Salles-la-Source: een mooi gelegen dorpje met watervallen en een schitterend kerkje

Salles-la-Source Aveyron waterval

Salles-la-Source ligt geplakt tegen een helling onder een bijna loodrechte, gebogen rotswand. De grootste trekpleister van Salles-la-Source is de waterval die in drie delen naar beneden stroomt. Maar er is meer. Via een mooi straatje met oude huizen kom je uit bij een plein met een fontein en bomen. Aan de ene kant staat een kerk en aan de ander kant een kasteel. Vanaf de muur bij de kerk heb je een prachtig uitzicht over het dal. In het dorp is een museum in een spinnerij uit de negentiende eeuw met prachtige spanten. Onder Salles-la-Source ligt het gehucht Saint-Paul. Ook daar is een mooie waterval, en een schitterend, vrijwel origineel kerkje uit de twaalfde eeuw.

Salles-la Source tegen een steile rotswand

Salles-la-Source Aveyron Rue de la Source plein
Plein tussen kerk en kasteel
Salles-la-Source Aveyron Rue de la Source
Rue de la Source

Salles-la-Source is een klein dorpje onder een steile, gebogen rotswand.

Er zijn documenten waaruit blijkt dat hier al 1000 jaar geleden gewoond werd, maar verschillende dolmen en grafheuvels in het gebied getuigen van bewoning van zelfs meer dan 4000 jaar geleden.

Een schattig straatje slingert met één scherpe bocht omhoog en eindigt op een mooi plein met een fontein, banken en hoge bomen. Een fijne plek voor een picknick.

Église paroissiale Saint-Pierre ou Saint-Loup

Het plein wordt een de ene kant gedomineerd door Église paroissiale Saint-Pierre ou Saint-Loup.

Hij werd gebouwd eind negentiende eeuw eeuw, op de plek waar een kerk uit de elfde eeuw had gestaan.

Rechts van de kerk heb je een mooi uitzicht over het dal.

Aan de andere kant van het plein staat Château des Ondes. Ondanks wat speurwerk is me niet goed duidelijk geworden van wanneer dit kasteel dateert. Het lijkt begin veertiende eeuw gebouwd te zijn. Een toren is in elk geval het oudst bewaard gebleven deel. De gevel is in renaissancestijl.

Salles-la-Source Aveyron Église Saint-Pierre
Église paroissiale Saint-Pierre
Salles-la-Source Aveyron Église Saint-Pierre interieur
interieur van Église paroissiale Saint-Pierre

De trekpleister: waterval in drie delen

Salles-la-Source Aveyron waterval vert
Stuk van de waterval Le Creneau

Uit de rotsen boven Salles ontspringt Le Creneau. Dit riviertje en andere ondergrondse stroompjes voorzien de prachtige waterval van water. Hij stroomt in drie delen naar beneden.

Je kunt de stroom water volgen langs trappen vanaf de beek in het dorp boven tot beneden aan de weg. Een klein stukje zit de rivier ‘gevangen’ in een dikke roestige buis. Jammer!

Als je geluk hebt stroomt er veel water vanaf de hoge rots, maar foto’s op het bord laten zien dat het ook een smal stroompje kan zijn. Dit heeft alles te maken met de privé-waterkrachtcentrale die de toestroom reguleert. Er schijnt hierover nogal wat onenigheid in het dorp te zijn.

En nóg een waterval

Misschien nog wel mooier is de waterval aan de andere kant van de D901, in het gehucht Saint-Paul. Een slagboom op het kleine weggetje Chemin de la Crouzie verhindert je om erheen te lopen omdat er problemen zijn met de veiligheid (2019). Je kan hem wel goed zien vanaf Chemin de la Canal.

Later zagen we op de gedetailleerde kaart van IGN dat je vanaf de andere kant naar de voet van de waterval kan lopen. Helaas… het mooie plaatje rechts hebben we dus niet zelf gezien.

Salles-la-Source Aveyron Saint-Pierre Cascade de la Crouzie
Waterval La Crouzie

Église Saint-Paul uit de twaalfde eeuw

In Saint-Paul, onder Salles-la-Source, staat een schitterend kerkje: Église Saint-Paul. De kerk is een historisch monument en werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Hij is vrijwel onveranderd sinds de bouw ervan.

De kerk heeft een dak van leisteen, halfrond gehakt. De toren is achthoekig. Vergeet vooral niet te kijken naar de deur in het portaal: hoeveel mensen zouden in de loop der eeuwen door deze prachtige, versleten houten deuren zijn gelopen?

Als je het geluk hebt dat de kerk open is, kun je het eenvoudige interieur bekijken. Meubilair en voorwerpen zijn uit de kerk gestolen, maar een kruisbeeld uit de twaalfde eeuw is gelukkig nog in de kerk te zien.

Salles-la-Source Aveyron Saint-Pierre Église Saint-Paul
Église Saint-Paul
(foto van Wikimedia Commons)

Musée des arts et métiers traditionneles

Salles-la-Source Aveyron Musée des Arts et Métiers Traditionnels
De indrukwekkende spanten van Musée Départemental des Arts et Métiers Traditionneles
(foto van Photothèque Conseil départemental de l’Aveyron)

Het Museum voor Traditionele Kunst en Ambachten is gehuisvest in het prachtige gebouw van een spinnerij uit 1840. Het museum heeft grote zalen met zuilen en indrukwekkende spanten. Het Museum voor Traditionele Kunst en Ambachten heeft vier collecties.

Meer informatie vind je op Musée Départemental des Arts et Métiers Traditionnels van Tourisme Aveyron.

Praktische informatie

Ligging
In Aveyron, ongeveer 13 kilometer ten noord-westen van Rodez.
Meer informatie
Salles-la-Source heeft geen eigen Office de Tourisme. Informatie voor toeristen is te vinden op de site van gemeente Salles-la-Source.
Combineren met een fietstocht?
Dit mooie dorpje is een tussenstop in twee fietstochten. De beschrijving van de fietstochten vind je op deze site in de artikelen:
Fietstocht in Aveyron door een mooi wijngebied met historie en watervallen en Fietstocht langs drie bijzondere dorpjes en uitzicht over Causse Comtal. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.