Wandelen langs Abbaie de Beauport, Paimpol en een oesterkwekerij

Wandeling van Grève de Boulgueff (Plouézec) naar Paimpol en terug

Deze wandeling heeft drie hoogtepunten: de Abbaie de Beauport in de baai van Paimpol, het oude vissersstadje Paimpol met zijn gezellige haven en oude centrum, en een oesterkwekerij die je van heel dichtbij kunt bekijken met eb.

De route volgt grotendeels de Grande Randonnée 34, die herkenbaar is aan de rood-witte ‘vlaggetjes’. De GR 34 wordt ook wel Sentiers de Douaniers genoemd. Het pad werd aangelegd om de kust te bewaken en plunderen en smokkelen te voorkomen.

Als de waterstand het toelaat, kun je het kustpad verlaten om over stranden en zeebodem te lopen. Met een lage waterstand kun je soms honderden meters uit de kust lopen. Het blijft fascineren.

De wandeling zoals wij hem liepen was ongeveer 17 kilometer, maar er zijn veel variaties mogelijk.

Oesterkwekerij bij Pointe de Kerazic aan Côte du Goëlo

Grève de Boulgueff

De weg naar Grève de Boulgueff, het startpunt, loopt door tot in het water. Tenminste zo lijkt het als we met hoog water de auto parkeren. Later op de dag, als het eb is, weten we waarom. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.

Op het informatiebord bij de parkeerplaats is te lezen dat hier vele bronnen zijn die nooit droogvallen.

Pointe de Kerazic

De wandeling begint in westelijke richting. De Grande Randonnée 34 stijgt en daalt een aantal keren flink. Gelukkig zijn er trappen van boomstammen op de hellingen gemaakt. Na een kleine twee kilometer bereik je Pointe de Kerazic. De Pointe zelf stelt niet veel voor, maar als je van oesters en mosselen houdt, ben je hier op het goede adres. Ferme Marine Paimpolaise is een oesterboerderij, en je kunt er in de zomer oetsers eten met prachtig uitzicht op zee.

Via een stenen trappetje kun je het strand oplopen. En daar, tussen de lage rotsen, werden we verrast door ‘kunst’: de schelpen van oesters zijn hier als een kunstwerk vast komen te liggen tussen de lage rotsen. Zijn het aangespoelde resten van de oesterboerderij?

Aangespoelde oesterschelpen bij Pointe de Kerazic in Bretagne
Aangespoelde oesterschelpen vormen een kunstwerk tussen de lage rotsen

Abbaye de Beauport

Nog geen kilometer verder, over de zeebodem of over de GR 34, zie je de oude Abbaye de Beauport al liggen. Het is een indrukwekkend gezicht, die abdij met de gedeeltelijk ingestorte kerk achter een moerassig stuk land.
De orde Prémonté streek in het begin van de dertiende eeuw in de baai van Paimpol neer. De kloosterlingen woonden er zes eeuwen, daarna werd het landgoed particulier bezit. Conservatoire du Littoral kocht het landgoed met de gebouwen in 1992. Twintig jaar werk heeft ervoor gezorgd dat Abbaye de Beauport bewaard blijft voor de toekomst.
Je kunt de abdij bezoeken en er vinden culturele evenementen plaats. Meer informatie is op de site van de Abbaye de Beauport te vinden.

Abbaye de Beauport in Anse de Beauport in Bretagne aan Côte du Goëlo
Abbaye de Beauport in Anse de Beauport
Muur om Abbaye de Beauport in Anse de Paimpol (Bretagne)
Muur om Abbaye de Beauport

Moulin à marée de Poulafret

Je kunt nog even over het landgoed van de abdij lopen. Pik daarna de GR 34 weer op, die langs de Anse de Beauport loopt.

Op ongeveer een kilometer afstand van de abdij staat Moulin à marée de Poulafret. De rechthoekige getijdenmolen werd in 1810 gebouwd en in 1880 herbouwd. In de molen werd graan gemalen.

Moulin à marée de Poulafret in Baie de Poulafret aan Côte du Goëlo
Moulin à marée de Poulafret in Baie de Poulafret

Pointe de Guilben

Vervolg de GR 34 langs de kust. Je buigt af naar het oosten, langs Baie de Poulafret. Als je bijna bij de Pointe bent, kun je aan de andere kant van de baai in de verte je startpunt, Grève de Boulgueff, zien liggen.

Pointe de Guilben in Anse de Paimpol in Bretagne aan Côte du Goëlo
Pointe de Guilben in Anse de Paimpol

Paimpol

Loop langs de andere kant van de landtong richting het westen naar Plage de la Tossen, een klein zandstrand met een natuurlijk zoutwaterzwembad dat met vloed gevuld wordt met vers water.

Een halve kilometer verder is de haven van Paimpol. Het was ooit een haven voor de kabeljauwvisserij bij Newfoundland en IJsland. De kabeljauwvisserij heeft plaats gemaakt voor de oesterkwekerij en in de haven liggen nu vooral plezierjachten.

Haven in Paimpol in Bretagne
Haven in Paimpol

De grote huizen langs de haven en in het oude centrum getuigen van tijden van welvaart. Ga even zitten op het mooie Place du Martray en geniet van de mooie huizen rondom dit plein.
Aan het einde van Rue de l’eglise, in het verlengde van Place du Martray, staat de Veille Tour. Hij werd gebouwd in de zestiende eeuw, naast een kerk uit de veertiende eeuw. Alleen de toren staat er nog.
Een van de oudste huizen van Paimpol is Maison Jézéquel in Rue des Huit Patriotes, een zijstraat van Place du Martay. Het is een vakwerkhuis uit de vijftiende eeuw met houten dakpannen. Kijk ook even naar de houten beeldjes op de hoeken.

Maison Jézéquel in Rue des Huit Patriotes in Paimpol
Maison Jézéquel in Rue des Huit Patriotes

Route terug langs een oesterkwekerij

Op de terugweg troffen wij een eb van een kleine 2 meter. We dachten dat we nu wel de Anse de Beauport, ten zuiden van de landtong van Pointe de Guiben, konden oversteken naar ons startpunt. We hebben het op verschillende manieren geprobeerd, maar we konden de diepe geulen, die we uit de verte niet hadden gezien, niet oversteken op onze waterdichte hoge wandelschoenen. Het moet wel mogelijk zijn met hoge rubber laarzen, volgens een man die schelpdieren aan het verzamelen was.

Loop dus maar vanaf Paimpol via de haven en de buitenwijken terug naar Moulin à marée de Poulafret. Daar volg je de GR 34 tot de rots net vóór de Abbaye de Beaufort. Bij laag water, minder dan twee meter, kun je nu wél over de zeebodem van de Anse de Beauport richting de Pointe de Kerarzic lopen en vandaar naar Grève de Bougueff. Dat laatste stuk is interessant want je passeert rekken met daarop zakken met oesters.

De oester uit de baai van Paimpol, de “Paimpolaise”, begint zijn leven zwevend in het water als larfje. Door het groeien van de schelp wordt de jonge oester zwaarder en zakt naar de bodem waar de oesterkweker zogeheten collecteurs heeft geplaatst. De oesterkweker verzamelt de jonge oesters en deze groeien verder op in zakken op rekken in de baai bij Paimpol. Het zeewater is er voedselrijk en na een verblijf van twee jaar in de zakken zijn de oesters klaar om verkocht te worden.

Oesterkwekerij bij Pointe de Kerazic in Bretagne aan Côte du Goëlo
Oesterkwekerij bij Pointe de Kerazic

Na de oesterkwekerij is het nog een klein stukje tot Grève de Bougueff. Toen we onze wandeling begonnen, begrepen we niet waarom de weg naar de parkeerplaats doorliep tot in het water. Maar nu met eb zien we een boot vol oesterrekken door een enorme trekker door het water worden getrokken. Als de trekker de oever bereikt en de weg oprijdt, blijkt de boot een aanhangwagen te zijn. Mysterie opgelost!

Praktische informatie

Start- en eindpunt
De parkeerplaats bij Grève de Bougueff (Plouézec).
Route
Onze heenweg volgde grotendeels de Grande Randonnée 34 die gemarkeerd wordt door rood-witte ‘vlaggetjes’. Met een heel lage waterstand kun je tussen de Abbaye en Grève de Bougueff over de zeebodem lopen.
Op de terugweg (of juist de heenweg als dat beter uitkomt), kun je de Pointe de Guilben overslaan.
Winterwandeling
We waren in de winter in Bretagne en dan is het heerlijk rustig op de paden en stranden.
Waarschuwing
De zeebodem van Anse de Beauport heeft over een grote afstand weinig hoogteverschil. Dat betekent dat bij vloed het water snel opkomt (voor je gevoel). Het ene moment loop je over zand en het volgende moment loop je al in het water. Zorg dus dat je weet wanneer het eb en vloed is en met welke waterhoogtes je te maken hebt. Kijk bijvoorbeeld op deze site. De waterstanden die ik in deze beschrijving noem, zijn geschat. Geen garantie voor droge voeten dus.
Lengte
De wandeling zoals wij die liepen, was ongeveer 17 kilometer heen en terug. Dat is niet de exacte lengte van de route; door het slenteren over de zeebodem hebben we heel wat meters meer gemaakt dan nodig zou zijn.
Hoogteverschil
Het kustpad tussen Grève de Bougueff en Pointe de Kerazic heeft wat korte, steile klimmetjes tot iets meer dan 40 meter. Verder is de route praktisch vlak.
Parkeren
Op de parkeerplaats van Grève de Bougueff.
Eten en drinken
In Paimpol zijn vele restaurantjes en cafés. Ook in Ferme Marine Paimpolaise (Pointe de Kerazec) kun je iets eten en drinken.

Nog niet uitgewandeld?

Ga naar de overzichtspagina voor meer wandelingen aan Côte du Goëlo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *