Sainte-Eulalie-d’Olt: een dorp als een schilderij van Boudou

Het middeleeuwse dorpje Sainte-Eulalie-d’Olt ligt aan de rivier de Lot. Het is geclassificeerd als een van de Plus Beaux Villages de France. Je doet een stapje in de tijd terug als je door de smalle straatjes met vakwerkhuizen en mooie pleintjes loopt. In Sainte-Eulalie-d’Olt hangen replica’s van schilderijen van de schilder Boudou, die hier geboren is. Er is een klein museum over hem in een school uit de zeventiende eeuw gevestigd. Op Place de l’Olm werd vroeger recht gesproken door de heren van het kasteel op het plein. De kerk dateert uit de elfde eeuw. Aan de rand van het dorp langs een zijriviertje van de Lot is een oude molen te zien uit de zeventiende eeuw. In de Lot staat nog een stuk pijler van een Romeinse brug.

Zicht op Sainte-Eulalie-d’Olt vanaf de brug

Vakwerkhuizen in Rue de la Traverse

In de hoofdstraat van Sainte-Eulalie-d’Olt, Rue de la Traverse, staan vele vakwerkhuizen met leien daken. In kramen, werkplaatsen en op de erven achter de portieken waren vroeger vele bedrijfjes gevestigd. Sommige lateien geven nog de beroepen aan die hier uitgevoerd werden.

Rue de la Traverse met vakwerkhuizen

Place de l’Hom

Eeuwen geleden werd op dit plein door de heren van Curières recht gesproken onder een ‘orme’, een iep. De iep is al lang vervangen door een fontein. Het is een leuk plekje om even te gaan zitten.
Het Château de Curières werd gebouwd in de vijftiende eeuw. Vanaf het pleintje zie je de gevel. Het ziet er niet uit als het stereotiepe kasteel, maar loop even door de poort en aan de achterkant zie je een heel ander beeld. Het kasteel staat op de monumentenlijst om zijn gevels en daken. De familie kweekte zijderupsen. Hun wapen staat nog steeds boven de poort.

Place de l’Hom

Place de l’Hom poort
Château de Curières

Église Sainte-Eulalie: kerk en verdedigingswerk

De kerk dateert uit de elfde eeuw. In de twaalfde eeuw werd het omgebouwd tot verdedigingswerk; de muren werden verstevigd en voorzien van schietgaten. Daarna is de kerk een aantal keer vergroot en gerestaureerd. De kerk is meermalen aangevallen; brandsporen zijn nog te zien op de trap.
In de kerk staat een schrijn met twee authentiek verklaarde doornen van de doornenkroon van Christus. Die doornen worden door het dorp gelopen tijdens een processie op de tweede zondag van juli.
Vanaf de brug over de Lot zie je de stevige vorm van de kerk op zijn mooist.

Interieur Eglise Sainte-Eulalie
Gewelven Eglise Sainte-Eulalie

Museum Marcel Boudou in l’Ancienne Ècole

De oude school is gebouwd in de zeventiende eeuw. Kenmerkend is de toren. In het schoolgebouw is nu een museum met schilderijen van Marcel Boudou, een Franse schilder die in het dorp werd geboren. De toegang is gratis.
NB Het museum is zomer 2020 gesloten. Kijk op de website van het museum voor meer informatie.
In het dorp hangen op verschillende plekken replica’s van de schilderijen die hij heeft gemaakt van die plekken.

L’Ancienne Ècole

Hotel Particulier: een prachtig herenhuis

Dit prachtige herenhuis, nee het is geen hotel, uit de Renaissance staat in Rue de la Traverse. Het heeft op de hoek een toren. In die toren is een wenteltrap die 3 verdiepingen toegankelijk maakt.

Hotel Particulier

Moulin Lou Mouli Del Rayn

De molen uit de zeventiende eeuw produceerde notenolie en maalde graan. De molen is in particulier bezit, maar je kunt nog wel het grote rad aan de buitenkant zien.

Praktische informatie

Ligging
Sainte-Eulalie-d’Olt ligt in het noorden van Aveyron, ongeveer 45 kilometer ten noordoosten van Rodez.
Parkeren
Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen net na de brug bij de camping en kanoverhuur (2020).
Meer informatie
In het dorp is een Point Accueil Tourisme. Adres: Espace Louis Marcilhac, 12130 Sainte-Eulalie-d’Olt.
Er staat een handig plattegrondje van Sainte-Eulalie-d’Olt met de bezienswaardigheden op de site van Point Accueil Tourisme van Sainte Eulalie-d’Olt .
In het dorp staan ook bordjes met informatie in verschillende talen.

Meer zien of doen?

Fietstocht
Het noorden van Aveyron is een heerlijk gebied om te fietsen. Sainte-Eulalie-d’Olt is een tussenstop in Fietstocht om een stuwmeer naar het schilderachtige Sainte-Eulalie. Meer fietstochten vind je op de pagina Het noorden van Aveyron.
Meer mooie stadjes en dorpjes
Op de pagina Het noorden van Aveyron op deze site vind je nog veel meer mooie dorpjes en stadjes in dit gebied.

Portieken van werkplaatsen
Vakwerkhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.