Uitzicht vanaf Chapelle Saint-Michel op Île de Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Uitzicht vanaf Chapelle Saint-Michel

Île de Bréhat

Île de Bréhat is het grootste eiland van een groep eilanden vóór de kust bij Paimpol. Île de Brehat bestaat uit Île Nord en Île Sud. Een smal dijkje verbindt de twee eilanden. De oppervlakte van de eilanden samen is ongeveer 300 hectare.

Île de Bréhat wordt het bloemeneiland genoemd vanwege de grote verscheidenheid aan bloemen die in het zachte klimaat goed groeien. Wij waren er in de winter, maar ook dan is een bezoek aan het eiland zeker de moeite waard. Enkele hoogtepunten: Moulin à marée du Birlot, het uitzicht vanaf Chapelle Saint-Michel, Phare du Paon en de rotspartijen aan de noordzijde.

Op het eiland rijden geen auto’s en dat maakt wandelen heerlijk rustig. En als je in de winter komt, heb je de wandelpaden bijna voor jezelf.

Deze wandeling is ongeveer 15 kilometer lang. We hebben een deel van de wandeling met eb over de zeebodem gelopen. We vinden het altijd leuk om tussen de rotsen naar mooie schelpen en diertjes te zoeken. Met een hoge waterstand is dat niet mogelijk. Helemaal niet erg, want er zijn allerlei variaties mogelijk waarbij je schoenen waarschijnlijk veel schoner zullen blijven!

De overtocht

De overtocht met de ferry tussen Pointe de l’Arcouest en Port Clos is al een een uitje op zich en duurt helaas nog geen kwartier.

Ferry van Pointe de l’Arcouest naar Île Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Ferry van Pointe de l’Arcouest naar Île Bréhat

Le Citadelle

Afhankelijk van het getijde meert de ferry aan bij een van de drie pieren van Port Clos op Île Sud, het zuidelijke deel van Île de Bréhat.

We begonnen onze wandeling richting de Citadelle aan de westkant van de haven. De Citadelle is een militair fort uit 1863. Er is nu een glasblazerij in gevestigd en je kunt er ook iets eten en drinken. Voor meer informatie kun je op de site van Verreries de Brehat kijken.

Loop om het fort heen. Als de waterstand laag is, kun je al snel naar beneden lopen en verder langs de kust over de zeebodem wandelen. Je vindt mooie schelpen, krabbetjes tussen het wier en zelfs een scheepswrak. Pas wel op want de bodem is vaak modderig en als je niet goed oplet, zak je tot je enkels weg in het slib. Heb je daar geen zin in, volg dan gewoon de goede wandelpaden.

Moulin à marée du Birlot

Als je de kustlijn of de bordjes langs de wandelpaden volgt, kom je uiteindelijk uit bij de Moulin à marée du Birlot. Deze oude getijdenmolen werkte door de werking van eb en vloed. Met vloed werd de vijver, omringd door een dijk, achter de molen gevuld. Wanneer het eb werd en de waterstand van de zee laag genoeg was, haalde de molenaar de schuif omhoog. Het water stroomde uit de vijver en het rad ging draaien. Dat was slechts 6 uurtjes per dag.

De bouw van de molen startte in 1633 en de molen werd gebruikt voor het malen van graan tot 1920. De staat van de verlaten molen verslechterde daarna geleidelijk totdat de restauratie door Association du Moulin du Birlot in 1990 begon.

Met hoog water staat de molen gedeeltelijk onder water. Met een lager waterpeil kun je ernaar toe lopen. In de zomermaanden kun je molen zelf te bezoeken.
Let op, het is verboden op de ‘dique’, de dijk rond de vijver, te lopen omdat deze oude dijk kwetsbaar is.

Meer informatie kun je lezen op de site van de getijdenmolen. Er staat ook een mooie animatie over de werking van de molen op de site.

Moulin à marée du Birlot getijdenmolen op Île Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Moulin à marée du Birlot

Chapelle Saint-Michel

Hemelsbreed nog geen 300 meter vanaf de getijdenmolen staat Chapelle Saint-Michel bovenop een rotsige heuvel. Je ziet de kapel liggen vanaf de getijdenmolen. De kapel zelf is eenvoudig, maar vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht.

Uitzicht vanaf Chapelle Saint-Michel op Île de Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Uitzicht vanaf Chapelle Saint-Michel

Port de la Corderie

Loop vanaf de Chapelle weer naar beneden. Je kunt nu op twee manieren  naar Île Nord gaan. Met laag water en waterdichte wandelschoenen is het leuk om in noordwestelijke richting naar La Croix Maudez te lopen, kort de kustlijn te volgen en daarna Port de la Corderie over te steken. Zonder goede wandelschoenen of met hoog water kun je beter naar Pont al Prat, lopen. Dit is het smalle dijkje tussen Île Sud en Île Nord.

Eb in Port de la Corderie tussen Île Sud en Île Nord van Île de Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Eb in Port de la Corderie

Grillige rotspartijen

Via mooie wandelpaden kun je Île Nord helemaal rond lopen. Dit noordelijke gedeelte van Île de Bréhat heeft grillig uitgesleten rotsen van roze graniet. Het uitzicht over de Atlantische Oceaan is schitterend.

Rotspartijen aan de noordzijde van Île de Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Grillige rotspartijen aan de noordzijde van Île Nord

Wachtershuisje op Sentiers de Douaniers

Langs de hele kust van Bretagne werd gepatrouilleerd door de douaniers. Langs het Sentiers de Douaniers staan nog een aantal van de wachtershuisjes. Ook op Île Nord staat zo’n wachtershuisje, mooi begroeid met algen.

Wachtershuisje van de douaniers op Île Nord van Île de Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Wachtershuisje van de douaniers op Île Nord

Iets verderop kom je een maanvormige natuurlijk gevormde dijk tegen. Met vloed loop je over die dijk tussen water links en rechts.
Laat de stenen van de dijk liggen en neem ze niet als souvenir mee want ze beschermen het land.

Natuurlijk gevormde dijk op Île Nord van Île de Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Natuurlijk gevormde dijk op Île Nord

Phare du Paon

Op het meest noordelijke puntje van Île de Bréhat staat de Phare du Paon. De bouw van de vuurtoren startte in 1855. In de Tweede Wereldoorlog werd hij verwoest en na de oorlog hersteld. De vuurtoren werd in 1952 vervangen door een identiek exemplaar. Je kunt naar Phare du Paon toe lopen. Op het platform kun je genieten van het mooie uitzicht.

Phare du Paon aan noordzijde van Île de Bréhat in Bretagne
Phare du Paon

Pont al Prat

Uiteindelijk kom je (weer) bij Pont al Prat uit. Deze verbinding tussen Île Nord en Île Sud werd in de achttiende eeuw van grote blokken graniet gebouwd. Alleen met zeer hoog water, grandes marées, stroomt hij over.

Pont al Prat, verbinding tussen Île Nord en Île Sud van Île de Bréhat
Pont al Prat, verbinding tussen Île Nord en Île Sud

Le Bourg

Het laatste deel van de wandeling langs de oostelijke kant van Île Sud loopt langs oude huizen en boerderijen over smalle weggetjes en soms tussen oude muren. Je waant je honderden jaren terug in de tijd.

Wandelpad op Île de Bréhat in Bretagne aan Côte du Goëlo
Net als eeuwen geleden…

Blijf zo veel mogelijk aan de oostelijke kant. Vandaar heb je het mooiste uitzicht over de zee met hoog water of over de zeebodem met laag water. Als je het zuidelijkste puntje van Île de Bréhat hebt bereikt, kom je een grappig verkeersbord tegen. Op het eiland kun je fietsen huren, en niet alle fietsers zijn even behendig volgens het bord…

Verkeersbord op Île de Bréhat in Bretagne
Waarschuwing voor minder ervaren fietsers

Terug naar de ferry

Je kunt op verschillende manieren terug naar de ferry. Volg de bordjes of, leuker, ga over de smalle, verborgen paadjes. Gebruik een (digitale) wandelkaart om die paadjes te vinden. Weer aangekomen in Port Clos kun je nog wat eten en drinken, of je loopt meteen door naar de ferry.

Praktische informatie

Ferry
De ferry vertrekt vanaf Pointe de l’Arcouest, iets voorbij Ploubazianec. Hij vaart in de winter vijf keer per ochtend en vier keer per middag heen en en net zo vaak terug. In de zomer vaart de ferry vaker. Het vaartochtje duurt nog geen kwartier en kost iets meer dan 10 euro voor een volwassene (eind 2019). Voor de exacte vaartijden en kosten kijk je op de site van de ferry.
Let op als je terug gaat naar het vasteland. Met laag water vertrekt de ferry vanaf ‘cale basse mer’ en dat is zo’n 10 minuten verder lopen dan ‘cale haute mer’.
Route
Bij de billeterie op Pointe de l’Arcouest liggen foldertjes met suggesties voor wandelroutes. De wandeling op Île Sud heeft een lengte van 7,5 kilometer die van Île Nord 6 kilometer.
De paden zijn goed en goed gemarkeerd. Hoe je ook loopt, verdwalen is eigenlijk niet mogelijk op het kleine eiland. Op Île Nord kunnen de paden in de winter drassig zijn en zul je misschien even een omweg moeten maken.
Je kunt met eb gedeeltes over de zeebodem lopen. Bijvoorbeeld vanaf La Citadelle tot de Moulin à marée du Birlot. En je kunt Port de la Corderie oversteken om van van île Sud naar Île Nord te lopen. Een paar stevige, waterdichte schoenen zijn in dat geval onmisbaar.
Zorg dat je weet wat de waterstanden van die dag zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De getijden kun je opzoeken op internet, bijvoorbeeld op deze site.
Lengte
De wandeling zoals wij die hebben gemaakt, was ongeveer 15 kilometer.
Hoogteverschil
Op een klimmetje van ongeveer 50 traptreden naar Chapelle Saint-Michel na is de wandeling vrijwel vlak.
Parkeren
Op Pointe de l’Arcouest zijn grote parkeerterreinen. Op in elk geval een ervan kun je in de winter gratis parkeren.
Eten en drinken
In Port-Clos en in Le Bourg, maar we hebben niet gecontroleerd of de gelegenheden in de winter geopend zijn. Iets ten noorden van Le Bourg kun je in een kraam van een boerderij fruit, groente en zelfgemaakt sap kopen.

Nog niet uitgewandeld?

Ga naar de overzichtspagina voor meer wandelingen aan Côte du Goëlo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *