De ringvormige straatjes van historisch Saint-Côme-d’Olt

Saint-Côme-d'Olt Aveyron aan de Lot

De kleine historische kern van Saint-Côme-d’Olt wordt gevormd door straatjes die ringvormig om de kerk uit de zestiende eeuw liggen. Saint-Côme-d’Olt ligt aan de Lot (‘Olt’) en wordt gerekend tot Les Plus Beaux Villages de France. De kerk heeft een bijzondere gedraaide toren en deuren met prachtig houtsnijwerk. Het kasteel naast de kerk doet nu dienst als gemeentehuis. Verstevigde poorten geven toegang tot de huizen binnen de buitenste ring.

Maison de Pons de Caylus met poort

Dit stevige gebouw was ooit een bijgebouw van het kasteel, dat naast de kerk staat. Het werd verkocht aan de familie Pons de Caylus. De toren moest gedeeltelijk worden afgebroken omdat die niet hoger mocht zijn dan de toren van het kasteel. Die toren diende als wachttoren én duiventil. De versterkte Romaanse poort verbindt Place de Barrieyre met Rue du Four, met een splitsing naar Place de Malimande. Vandaar kun je het huis met de toren aan de achterzijde zien.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Maison Pons de Calus
Maison Pons de Caylus
Saint-Côme-d'Olt Aveyron poort onder Maison Pons
Poort onder Maison Pons de Caylus
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Maison Pons de Calus achterzijde
Achterzijde Maison Pons de Caylus

De gedraaide toren van Église Saint-Côme

Église Saint-Côme et Saint-Damien, een mondvol inderdaad, is gebouwd in de zestiende eeuw naar een ontwerp van de architect Salvanh. De kerk heeft een flamboyante gotische stijl. Het portaal is geclassificeerd als historisch monument. Het portaal bestaat uit twee eikenhouten deuren uit 1532. Ze hebben elk vijftien panelen en 365 smeedijzeren spijkers. De bovenste negen zijn prachtig versierd.

De toren heeft een bijzondere draai. In heel Europa zijn ongeveer 100 van deze gedraaide torens. Het kan het ontwerp zijn van de architect, maar ook een fout in de basis door de houtbewerkers kan de oorzaak zijn. Volgens sommige deskundigen wint de eerste theorie, gezien de reputatie van Salvanh. De toren is 45 meter hoog.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Église Saint-Côme interieur
Rijk interieur van Église Saint-Côme
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Église Saint-Côme
Église Saint-Côme et Saint-Damien
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Église Saint-Côme portaal
Schitterend portaal van de kerk
Saint-Côme d'Olt Aveyron Église Saint-Côme toren
Gedraaide toren: ontwerp of fout? (foto van Wikimedia Commons)

Smalle straatjes als ringen

Saint-Côme-d’Olt is een klein plaatsje en de historische kern bestaat maar uit een paar ringvormige straatjes. De straatjes zijn smal en soms zie je een inwoner plotseling ‘verdwijnen’ in een steegje dat zo smal is dat het voor een vreemde niet zichtbaar is.

Schoonheid in de details

Overal zijn mooie details. Kijk bijvoorbeeld naar het Maison des Consuls de Rodelle, in Rue du Four. De gevel is waarschijnlijk ontworpen door de architect Salvanh. Opvallend zijn de vensters en de boog boven de poort met het vrouwenfiguurtje.
In dezelfde straat zie je een middeleeuwse kraam. Je kan je gemakkelijk voorstellen hoe het hier vroeger geweest moet zijn.
Op Place de Malimande, aan de zuidzijde van de kerk, stond in de Middeleeuwen een schandpaal, een platform met pilaar, waarop de veroordeelden elke donderdag werden vastgebonden om hun straf uit te zitten.
Net naast de de oostelijke poort van Saint-Côme-d’Olt staan Maison en Tour du Greffe, waar tot de Franse Revolutie recht werd gesproken.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Maison Consul de Rodelle
La Maison des Consuls de Rodelle
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Rue du Four entree
Poort naar huis in Rue du Four
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Place de Malimande
Place de Malimande
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Maison en Tour du Greffe
Maison et Tour du Greffe

Le Manoir des Sires de Calmont

Het landhuis dateert uit de twaalfde eeuw, maar is meermalen veranderd en gerenoveerd. De twee torens stammen uit de 14e eeuw. Het gebouw heeft aan de zuidzijde een Renaissance gevel gekregen toen het in de negentiende eeuw een religieus internaat werd. Jammer!

De Manoir was eigendom van de baronnen van Calmont en vervolgens van de familie Curières van Castelnau. Deze familie gaf het in 1970 voor een symbolisch bedrag aan de gemeente en toen werd het gemeentehuis.

Naast de Manoir is een leuk plekje met een picknicktafel.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Manoir des Sires de Calmont
Le Manoir des Sires de Calmont, nu gemeentehuis

De vedediging van Saint-Côme d’Olt

Saint-Côme d’Olt heeft een circulaire plattegrond: de straatjes lopen als een cirel om de kerk en de Manoir. Dat had te maken met de verdediging van het ooit welvarende plaatsje. De muren om de kleine kern maken deel uit van de huizen. Rondom zijn een aantal poorten. Onder het eerder genoemde Maison de Pons de Caylus is bijvoorbeeld een poort die bijna een tunnel is, mét een afslag naar rechts naar de kerk en Manoir. En ook de poort naar Rue de l’Eglise is onder een gebouw.

Porte Theron
Poort naar Rue de l’Eglise
Poort bij Tour du Greffe

Chapelle des Pénitents

Deze kapel staat iets buiten het historisch centrum van Saint-Côme-d’Olt. Hij is gebouwd in de elfde eeuw en was de eerste kerk van het dorp. Het gebouw is bijzonder om de vorm van het dak en de veranda. De kerk wordt nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. De vloer is bedekt met grafplaten. De spanten van het dak zijn prachtig.

L’Ouradou

Dit vierkante gebouwtje met achthoekig dak werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pest van 1586 te eren. Het oratorium werd een gebedsplaats voor pelgrims op weg naar Saint-Jacques. In het Ouradou staat een sierlijk smeedijzeren kruis.

Saint-Côme-d'Olt Aveyron Chapelle des Pénitents
Achterzijde van Chapelle des Pénitents
Saint-Côme-d'Olt Aveyron Ouradou
Mooi dak van L’Ouradou (foto van Wikimedia Commons)

Clapas de Thubiès

Het bijzondere natuurverschijnsel Clapas de Thubiès vind je ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Saint-Côme-d’Olt, aan de D206 .
Je daalt af naar de Lot. Daar steek je de brug over. Vanaf de brug heb je goed zicht op Saint-Côme d’Olt. De pijlers van de brug dateren uit de zestiende eeuw. Vervolg de weg omhoog. Na enkele kilometers vind je links en rechts van de weg een enorme vlakte van grote steenblokken.

Clapas de Thubiès Aveyron
Clapas de Thubiès: honderden meters basaltblokken

Clapas de Thubiès wordt ook wel, onterecht, La coulée de lave de Roquelaure genoemd. Het is een helling van regelmatig gevormde basaltblokken.

Op deze plek was miljoenen jaren geleden een grote vlakte waardoor een rivier stroomde. De Roquelaure-vulkaan verrees 7,7 miljoen jaar geleden en liet een stroom lava achter. De oorspronkelijke rivier bleef stromen aan weerszijden van de afgekoelde lavastroom. Het lavagesteente brak in verloop van tijd in blokken. De grond om de basaltblokken spoelde weg waardoor de blokken óp de helling kwamen te liggen.

Nog steeds stroomt er water onder de basaltblokken en dat zorgt ervoor dat de ruimtes tussen de blokken niet gevuld worden met natuurlijk afval.

Op de kleine parkeerplaats staat een paneel met informatie en tekeningen over Clapas de Thubiès. Naast de hoge kant van Clapas de Thubiès is een leuke picknickplaats met tafels in de schaduw van bomen.

Praktische informatie

Ligging
Ongeveer 35 kilometer ten noordoosten van Rodez.
Eten en drinken
Restaurantjes en terrasjes, twee bakkers en een kleine supermarkt.
Parkeren
In het dorp (buiten de kleine historische kern).
Meer informatie
In Espalion is een Office du Tourisme. Adres: Place du Plo 23.
Website: https://www.terresdaveyron.fr/
Picknickplaats
Bij Clapas de Thubiès is een leuke picknickplaats met tafels onder de bomen.

Fietsen naar Saint-Côme-d’Olt ?

Het noorden van Aveyron is een heerlijk gebied om te fietsen. De natuur is mooi en er zijn talloze interessante dopren en stadjes. Op deze site vind je een fietstochten die door Saint-Côme-d’Olt gaat: Fietstocht rond de Lot met historie en een vreemd natuurverschijnsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.