Salles-la-Source

Salles-la-Source ligt geplakt tegen een helling onder een bijna loodrechte, gebogen rotswand. Het dorp ligt in een gebied dat al heel lang werd bewoond. De grootste trekpleister is de waterval die in delen naar beneden stroomt. Maar er is meer. Via een mooi straatje met oude huizen kom je uit bij een plein met een fontein en bomen. Aan de ene kant staat een kerk en aan de ander kant een kasteel. Vanaf de muur bij de kerk heb je een prachtig uitzicht over het dal. In het dorp is ook nog een museum in een spinnerij uit de negentiende eeuw. Onder Salles-la-Souce ligt het gehucht Saint-Paul. Ook daar is een mooie waterval en een schitterend vrijwel origineel kerkje uit de twaalfde eeuw.

Oude huizen onder een steile rotswand

Watervallen

Uit de helling boven Salles ontspringt Le Creneau. Deze rivier en andere ondergrondse stroompjes voorzien de prachtige waterval van water. Hij stroomt in drie delen naar beneden. Je kunt de stroom water volgen langs trappen vanaf de beek in het dorp boven tot beneden aan de weg. Een klein stukje zit de rivier ‘gevangen’ in een dikke roestige buis. Jammer!
Als je geluk hebt stroomt er veel water vanaf de hoge rots, maar foto’s op het bord laten zien dat het ook een smal stroompje kan zijn. Dit heeft alles te maken met de privé-waterkrachtcentrale die de toestroom reguleert. Er schijnt hierover nogal wat onenigheid in het dorp te zijn.

Misschien nog wel mooier is de waterval aan de andere kant van de D901, bij het gehucht Saint-Paul. Helaas, een slagboom verhindert je om erheen te lopen omdat er problemen zijn met de veiligheid (2019). Je kunt hem wel goed zien vanaf Chemin de la Canal. Bovenaan de waterval heeft de rivier de rotsen prachtig uitgesleten. het water heeft er een schitterende kleur. Het is niet de bedoeling in de diepe kom te springen, maar daar trok een groepje jongens zich weinig van aan (2019). En ik kan het me voorstellen…

Plein

Het hoogste straatje van het dorp eindigt op een mooi plein met een fontein, banken en bomen. Een mooie plek voor een picknick.
Het plein wordt een de ene zijde gedomineerd door Eglise paroissiale Saint-Pierre ou Saint-Loup. Hij werd gebouwd eind negentiende eeuw eeuw, op de plek waar een kerk uit de elfde eeuw had gestaan. Opzij van de kerk heb je een mooi uitzicht over het dal.
Aan de andere kant staat Château des Ondes.

Een heerlijke pek voor een pauze

Église Saint-Paul

In Saint-Paul, onder Salle-la-Source staat nóg een mooie kerk: Église Saint-Paul. De kerk is een historisch monument en werd gebouw in de twaalfde eeuw. Hij is vrijwel onveranderd sinds de bouw ervan.
De kerk heeft een dak van leisteen, halfrond gehakt. De toren is achthoekig. En vergeet vooral niet te kijken naar de deur in het duidportaal: hoeveel mensen zouden in de loop der eeuwen door deze prachtige, versleten houten deuren zijn gelopen?
Als je het geluk hebt dat de kerk open is, kun je het eenvoudige interieur bekijken. Meubilair en voorwerpen zijn uit de kerk gestolen, maar een kruisbeeld uit de twaalfde eeuw is gelukkig nog in de kerk te zien.

Musée départemental des arts et métiers traditionneles

Het museum is gehuisvest in het prachtige gebouw van een spinnerij uit 1840. Het heeft grote zalen met zuilen en indrukwekkende spanten. Het Museum voor Traditionele Kunst en Ambachten heeft vier collecties.
Meer informatie vind je op deze site.

Praktische informatie

Ligging
Ongeveer 13 kilometer ten noord-westen van Rodez.
Meer informatie
Salles-la-Source heeft geen Office de Tourisme. Informatie voor toeristen is te vinden op de site van de gemeente.
Combineren met een fietstocht?
In dit artikel op deze site staat een fietstocht waarin Salles-la-Source een tussenstop is.

Opmerking

In 2019 bezochten we het dorp voor de eerste keer. In 2020 bezochten we Salles-la Source nogmaals tijdens een fietstocht op een snikhete dag. De bedoeling was om mooie foto’s te maken voor dit artikel. Helaas hadden we geen puf om nog naar Saint-Paul te rijden en om het museum weer te bezoeken om goede foto’s te maken. Om die reden staat er niet bij alle bezienswaardigheden een foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *