Deze rondwandeling is een van de mooiste die je kan maken in deze streek. In 11 kilometer heb je schitterende uitzichten vanaf steile kliffen, zweven gieren voor of boven je, zie je rotsen in de vorm van vazen, een oude broodoven en een bron. Je loopt door de prachtige natuur met veel soorten bloemen. En voor wie durft: een klimmetje over metalen trappetjes naar Rocher de Capluc met 360-graden uitzicht over de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte.

Uitzicht over Gorges de la Jonte

Start

Neem het pad aan de bergzijde van de D996 aan de rand van Le Rozier, 200 meter vanaf de brug. Het pad stijgt meteen flink en komt na een kleine halve kilometer uit bij een watertoren, waar ook een watertappunt is. Loop richting Capluc. Het gehucht is niet meer bewoond, maar enkele huizen worden nog wel gebruikt als vakatiewoningen. De oude broodoven heeft een mooie gewelfde vorm.

Traditionele broodoven in Capluc

Rocher de Capluc

De volgende kilometer loop je relaxed hoog boven La Jonte op vrijwel één hoogte, zo rond de 600 meter, tussen de muurtjes van oude terrassen. Vroeger werden hier graan verbouwd, en groeiden er wijnstruiken en fruitbomen.
Als je zin hebt, kan je een omweggetje maken naar Rocher de Capluc. De route staat goed aangegeven. Wij hebben dit op deze snikhete dag in juli 2020 niet gedaan, maar hebben daar achteraf een beetje spijt van. Men denkt dat de naam afkomstig is uit het Latijn: Caput Lucis – hoofd van het licht: het zonlicht bereikt als eerste deze hoge puist. Via metalen ladders en uitgehakte trappen kun je het platform boven op Rocher de Capluc bereiken. Daar heb je een 360-graden uitzicht op de Gorges du Tarn, Valee du Tarn en Gorges de la Jonte.

Rocher de Capluc gezien vanuit het oosten…
…en meer indrukwekkende rotsen gezien vanuit het westen

Gieren

Een kleine kilometer vanaf Capluc begint het pad te stijgen. Op ongeveer 730 meter hoogte is een splitsing. Ga linksaf richting Cassagnes. We zagen daar de eerste gieren van deze dag. Het is een fascinerend gezicht: die enorme vogels met een spanwijdte tot wel 3 meter, afhanelijk van de soort. In Europa leven vier soorten gieren: de aasgier, monniksgier, vale gier en de lammergier.  Sinds de jaren 40 van de twintigste eeuw waren ze in deze streek verdwenen. In 1981 is men begonnen met het uitzetten van nieuwe gieren. Met succes: alle vier soorten gieren zweven nu weer langs de rotsen hoog boven de Tarn en La Jonte.
In het dorp Le Truel, 2 kilometer ten oosten van Le Rozier, is een museum gewijd aan deze indrukwekkende vogels. Meer informatie over het museum en gieren vind je op de site van Maison des Vautours.

Gier hoog boven La Jonte

Rocher de Francbouteille

Na het klimmetje volgt weer een vrij vlak stuk, zo rond de 800 meter hoogte. Het uitzicht is nu richting de Tarn. Hoewel je de rivier zelf niet ziet, is ook hier het uitzicht prachtig.

Rocher de Francbouteille

Fontaine du Teil

De volgende stop is Fontaine du Teil. De bron is iets lager dan het pad en staat goed aangegeven. De bewoners van de Causse kwamen hier water halen.

Fontaine du Teil

Dennenbos

500 meter na Fontaine du Teil is een splitsing. Het pad naar links gaat richting Cinglegros. Over deze imposante rots kun je lezen in de beschrijving van Sentier de Baus del Biel op deze site.
Maar om déze rondwandeling af te maken, sla je rechtsaf. Je komt in een bos met hoge dennen en loopt de volgende kilometer comfortabel over een breed pad. Als je zin hebt in een hapje en drankje kan je overwegen om een klein omweggetje te maken richting het gehucht Cassagnes.
Aan het einde van het dennenbos kom je in de buurt van de plek waar in 1982 de eerste gieren werden uitgezet.

Natuurschoon

We waren een beetje verbaasd over de verscheidenheid aan planten op deze route. Het was al maanden erg droog geweest en toch bloeiden overal mooie bloemen. In de schaduw, maar ook aan de zonzijde van de berg.

Balkon de Vertige

Aan het eind evan het bos sta je aan de rand van de kliffen, 400 meter hoog boven de rivier La Jonte. De volgende kilometers zijn adembenemend en misschien wel de mooiste van de hele streek. Op het Balcon du Vertige – het balkon van de hoogtevrees – kijk je de Gorges de la Jonte in. Schitterend! Tussen jou en de bodem van de kloof zit slechts een metalen hekje, maar zelfs mensen met hoogtevrees zullen dit niet willen missen.

Balkon de Vertige, met uitzicht over de Gorges de la Jonte

Smalle passages

Vanaf Balkon de Vertige gaat het pad langs de rand van de klif. Echt gevaarlijk is het nergens, maar we zouden zelf dit stuk liever niet lopen met een harde wind of nattigheid.
We zijn op weg naar Vase de Chine en Vase de Sèvres. Net voordat je de ‘vazen’ bereikt, daal je een paar keer enkele meters tussen wanden van steen. De laatste afdaling is vrij nauw en en misschien wat lastig, maar niet gevaarlijk.

Opeens een boog van steen
Een van de passages tussen rotswanden

Vase de Chine en Vase de Sèvres

Meteen na de laatste smalle passage zie je ze staan: de Vase de Chine en Vase de Sèvres. Vanachter een metalen hekje kun je de monolieten bewonderen. Als hoge, smalle vazen lijken de rotsen op een sokkel te balanceren. De namen van de vazen duiden op de plaats waar porcelein werd gefabriceerd: in China en in de Franse gemeente Sèvre.
Zo van heel dichtbij zijn ze het meest indrukwekkend. Vanaf de Ermitage Saint-Michel, aan de overzijde van La Jonte kan je ze ook zien. Over de Ermitage Saint-Michel kan je lezen het artikel over de rondwandeling Langs de Corniches de Causse Noir.

Vase de Chine met daarachter Vase de Sèvre

Terug naar Le Rozier

Het volgende stuk gaat in een wijde boog om een cirque, een dal in de vorm van een halve cirkel. Je bent nu bijna terug op de splitsing die naar Rocher de Francbouteille (omhoog) of Le Rozier (linksaf) gaat. Tussen de terrassen loop je terug naar Capluc. De akkertjes zijn in de loop der jaren overwoekerd. Tussen de stenen van de muurtjes groeien mooie planten. En hagedisjes zoeken er een plekje in het zonnetje.

Praktische zaken

Startpunt
In Le Rozier, ongeveer 200 meter vanaf de brug over de Tarn, aan de bergzijde van de D996.
Je zou ook kunnen starten in het gehucht Cassagnes óp de Causse Méjean. De wandeling is dan korter en je bespaart jezelf ook flink wat hoogtemeters. Je mist het stuk tussen de oude terrassen bij Capluc en eventueel de beklimming van Rocher de Capluc.
Parkeren
Bij de brug over de Tarn of in het dorp.
Soort wandeling
Een afwisselende rondwandeling. Het eerste stuk vanaf Le Rozier is heen-en-terug.
Markering
De route volgt gedeeltelijk de Grande Randonnée 6, gemarkeerd door de rood-witte ‘vlaggetjes’, en wordt ook aangegeven met gele ‘vlaggetjes’.
Lengte
11 kilometer.
hoogtemeters
Ongeveer 1000 hoogtemeters.
Tappunten
Zomer 2020: onderaan de watertoren en in het dorp.
Horeca
In Le Rozier zijn verschillende restaurantjes en terrasjes.
Extraatje naar Rocher de Capluc
De beklimming van Rocher de Capluc is 300 lengtemeters extra (en dus ook weer terug).
Meer doen in dit gebied?
Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je 6 wandelingen, een fietstocht en 2 mooie dorpen.

Volg de route Corniches de Méjean

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *