Wandelen tussen Binic en Plage des Rosaires over Pointe de Bréhin met prachtige uitzichten en mooie stranden

Vanaf Plage de la Banche (Binic) tot Plage des Rosaires (Plerin) en terug

Een wandeling met van alles wat: kliffen van 80 meter; stranden en baaien; een haven; natuur en geschiedenis; je voeten in de modder, op het zand, op kiezels en in het water. De wandeling begint en eindigt op het strand van Binic.

Wij hadden het geluk een groot getijdenverschil te treffen. ’s Morgens vroeg was het vloed en was de waterstand bijna 11 meter. ’s Middags rond half 4 was het eb met een waterstand van 2 meter. Daarom liepen we op de heenweg over het hooggelegen kustpad en op de terugweg grotendeels over de stranden onder de kliffen. Met een ander getijde moet je de route aanpassen.

We waren in december in Bretagne. Het is er dan heerlijk rustig en meestal goed wandelweer.

Plage de la Banche in Binic

De geschiedenis van Binic gaat ver terug: er zijn sporen gevonden van duizenden jaren voor de jaartelling. In de negentiende eeuw was Binic de belangrijkste haven voor ‘la Grande Pêche’ geworden. De vissers van Binic visten op kabeljauw bij Newfoundland. De prachtige huizen langs de kade getuigen nog van de welvaart in die tijd.

In het kleine museum in Binic is een tentoonstelling van meer dan 1000 voorwerpen die een beeld geven van het leven in die tijd. Het museum is alleen in de zomer geopend. Meer informatie is te lezen op de site van het museum.

De haven kende moeilijke tijden vanaf de jaren twintig. In de jaren zeventig werd de schelpvisserij ontdekt: de vissers voeren met hun schepen uit om op de Coquilles Saint-Jacques, de sint-Jacobsschelp, te vissen in de baai van Saint-Brieuc. De visserij op deze delicatesse is aan strenge regels gebonden. Meer daarover kun je lezen in de beschrijving van deze wandeling. Tegenwoordig liggen in de haven vooral plezierschepen.

Ten zuiden van de haven is een mooi zandstrand, Plage de la Banche. Het is een smal strand als de waterstand hoog is, maar bijna 2 kilometer breed als de zee zich ver heeft teruggetrokken.

Plage de la Banche bij Binic in Bretagne aan Côte du Goëlo
Plage de la Banche bij Binic bij vloed

Baai aan voet van Pointe de Bréhin

Het kustpad, de Grande Randonnée 34, loopt over de kade langs Plage de la Banche. Loop een stukje de Rue des Embruns in. De meestal zo betrouwbare IGN-kaart geeft aan dat je de eerste straat naar links moet nemen om op het pad op de klif te komen. Maar een kruis door het rood-witte vlaggetje van de GR 34 maakt duidelijk dat je nu een andere route moet volgen.
Later die middag, als we met laag water over de zeebodem terug naar Binic lopen, begrijpen we waarom: stukken van de klif zijn door erosie naar beneden gevallen.
Volg dus de korte omleiding via een recreatiegebiedje. Je stijgt naar ongeveer 60 meter hoogte om vervolgens weer snel te dalen naar een mooie baai waar een beek in uitmondt.
We waren er vroeg in de ochtend en de nevel zorgde voor een sprookje.

Kleine baai aan de voet van Pointe de Bréhin aan Côte du Goëlo
Vroeg in de ochtend in een kleine baai aan de voet van Pointe de Bréhin

Pointe de Bréhin

Met weer een stevig klimmetje bereik je al snel Pointe de Bréhin. Op ongeveer 80 meter boven zeeniveau heb je een schitterend uitzicht over de Oceaan en Binic.

Pointe de Bréhin met uitzicht op Binic in Bretagne aan Côte du Goëlo
Pointe de Bréhin

Le Petit Havre

Je blijft lang op flinke hoogte wandelen. Na ruim 2 kilometer sta je weer bijna op zeeniveau in Le Petit Havre. Deze haven is eigenlijk niet veel meer dan een baai omarmd door kliffen. Door het bouwen van de kleine dijk begin achttiende eeuw werd het mogelijk dat hier vissersboten aanmeerden.

Met laag water, zo rond de 2 meter, kun je tussen Binic en Le Petit Havre over de zeebodem lopen. Later daarover meer.

Pointe de Pordic

Na Le Petit Havre stijgt het pad weer flink. Het is een heerlijk stuk om te wandelen, met rotsen, een mooie vegetatie en een schitterend uitzicht over de Oceaan .

Op Pointe de Pordic zijn Gallo-Romeinse sporen gevonden van een villa. Verlaat even het pad voor een picknickplaats. Hier vind je ook de resten van een fort, Corps de Garde. In documenten uit de achttiende eeuw wordt geschreven over een ontploffing. En door een blikseminslag stortte het fort in 1836 gedeeltelijk in.

Een paar kilometer verder is nóg een picknickplaats met ook weer een schitterend uitzicht, deze keer over Plage des Rosaires.

Uitzicht op Plage des Rosaires in Bretagne aan Côte du Goëlo
Uitzicht op Plage des Rosaires

Plage des Rosaires

Vanaf de picknickplaats loop je een stukje langs de weg landinwaarts. Al snel kun je weer richting de kust lopen, dalend door een bos, tot je in het gehucht Tournemine bent. Hier kun je Plage de Tournemine oplopen dat overgaat in Plage des Rosaires.

Van de rotspunt van Plage de Tournemine tot aan Pointe des Tablette kun je meer dan vijf kilometer over het zand lopen. Houd je van schelpen? Dan word je hier erg gelukkig!

Schelpen op Plage des Rosaires in Bretagne aan Côte du Goëlo
Schelpen in alle soorten, maten, vormen en kleuren

Route terug

Hoe je terug naar Binic loopt, is afhankelijk van het getijde. Rond 15.30 uur troffen wij een eb van iets meer dan 2 meter. We liepen terug over hetzelfde kustpad tot Le Petit Havre. Omdat je in een andere richting loopt en omdat het licht gedurende de dag verandert, is dat helemaal niet erg.
Vanaf Le petit Havre zijn we over de zeebodem terug naar Plage de la Banche gelopen. Dat was erg leuk, maar niet speciaal sneller. Op het zand lag een laagje water waardoor de bodem wat zompig was. Een goede training voor je spieren! Zorg voor waterdichte schoenen.

Wandelen over de zeebodem tussen Le Petit Havre en Binicin Bretagne aan Côte du Goëlo
Wandelen over de zeebodem tussen Le Petit Havre en Binic

Als je niet over de zeebodem kunt lopen omdat je een ander getijde treft, of omdat je gewoon geen zin hebt in spierpijn in je billen, dan loop je gewoon over de GR 34 terug. Je kunt ook door het binnenland langs beken lopen.

Praktische informatie

Start- en eindpunt
Plage de la Banche in Binic.
Route
Je volgt de Grande Randonnée 34, gemarkeerd door de rood-wit ‘vlaggetjes’. Bij laag water, ongeveer 2 meter, kun je tussen Binic en Le Petit Havre over de zeebodem lopen. Als dit niet mogelijk is, is de heen- en terugweg hetzelfde.
Er is een alternatief voor een deel van het kustpad: een route door het binnenland. Langs de meest noordelijke beek in Tournemine loopt een wandelpad richting Pordic. Vandaar kun je via een andere beek terug naar de kust. Wij hebben deze route niet gelopen, dus we kunnen je niet vertellen of dit alternatief de moeite waard is.
Waarschuwing
De zeebodem tussen Binic en Le Petit Havre is behoorlijk vlak. De vloed kan daarom snel stijgen (voor je gevoel). Een paar waterdichte wandelschoenen zijn onmisbaar. Zorg dat je altijd weet met welke waterstanden je te maken hebt tijdens je wandeling. Dat kan bijvoorbeeld op deze site.
Lengte
De wandeling zoals wij die hebben gemaakt, was ongeveer 16 kilometer. Dat was inclusief een paar kilometer over Plage des Rosaires.
Hoogteverschil
Van iets onder zeeniveau tot ruim 80 meter boven zeeniveau.
Parkeren
Op de kade van Binic zijn in de winter voldoende gratis parkeerplaatsen.
Eten en drinken
In Binic en Les Rosaires.

Nog niet uitgewandeld?

Ga naar de overzichtspagina voor meer wandelingen aan Côte du Goëlo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *