Côte du Goëlo is een stuk kust in het Franse departement Côtes-d’Armor in de provincie Bretagne. Côte du Goëlo ligt tussen Saint-Brieuc en het stuk kust ten westen van Plougrescant.

De kust van Bretagne is geweldig om te wandelen. Langs een groot deel van de kust loopt het Sentier des Douaniers, zo’n 2000 kilometer kustpad. Tot halverwege de twintigste eeuw werd op het pad gepatrouilleerd door douaniers om smokkelen en plunderen te voorkomen. Nu kunnen wandelaars profiteren van die goede paden.

Côte du Goëlo in de winter
Côte du Goëlo in de winter

Zes wandelingen

Op deze site vind je de beschrijvingen van zes wandelingen, met aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis.

  1. Wandelen op Île de Bréhat langs een oude getijdenmolen, grillig rotsen en Phare du Paon
  2. Wandelen langs Abbaie de Beauport, Paimpol en oesterkwekerijen
  3. Wandelen van Plage du Palus naar Plage Bonaparte langs zandstranden, kliffen en traditionele meerpalen
  4. Wandelen tussen Saint-Quay-Portrieux en Le Palus over Sentier des Douaniers
  5. Wandelen van Saint-Quay-Portrieux naar Pointe de Trouquetet over prachtige stranden en Pointe du Semaphore
  6. Wandelen tussen Binic en Plage des Rosaires over Pointe de Bréhin met prachtige uitzichten en mooie stranden

Wandelen in de winter

In de winter? Ja zeker! Langs de kust van Bretagne vriest het zelden en het is er verrassend vaak heerlijk wandelweer. En in de winter of in vroege voorjaar kom je maar heel weinig andere wandelaars tegen.

Soort wandelingen

Het kustpad langs Côte du Goëlo loopt langs zandstranden en baaien naar de kliffen van soms meer dan 100 meter hoog. Het uitzicht over de Atlantische Oceaan en grote delen van de kust is overweldigend.
Elke wandeling is maximaal 20 kilometer. Er is onderweg zó veel moois te zien dat deze kleine afstanden prima zijn voor een uurtje of vijf, zes wandelplezier.
De heenweg en terugweg van de wandelingen is voor een groot hetzelfde. Saai? Helemaal niet! Met een andere looprichting en het licht dat gedurende de dag verandert is de heenweg weer heel anders dan de terugweg.
Als de getijden het toelaten, kun je gedeeltes over de stranden en zeebodem lopen.

Grande Route 34

Het Sentier des Douaniers maakt deel uit van een netwerk van wandelpaden door Europa. In Frankrijk worden de paden Grande Randonnée genoemd. De paden zijn herkenbaar aan de rood-witte ‘vlaggetjes’. De GR 34 is grotendeels het oude Sentier des Douaniers.

Getijdenverschillen

De getijdenverschillen van de Atlantische Oceaan rond Bretagne kunnen erg groot zijn. Langs Côte du Goëlo kan het getijdenverschil oplopen tot ruim 11 meter. Met zo’n groot getijdenverschil kun je bij een lage waterstand honderden meters uit de kust over de zeebodem lopen. Je kunt in dat geval ook een heel afwisselende rondwandeling plannen: heen op het kustpad en terug over de stranden en zeebodem. Of juist andersom.

De week die wij langs Côte du Goëlo waren, kende een getijdenverschil van een meter of 9. Bij een ander getijdenverschil zul je mogelijk een andere heen- of terugweg moeten plannen.

Zorg dus je altijd weet wat de getijdenverschillen zijn. Op internet zijn verschillende sites die je kunt raadplegen en er zijn ook apps die je kunt installeren op je telefoon. Wij maakten gebruik van deze site en de gelijknamige app.

Natuur

Ook in de winter is de vegetatie langs de Atlantische kust schitterend. De hellingen zijn begroeid met oude hedera vol paarszwarte knoppen, knoestige scheef gegroeide bomen en de roestbruine resten van hoge varens. Al aan het eind van de winter bloeit de mimosa met kleine gele pluizige bloemetjes. Ook de stekelige gaspeldoorn bloeit in januari met gele bloemen. En ga je vroeg op pad, dan heb je als extraatjes nevel, dauw of rijp.
Op de stranden en in de baaien kun je mooie schelpen vinden. Kijk ook eens tussen de rotsen in de getijdenpoeltjes en vind daar zeeanemonen en garnalen. Onder stenen en in het zand kun je krabben vinden. Op sommige stranden zoeken mensen met harken en emmers naar schaal- en schelpdieren, spiering en zeewier. Je zou ook eens kunnen proberen je eigen maaltijdje bij elkaar te zoeken!
Er zijn vele soorten vogels zoals zilverreigers, bergeenden, rotganzen en scholeksters, noordse stormvogels, papegaaiduikers, kuifaalscholvers.

Cultuur en geschiedenis

Paimpol, Binic en Saint-Quay-Portrieux zijn oude vissersplaatsen. Met de visvangst werd veel geld verdient en dat is nog te zien aan de mooie kerken en huizen.
De havens in deze plaatsen zijn modern. Maar bij Gwin Zégal, in de buurt van Plouha, is de haven nog zoals vijftienhonderd jaar geleden. De boten liggen daar aangemeerd aan lange boomstammen.
Op de kust en op kleine eilandjes staan hier en daar nog oude vuurtorens, hoewel ze wel aangepast zijn aan deze tijd.
Langs de routes staan enkele interessante gebouwen. Bijvoorbeeld de wachtershuisjes langs het Sentier des Douaniers die getuigen van de patrouilles langs de kust. Op Île de Bréhat staat een getijdenmolen uit de zeventiende eeuw. Abbaye de Beauport in de baai van Paimpol is een historisch monument uit de dertiende eeuw.
In de beschrijvingen van de wandelingen vermeld ik de bezienswaardigheden die je tegenkomt langs of vlakbij de route.

Kaarten

Het is handig om een gedetailleerde kaart te kopen. IGN bijvoorbeeld heeft papieren kaarten, maar voor een relatief laag bedrag kun je ook digitale kaarten kopen die je op je telefoon kunt installeren. Met een sterretje worden bezienswaardigheden op de kaart gemarkeerd. Bovendien kun je door de GPS altijd zien waar je precies bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *