsje en de historische kern bestaat maar uit een paar ringvormige straatjes. De straatjes zijn smal en soms zie je een inwoner plotseling ‘verdwijnen’ in een steegje zo smal dat het voor een vreemde niet zichtbaar is. Overal zijn mooie details.
Kijk bijvoorbeeld naar het Maison des Consuls de Rodelle, in Rue du Four. De gevel is waarschijnlijk ontworpen door de architect Salvanh. Opvallend zijn de vensters en de boog boven de poort met het vrouwenfiguurtje.
In dezelfde straat zie je een middeleeuwse kraam. Je kan je gemakkelijk voorstellen hoe het hier vroeger geweest moet zijn.
Op Place de Malimande, aan de zuidzijde van de kerk, stond in de Middeleeuwen een schandpaal, een platform met pilaar, waarop de veroordeelden elke donderdag werden vastgebonden om hun straf uit te zitten.
Net naast de de oostelijke poort van Saint-Côme-d’Olt staan Maison en Tour du Greffe, waar tot de Franse Revolutie recht werd gesproken.

La Maison des Consuls de Rodelle
Poort naar huis in Rue du Four
Place de Malimande
Maison et Tour du Greffe

Le Manoir des Sires de Calmont

Het landhuis dateert uit de twaalfde eeuw, maar is meermalen veranderd en gerenoveerd. Het was eigendom van de baronnen van Calmont en vervolgens van de familie Curières van Castelnau. Deze familie gaf het aan de gemeente in 1970 en daarna werd het gemeentehuis.
Het gebouw heeft een Renaissance gevel en middeleeuwse achterkant. De twee torens stammen uit de 14e eeuw.

Le Manoir des Sires de Calmont, nu gemeentehuis

Poorten

Saint-Côme d’Olt heeft een circulaire plattegrond.. Dat had te maken met de verdediging van het ooit welvarende plaatsje. De muren maken deel uit van de huizen. Rondom zijn een aantal poorten. Onder het eerder genoemde Maison de Pons de Caylus bijvoorbeeld, maar ook op andere plekken .

Porte Theron

Poort naar Rue de l’Eglise
Poort bij Tour du Greffe

Chapelle des Pénitents

Deze kapel staat iets buiten het historisch centrum van Saint-Côme-d’Olt. Hij is gebouwd in de elfde eeuw en was de eerste kerk van het dorp.Het gebouw is bijzonder om de vorm van het dak en de veranda.
De kerk wordt nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. De vloer is bedekt met grafplaten. De spanten van het dak zijn prachtig.

Achterzijde van Chapelle des Pénitents

L’Ouradou

Dit vierkante gebouwtje met achthoekig dak werd gebouw ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pets van 1586 te eren. Het oratorium was een gebedsplaats voor pelgrims op weg naar Saint-Jacques. In het Ouradou staat een sierlijk smeedijzeren kruis.

Clapas de Thubiès

Dit bijzondere natuurverschijnsel vind je ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Saint-Côme-d’Olt, aan de D206 . Het wordt onterecht La coulée de lave de Roquelaure genoemd. Het is een helling van regelmatig gevormde basaltblokken.
Op deze plek was miljoenen jaren geleden een grote vlakte waardoor een rivier stroomde. De Roquelaure-vulkaan verrees 7,7 miljoen jaar geleden en liet een stroom lava achter. De oorspronkelijke rivier bleef stromen aan weerszijden van de afgekoelde lavastroom. Het lavagesteente brak in verloop van tijd in blokken. De grond om de basaltblokken spoelde weg waardoor ze óp de helling kwamen te liggen. Nog steeds stroomt er water onder de basaltblokken en dat zorgt ervoor dat de ruimtes tussen de blokken niet gevuld worden met natuurlijk afval. Bij de bezienswaardigheid is een paneel met uitleg.

Clapas de Thubiès: honderden meters basaltblokken

Praktische informatie

Ligging
Ongeveer 35 kilometer ten noordoosten van Rodez.
Eten en drinken
Restaurantjes en terrasjes, twee bakkers en een kleine supermarkt.
Parkeren
In het dorp (buiten de historische kern).
Meer informatie
In Espalion is een Office du Tourisme. Adres: Place du Plo 23.
Website: https://www.terresdaveyron.fr/
Saint-Côme-d’Olt bezoeken tijdens een fietstocht?
In deze fietstocht op deze site rijd je door Saint-Côme-d’Olt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *