Wandelen van Plage du Palus naar Plage Bonaparte langs zandstranden, kliffen en traditionele meerpalen

aanmeren volgens oude techniek aan meerpalen bij Gwin Zegal in Bretagne aan Côte du Goëlo

Van Plage du Palus (Le Palus) naar Plage Bonaparte (Plouha) en terug

Deze wandeling begint laag op het zandstrand van Palus en stijgt daarna flink naar de hoogste kliffen van Bretagne om vervolgens weer te dalen naar Gwin Zégal, waar boten worden aangemeerd zoals dat eeuwen geleden ook al gebeurde. Plage Bonaparte ligt omarmd door kliffen. Het schitterende strand heeft een belangrijke rol gespeeld in het Verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Het is een wandeling van ongeveer 15 kilometer, heen en terug, maar je maakt maar liefst bijna 1000 hoogtemeters. Als je weinig tijd hebt, loop je heen en terug in een paar uurtjes, maar neem liever de tijd om te genieten van de schitterende uitzichten en de bijzonderheden onderweg.

De heenweg en terugweg zijn grotendeels hetzelfde, over het Sentier des Douaniers. Maar afhankelijk van de getijden, kun je gedeeltes over de zeebodem lopen. Bovendien zorgen de looprichting en het steeds veranderende licht voor een heel andere beleving.

Plage du Palus

Plage du Palus is een mooi zandstrand. Het gehucht Palus, gemeente Plouha, bestaat uit wat woningen, een paar restaurantjes, een grote speeltuin. Wij waren er in de winter en deelden het strand met slechts wat meeuwen.

Meeuwen op Plage du Palus in Bretagne aan Côte du Goëlo
In de winter deel je Plage du Palus met slechts meeuwen

Pointe de Plouha

De wandeling volgt grotendeels het Sentier des Douaniers, de Grande Randonnée 34. Hij begint tussen het laatste gebouw in Palus en de boothelling. Via een steile trap loop je al snel hoog boven de oceaan. Na ongeveer 4 kilometer bereik je Pointe de Plouha. De Pointe is met 104 meter de hoogste klif van Bretagne. Je kunt een flink stuk van de kust zien.

Uitzicht op kilometers kust vanaf Pointe de Plouha in Bretagne aan Côte du Goëlo
Uitzicht op kilometers kust vanaf Pointe de Plouha

Le Pommier

Het pad loopt verder langs de kust om vervolgens een klein stuk landinwaarts te gaan, een kloof in, en weer terug richting de kust. Al snel daarna zie je een informatiebord. Rechts daarvan is een smalle opening in het struikgewas. Loop die vooral niet voorbij want een heel smalle paadje door prikkelige struiken leidt naar nóg een schitterende uitstulping van het land. 

Uitzicht op de oceaan vanaf landtong Le Pommier aan Côte du Goëlo, Bretagne
Via een een smal paadje door prikkelige struiken bereik je de landtong Le Pommier

Gwin Zégal

Iets meer dan een kilometer verder neem je een smal weggetje naar rechts dat afdaalt naar Gwin Zegal, de naam voor een strand en haven.
De haven bestaat uit een verzameling hoge boomstammen waaraan de boten aangemeerd kunnen worden. Het ingraven van lange boomstammen als meerpalen op deze manier is een oude techniek. De haven is een van de oudste ankerplaatsen in zijn soort. In de winter, als er nauwelijks boten aangemeerd liggen, zijn die lange, verweerde palen in het zand een bizar gezicht.

aanmeren volgens oude techniek aan meerpalen bij Gwin Zegal in Bretagne aan Côte du Goëlo
Meerpalen bij Gwin Zegal

Plage Bonaparte

Van Gwin Zegal kun je met eb naar Port Moguer lopen, maar met hoog water moet je eerst weer naar boven naar de GR34 lopen. Port Moguer was vroeger een kleine haven, beschermd door een granieten dijk uit 1840. De dijk is er nog steeds.
Vanaf Port Moguer kun je weer met een klim naar de Grande Route 34 doorlopen over de kliffen naar Plage Bonaparte. Met héél laag water kun je óm de scherpe rotspartij naar het volgende strand lopen, of er gedeeltelijk overheen klimmen. Dit is maar een stukje van nog geen 100 meter, maar de rotsen zijn scherp door de oesters en pokken.

Je bent dan op Plage Bonaparte. Dit schitterende strand ligt tussen hoge kliffen die het als een langgerekte maan omarmen. Onder de kliffen zijn enkele vrij ondiepe grotten.

De baai heeft een belangrijke rol gespeeld aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vele vliegers en overheidsfunctionarissen zijn vanaf dit strand in het geheim met de boot naar het Verenigd Koninkrijk getransporteerd.

Aan de noordzijde van het strand kun je getijdenpoeltjes tussen de rotsen vinden. Met eb zie je daarin zeeanemonen die zich als een halve bol aan de onderzijde van de rotsen hebben ingetrokken. Wacht tot de vloed opkomt want bij de eerst golf zout water komen hun tentakeltjes tevoorschijn. Het blijft een fascinerend gezicht.

Zeeanemonen in getijdenpoel op Plage Bonaparte, Bretagne
Zeeanemonen in getijdenpoel

Aan de noordzijde van Plage Bonaparte ligt, verscholen achter lage, scherpe rotsen, een wat grotere grot. Je kunt er een meter of vijftien in lopen.

Grot aan de noordzijde van Plage Bonaparte in Bretagne aan Côte du Goëlo
Grot aan de noordzijde van Plage Bonaparte

Route terug

Onze terugweg liep over de Grande Randonnée 34 terug naar Plage du Palus. Je zou ook via landweggetjes en voetpaden terug kunnen lopen. Gebruik een gedetailleerde (digitale) kaart om een goede route te plannen.

Praktische informatie

Start- en eindpunt
De parkeerplaats bij Plage du Palus.
Route
We waren in de winter in Bretagne en dan is het heerlijk rustig op de paden en stranden. We volgden grotendeels het kustpad, de Grande Randonnée 34, gemarkeerd door rood-witte ‘vlaggetjes’.
Er zijn enkele alternatieven mogelijk. Tussen Gwin Zégal en Port Moguer kun je met laag water over het strand lopen. En bij héél laag water is het ook mogelijk om langs de rotsen bij Port Moguer (of gedeeltelijk over de rotsen heen) naar Plage Bonaparte te lopen, of andersom.
Getijden
Zorg dat je weet wat de getijden zijn tijdens je wandeling. Je kunt dan een afwisselende wandeling plannen met gedeeltes over de stranden. Informatie over de waterstanden vind je bijvoorbeeld op deze site.
Lengte
De wandeling zoals wij die liepen, was ongeveer 15 kilometer heen en terug
Hoogteverschil
De wandeling loopt over de hoogste klif van Bretagne: Pointe de Plouha. De klif is 104 meter hoog. Het totale aantal hoogtemeters van onze wandeling was zo’n 1000 meter.
Parkeren
In Le Palus zijn in de winter voldoende gratis parkeerplaatsen.
Eten en drinken
In Le Palus zijn enkele restaurantjes, maar we hebben niet gekeken of ze in de winter open zijn.

Nog niet uitgewandeld?

Ga naar de overzichtspagina voor meer wandelingen aan Côte du Goëlo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *