Snelstromende rivieren in prachtige kloven, bizar gevormde rotsen, verlaten rotswoningen, een fort tegen een rotswand en een fort op 4 rotspunten, gieren die vlak boven je hoofd zweven, weids uitzicht…

Dat is in een notendop waarom elk jaar zo veel mensen gaan wandelen in het gebied rond de Gorges du Tarn en Gorges de la Jont: dit gebied is spectaculair.

Op deze site staan zes wandelingen in een straal van ongeveer 20 kilometer hemelsbreed rond het dorp Le Rozier. In dit dorp mondt de rivier de Jonte uit in de rivier de Tarn. Op deze site staan ook twee mooie dorpjes: Peyrelau en Peyre.

Waar liggen Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte?

De rivier de Jonte mondt bij het dorp Le Rozier uit in de rivier de Tarn. Le Rozier is een klein dorp in het midden van Zuid-Frankrijk in de regio Occitanie (in het Nederlands: Occitanië).

De rivieren hebben diepe kloven uitgesleten in een groot kalksteenplateau: de Grand Causses. Aan elke kant van de Tarn en Jonte hebben die Causses een eigen naam: Causse de Sauveterre, Causse Méjean en Causse Noir.

De Tarn vormt de grens tussen de departementen Aveyron en Lozère. De grootste plaats in de buurt is Millau.

De Tarn is een rivier van ongeveer 380 kilometer lang. De gorge, de kloof, heeft een lengte van ongeveer 50 kilometer en eindigt bij Le Rozier. De Jonte heeft een lengte van bijna 40 kilometer. De kloof begint heel smal en wordt breder naarmate hij de Tarn nadert.

Balcon de Vertige Jonte
Uitzicht op Gorges du Tarn vanaf Balcon du Vertige

Nationaal park Cevennen

Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte en de omliggende Causses, de kalksteenplateaus, liggen in Parc National des Cévennes Dit is een van de grotere nationale parken van Frankrijk. Een deel van het park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Goede wandelpaden

Door het gebied lopen twee soorten wandelpaden. De lange afstandspaden, Grande Randoneés, worden gemarkeerd door rood-witte ‘vlaggetjes’. De korte afstandspaden worden gemarkeerd door gele bordjes, vaak met doel en afstand erop. De paden zijn over het algemeen goed onderhouden.

Gieren langs de kliffen

Cirque de Saint-Marcellin Tarn gier op nest
Gier op een rots in Cirque de Saint-Marcellin

Door de kloven met hoge kliffen stromen de Tarn en de Jonte. De kliffen zijn het leefgebied van vier soorten gieren: de aasgier, monniksgier, vale gier en lammergier. 

Sinds de jaren 40 van de twintigste eeuw waren ze in deze streek verdwenen. In 1981 is men begonnen met het uitzetten van nieuwe gieren. Met succes: alle vier soorten gieren zweven nu weer langs de rotsen hoog boven de Tarn en La Jonte.

In het gehucht Le Truel langs de Tarn, ongeveer 2 kilmeter ten oosten van Le Rozier, staat La Maison des Vautours, met onder andere een museum en observatiedek

Natuur in de Gorges en op de Causses

De Tarn en de Jonte stromen door kalksteenplateaus. Het klimaat in de uitgesleten kloven is milder dan het klimaat óp de kalksteenplateaus, de Causses. Dat zie je terug aan de vegetatie: langs de rivieren groeien veel bomen, struiken en planten weelderig.

De zomers op de Causses zijn heet en droog en de winters zijn meestal koud. Het water op de Causses is schaars, maar de werking ervan heeft zijn sporen achtergelaten. Het water heeft breuken veroorzaakt en gesteente opgelost, wat geleid heeft tot bizar gevormde rotsen. De Causses zijn voor een groot deel door mensen ontbost en op de uitgestrekte velden grazen nu schapen.
Op de Causses groeien bremstruiken, jeneverbesstruiken en bomen zoals beuken, eiken en dennen. Zelfs op de droge vlaktes is een grote diversiteit aan bloemen. Bijvoorbeeld de cardabelle, een grote distelsoort, de klaproos en de pulsatilla. Voor roofvogels zoals de oehoe, slechtvalk en wouw zijn de Causses een goed jachtgebied.

Caussenarde-stijl op de Causses

Langs de Tarn en de Jonte zijn kleine dorpen. De Causses zijn heel dunbevolkt. Hout was schaars op de Causses en de huizen werden daarom voornamelijk van steen gebouwd.

Veel boerderijen hadden twee fraaie bogen: een lage boog voor de schaapskooi beneden en een hoge boog voor het woonhuis boven. Deze bouwstijl wordt Caussenarde stijl genoemd.

In Hure-la-Parade, 14 kilometer vanaf La Bourgarie, staat Écomusée Ferme Caussenarde d’Autrefois over het landelijke leven op de Causse in een boerderij in Caussenarde stijl.

Volcégur boerderij Caussanarde stijl hor
Caussanarde bouwstijl van verlaten boerderij Volcégur

Kaarten: op papier of digitaal

Het is handig om een gedetailleerde kaart te kopen. IGN bijvoorbeeld heeft papieren kaarten, maar voor een relatief laag bedrag kun je ook de hele set digitale kaarten van Frankrijk kopen die je op je telefoon kunt installeren. Met een sterretje worden bezienswaardigheden op de kaart gemarkeerd. Bovendien kun je door de GPS altijd zien waar je precies bent.

Zes schitterende wandelingen

Op deze site vind je zes wandelingen. Het zijn allemaal rondwandelingen, op de korte wandeling bij Arcs de Saint-Pierre na.

Enorme stenen bogen van Arcs de Saint-Pierre

Wandeling naar de Arcs de Saint-Pierre: als in een filmdecor

Je zou bijna denken dat je door een decor van een film loopt. Deze wandeling over de Causse Méjean is nog geen 5 kilometer heen en terug. Maar in deze paar kilometer is veel te zien. Uiteraard de Arcs de Saint-Pierre: die schitterende, natuurlijke, zeer hoge gewelven. En ook grotten en ruïnes van rotswoningen van zeer lang geleden.

Je gelooft je ogen niet: Baus del Biel

Adembenemende wandeling Baus del Biel: een enorm gat in een uitstekende rotswand

Deze wandeling over een richel hoog boven de Tarn is adembenemend. Al kort na de start zie de de Baus del Biel: een enorm gat in een uitstekende rotswand. Aan de overkant kijk je ver uit over de Causse de Sauveterre. Je loopt onder én boven kliffen waar gieren zweven. Een andere indrukwekkende rots is Rocher du Cinglegros, met vele ’torentjes’. Wie geen last heeft van hoogtevrees en een uur extra tijd heeft, kan deze flinke rots beklimmen. De route terug is heel anders van karakter. Je loopt door bossen en weides, en langs Volcégur, een boerderij die al bijna 100 jaar geleden is verlaten.

Gorges de la Jonte uitzicht vanaf Causse Méjean
Uitzicht op de Tarn vanaf de klif

Wandeling naar Vase de Chine en Vase de Sèvres met adembenemend uitzicht

Deze rondwandeling is een van de mooiste die je kan maken in deze streek. Het uitzicht vanaf steile kliffen over de rivier de Jonte is schitterend. Met wat geluk zie je gieren boven je hoofd zweven. Je ziet twee bijzondere vaasvormige rotsen. Je loopt door de prachtige natuur met veel soorten bloemen. En voor wie durft: een klimmetje over metalen trappetjes naar Rocher de Capluc met 360-graden uitzicht over de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte.

Enorme rots in vorm van paddenstoel

Langs de rand van Causse de Sauverterre: Églazines met rotswoningen, bizar gevormde rotsen en schitterende uitzichten

Deze afwisselende rondwandeling met mooie uitzichten begint in het dorp Liaucous. Het pad loopt gestaag omhoog, eerst tussen eeuwenoude akkertjes op terrassen en daarna in een mooi groene omgeving. De eerste stop is het verlaten gehucht Églazines met troglodietwoningen die geplakt lijken tegen de rotswand op een richel hoog boven de Tarn. Na een stevig klimmetje loop je naar ruim 800 meter hoogte waar je een wonderlijke paddenstoel-rots vindt. Het volgende stuk loop je gemakkelijk door velden en bos. De afdaling is geheel anders van aard: tussen bizar gevormde rotsen kom je weer in Liaucous terug.

Saint-Marcellin Tarn fort tegen rotswand
Fort in Saint-Marcellin

Cirque de Saint-Marcellin met rotswoningen, schitterende uitzichten en rotspartijen, en gieren

Deze wandeling gaat door het prachtige keteldal Cirque de Saint Marcellin naar het gehucht Saint-Marcellin. Op een richel hoog boven de rivier de Tarn staan troglodietenwoningen en een priorij met kapel. Het fort aan het einde van het gehucht lijkt onbereikbaar, geplakt tegen de hoge rotswand. De route voert daarna naar de vlakte bovenaan de kliffen. De uitzichten en rotspartijen zijn schitterend, net als de natuur. Grote kans dat je gieren ziet vliegen!

Corniches du Causse Noir pad naar Champigon Préhistorique
Schitterend uitzicht

Wandeling over de richel van de Causse Noir naar Ermitage Saint-Michel

Deze schitterende rondwandeling start in het mooie dorpje Peyeleau. Via een steil groen pad bereik je een enorme paddenstoelvormige rots. De volgende kilometers loop je over een richel langs de Causse Noir met weids uitzicht en bijzondere rotspartijen. Het volgende hoogtepunt is de Ermitage Saint-Michel, een oud fort gebouwd op vier rotspieken midden in de schitterende Cirque de Madasse. Na de afdaling kom je uit op een pad langs de Jonte. Als je zin hebt om te zwemmen, kun je bij een dammetje een duik in het heerlijke water nemen.

Twee interessante dorpen

Rotswoningen in Peyre

Peyre: een mooi dorp met rotswoningen en uitzicht op het viaduct van Millau

Peyre behoort tot Les plus beaux villages de France. Die titel is zeker verdiend. Het dorp ligt hoog boven de Tarn. Het lijkt geplakt tegen de steile rotswand er achter. En dat klopt. Veel woningen gebruiken de rotswand als vierde muur. In de kerk is dat heel goed te zien. Hij is in de elfde eeuw gebouwd en later aangepast om ook als verdedigingswerk en toevluchtsoord te dienen in tijden van gevaar. Langs de paar smalle straatjes staan huizen met mooie details, en een originele broodoven

Zicht op Peyreleau vanaf de Jonte

Mooi Peyreleau aan de Jonte: Petite Cité de Caractère

Sinds 2019 mag Peyreleau het predikaat Petite Cité de Caractère dragen. Wandel maar eens door het piepkleine dorp tegen de berghelling en je begrijpt waarom: huizen van ruwe stenen, smalle steegjes met trappetjes, een deur onder een gewelf, een smeedijzeren kruis tegen een stuk rots, twee poorten, de toren op het hoogste punt, het kasteel…