De eerste helft van deze wandeling loop je over een richel hoog boven de Tarn

Een rondwandeling met twee hele verschillende helften. Het uitzicht van de eerste helft is adembenemend. Vanaf een richel aan de rand van de Causse Méjean kijk je neer op de Gorges du Tarn en over de Causse de Sauveterre aan de overkant. Je loopt onder én boven kliffen waar gieren zweven. Al kort na de start zie je de Baus del Biel, een enorme openening in een uitstekende rotswand. Een andere indrukwekkende rots is Rocher du Cinglegros, met vele ‘torentjes’. Wie geen last heeft van hoogtevrees en een uur extra tijd heeft, kan deze flinke rots beklimmen. De route terug is heel anders van karakter. Je loopt door bossen en weides, en langs Volcégur, een boerderij die al bijna 100 jaar geleden is verlaten.

Start

Vanaf de parkeerplaats bij La Bourgarie loop je door het gehucht richting het zuiden, langs een kruis en enkele mooi opgeknapte huisjes.
Hout was schaars op de Causses en de huizen werden daarom voornamelijk van steen gebouwd. Veel boerderijen hadden twee fraaie bogen: een lage boog voor de schaapskooi beneden en een hoge boog voor het huis boven. Verderop in dit artikel zie je een foto met zulke bogen. Let ook even op de grappige schoorstenen.

Broodoven
Kruis
Schoorsteen

Cirque Bout du Monde met bron

Het pad daalt langzaam af. Na ongeveer een halve kilometer is een pad naar rechts. Wij hebben dit pad niet genomen en hebben daardoor de Pas de l’Arc, een flinke bres in een klif, helaas niet gezien. Volgens andere wandelaars is het een vrij ruig pad. Het pad gaat, net als deze route, richting Baus del Biel en Rocher du Cinglegros, maar dan onderlangs.
Als je op de gele route bovenlangs blijft, kom je al heel snel in Cirque ‘Bout du Monde’: een schitterende gebogen wand van tientallen meters hoog.

Hoekje van de Cirque

In de wand is een bron.

Fontaine in Cirque Bout du Monde

Het pad blijft de eerste helft van de wandeling langs de rotswand, hoog boven de Tarn, lopen. Maar hóe gaat het pad verder, vroegen we ons regelmatig af. Het lijkt bijna onmogelijk dat hier een veilig wandelpad kan lopen…

Je kijkt je ogen uit: kilometers uitzicht over de Gorges du Tarn en de Causse de Sauveterre

Baus del Biel

Iets meer dan een kilometer na de start bereik je de Baus del Biel – de bult van de oude man. De bezienswaardigheid wordt ook wel Baousse del Biel genoemd. Je moet even met je ogen knipperen om goed te zien wat je ziet: een enorme opening van meer dan 25 meter hoog en breed in een uitstekende rotswand.

Baus del Biel – de bult van de oude man

Gieren

Vergeet niet af en toe ook naar boven te kijken, naar de rotspunten boven de kliffen. De witte plekken worden veroorzaakt door de poep van de gieren die hier nestelen. Als je geluk hebt, zoals wij, zie je ze zitten of vliegen.
In de jaren 40 van de twintigste eeuw verdween de gieren uit deze streek. In 1981 begon men gieren uit te zetten. Nu zijn er weer 4 soorten Europese gieren te zien: de vale gier, monniksgier, aasgier en lammergier.
In het dorp Le Truel, 2 kilometer ten oosten van Le Rozier, is een museum gewijd aan deze indrukwekkende vogels. Meer informatie over het museum en gieren vind je op de site van Maison des Vautours.

Zwevende gieren op zoek naar een prooi
Groepje gieren op een rotspunt

Uitzichtpunten

Het pad stijgt nu licht tot boven de 800 meter. Niet alleen het uitzicht is schitterend: ook de vegetatie.

Rocher du Cinglegros

Deze flinke rots lijkt een verzameling torentjes. Zo vanaf het pad kun je je niet voorstellen dat je óp Rocher du Cinglegros kunt staan. Maar echt, dat is mogelijk. Je moet eerst een stuk dalen om vervolgens via een serie metalen ladders en in de rots uitgehakte trappen naar boven te klimmen. Wij hebben het niet gedaan, maar Een beetje spijt van die beslissing hebben we nog steeds… Als we ooit weer in dit mooie gebied zijn, gaan we beslist een poging wagen!

Rocher du Cinglegros

Causse Méjean

Blijf de gele route volgen. Net na de afslag naar Rocher du Cinglegros staat een op een geel bord La Bourgarie aangegeven. Je hebt nu 3,5 kilometer gewandeld en bent halverwege.
Zin in een klein omweggetje? Je zou ook nog even 50 meter kunnen doorlopen naar een bron in de vorm van een poel. Het is een mooie groene plek met een grote verscheidenheid aan planten en insecten.

Het eerste stukje van de route terug naar La Bourgarie stijgt licht over een stenige pad. Op bijna het hoogste punt van de wandeling heb je ook weer een schitterend uitzicht, nu richting het zuidoosten.

Uitzicht op de route terug

De route terug is heel anders van karakter dan de eerste helft van deze rondwandeling Meteen al merk je dat je bovenop de Causse Méjean komt: hier is het warmer en droger. Dat zie je ook aan de vegetatie.

Volcégur

Het pad loopt verder tussen bomen en struiken. Net voordat het landschap opener wordt, zie je aan je linkerhand Volcégur. De boerderij is al bijna een eeuw geleden verlaten. Een van de gebouwen heeft de kenmerkende bogen die je ook al gezien hebt in La Bourgerie.

Boerderij Volcégur met de kenmerkende bogen van huizen uit deze streek

Weidelandschap

De laatste anderhalve kilometer loopt door een landschap met weides. Het watertappunt vlakbij het stenen kruis is vast erg welkom na het laatste stuk zonder schaduw!

Weides op de Causse Méjean

Praktische informatie

Vertrekpunt
Parkeerplaats bij La Bourgarie. Dit gehucht ligt aan de westelijke rand van de Causse Méjean, hoog boven de Tarn.
Soort wandeling
Rondwandeling met 2 heel verschillende landschappen.
Moeilijkheid
We vonden de route nergens echt moeilijk of gevaarlijk. Maar het pad in de eerste helft van de wandeling is niets meer dan een richel op een steile wand, dus waakzaamheid blijft nodig, zeker als het geregend heeft.
Lengte
Ongeveer 7 kilometer.
Hoogtemeters
Volgens het informatiebord aan het begin van de wandeling zijn er 189 hoogtemeters.
Sentier de Cinglegros
Deze route is 10 kilometer lang en duurt 4 uur volgens het bord aan het begin van de route. De beklimming wordt afgeraden voor mensen die last hebben van hoogtevrees, kinderen en honden, en met regen.
Meer doen in dit gebied?
Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je 6 wandelingen, een fietstocht en 2 mooie dorpen.

Informatiebord Sentier Baus del Biel
Informatiebord Sentier de Cinglegros

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *