Deze wandeling heeft drie hoogtepunten: de Abbaye de Beauport in de baai van Paimpol, het oude vissersstadje Paimpol met zijn gezellige haven en oude centrum, en een oesterkwekerij die je van heel dichtbij kunt bekijken met eb.
De route volgt grotendeels het Sentier des Douaniers genoemd. Het pad werd aangelegd om de kust te bewaken en plunderen en smokkelen te voorkomen.
Als de waterstand het toelaat, kun je het kustpad verlaten om over stranden en zeebodem te lopen. Met een lage waterstand kun je soms honderden meters uit de kust lopen: fascinerend.
Route in het kort
Grève de Boulgueff (ten noorden van Plouézec) > Pointe de Kerazic > Abbaye de Beauport > Moulin à marée de Poulafret > Pointe de Guilben > Paimpol > terug naar Grève de Boulgueff
Het mysterie van Grève de Boulgueff
De weg naar Grève de Boulgueff, het startpunt van deze winterwandeling, stopt abrupt in de zee. Tenminste zo leek het toen we in december 2019 met de auto de parkeerplaats opreden. Later op de dag, met eb, wisten we waarom. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.
Op het informatiebord bij de parkeerplaats is te lezen dat hier vele bronnen zijn die nooit droogvallen.
Loop in westelijke richting. Het Sentier des Douaniers, Grande Randonnée 34, stijgt en daalt een aantal keren flink. Gelukkig zijn er trappen van boomstammen op de hellingen gemaakt.
Op de hoogste stukken kijk je ver uit over de Anse de Paimpol.
Oesters bij Pointe de Kerazic
Een kleine twee kilometer na de start bereik je Pointe de Kerazic. De Pointe zelf stelt niet veel voor, maar als je van oesters en mosselen houdt, ben je hier op het goede adres. Ferme Marine Paimpolaise is een oesterboerderij, en je kunt er in de zomer oesters eten met prachtig uitzicht op zee.
Via een stenen trappetje – pas op want de treden kunnen spekglad zijn – kun je het strand oplopen. En daar, tussen de lage rotsen, werden we verrast door ‘kunst’: over een flinke lengte zijn de schelpen van oesters als een kunstwerk vast komen te liggen tussen de lage rotsen. Zijn het aangespoelde resten van de oesterboerderij?
Abbaye de Beauport uit de dertiende eeuw
Nog geen kilometer verder, over de zeebodem of over de GR 34, zie je de oude Abbaye de Beauport al liggen. Het is een indrukwekkend gezicht, die ruïnes van de abdijkerk achter een moerassig stuk land.
De religieuze orde Prémonté streek in het begin van de dertiende eeuw in de baai van Paimpol neer. Na de Franse Revolutie werd de abdij in drie delen verkocht aan families uit Paimpol. Conservatoire du Littoral kocht het landgoed met de gebouwen in 1992. Twintig jaar werk heeft ervoor gezorgd dat Abbaye de Beauport bewaard blijft voor de toekomst.
Je kunt de abdij bezoeken en er vinden culturele evenementen plaats. Meer informatie is op de site van Abbaye de Beauport te vinden.
Moulin à marée de Poulafret
Je kunt nog even een wandelingetje over het landgoed van de abdij maken. In de tuinen staan vele soorten planten, bomen en fruitbomen. Er is ook een tuin met geneeskrachtige planten in de stijl van de middeleeuwen.
Pik daarna de GR 34 weer op, die langs de Anse de Beauport, een baai in de Anse de Paimpol, loopt.
Op ongeveer een kilometer afstand van de abdij staat Moulin à marée de Poulafret. De rechthoekige getijdenmolen werd in 1810 gebouwd en in 1880 herbouwd. In de molen werd graan gemalen.
Pointe de Guilben
Vervolg de GR 34 langs de kust. Je buigt nu af naar het oosten. De landdtong steekt met vloed ongeveer een kilometer de Anse de Paimpol in. Op het uiterste puntje staan hoge dennenbomen. Op die plek kun je aan de andere kant van de baai in de verte je startpunt, Grève de Boulgueff, zien liggen.
Loop langs de andere kant van de landtong richting het westen naar Plage de la Tossen, een klein zandstrand met een natuurlijk zoutwaterzwembad dat met vloed gevuld wordt met vers water.
Vissersstadje Paimpol
Een halve kilometer verder is de haven van Paimpol. In de haven liggen nu vooral plezierjachten, maar dat was vroeger wel anders.
In de tweede helft van de negentiende eeuw groeide de vloot vissersboten in Paimpol snel tot wel tachtig schepen. Ze werden grotendeels in Paimpol zelf gebouwd.
Zes maanden per jaar voeren de vissersboten naar IJsland om daar te vissen op kabeljauw. Het beroep van visser was niet gemakkleijk en vele vissers stierven door het gevaarlijke werk en ook door ondervoeding en gebrek aan hygiëne.
De kabeljauwvisserij heeft plaats gemaakt voor de oesterkwekerij, daarover later meer.
Welvaart uit het verleden
De grote huizen langs de haven en in het oude centrum getuigen van tijden van welvaart. Ga even zitten op het mooie Place du Martray en geniet van de mooie huizen rondom dit plein.
Aan het einde van Rue de l’Eglise, in het verlengde van Place du Martray, staat de Veille Tour. De toren werd gebouwd in de zestiende eeuw, naast een kerk uit de veertiende eeuw. Alleen de toren staat er nog, een beetje verloren tussen geparkeerde auto’s en een kaal pleintje.
Een van de oudste huizen van Paimpol is Maison Jézéquel in Rue des Huit Patriotes, een zijstraat van Place du Martay. Het is een mooi vakwerkhuis uit de vijftiende eeuw met houten dakpannen. Kijk vooral ook naar het mooie houtsnijwerk.
Diepe geulen in Anse de Beauport
Tijdens onze winterwandeling was het inmiddels heel laag water geworden: een eb van minder dan 2 meter. We dachten dat we nu wel de Anse de Beauport, ten zuiden van de landtong van Pointe de Guiben, konden oversteken naar ons startpunt Grève de Boulgueff.
We hebben het op verschillende manieren geprobeerd, maar we konden de diepe geulen, die we uit de verte niet hadden gezien, niet oversteken op onze waterdichte hoge wandelschoenen. Het moet wel mogelijk zijn met hoge rubber laarzen, volgens een man die schelpdieren aan het verzamelen was.
Loop dus maar liever vanaf Paimpol via de haven en de buitenwijken terug naar Moulin à marée de Poulafret. Daar volg je de GR 34 tot de rots ten noordwesten van Abbaye de Beaufort. Vanaf de rots kun je met laag water wél het laatste stukje over de zeebodem lopen.
Oesters in zakken op de zeebodem
Dat laatste stuk over de zeebodem is heel interessant want je passeert rekken met daarop zakken met oesters.
De oester uit de baai van Paimpol heeft een eigen naam: de “Paimpolaise”. Het weekdier begint zijn leven zwevend in het water als larfje. Door het groeien van de schelp wordt de jonge oester zwaarder en zakt naar de bodem waar de oesterkweker zogeheten collecteurs heeft geplaatst. De oesterkweker verzamelt de jonge oesters en deze groeien verder op in zakken op rekken in de baai bij Paimpol. Het zeewater is er voedselrijk en na een verblijf van twee jaar in de zakken zijn de oesters klaar om verkocht te worden.
Mysterie van Grève de Boulgueff opgelost
Na de oesterkwekerij is het nog een klein stukje tot Grève de Boulgueff. Toen we onze wandeling begonnen, begrepen we niet waarom de weg naar de parkeerplaats doorliep tot in het water. Maar nu met eb zien we het: een enorme trekker trekt een boot vol oesterrekken door het water. Als de trekker de oever bereikt en de weg oprijdt, blijkt de boot een aanhangwagen te zijn. Mysterie opgelost!
Praktische informatie
Wandelen in de winter
We waren in de winter in Bretagne. Bretagne in de winter? Ja zeker! Het is vaak heerlijk wandelweer in de winter en vroege voorjaar. Bijkomend voordeel: het is heerlijk rustig op de paden en stranden.
Grande Randonnée 34
Onze heenweg volgde grotendeels de Grande Randonnée 34 die gemarkeerd wordt door rood-witte ‘vlaggetjes’.
Start- en eindpunt
De parkeerplaats bij Grève de Boulgueff (Plouézec).
Lengte
De wandeling zoals wij die liepen, was ongeveer 17 kilometer heen en terug. Dat is niet de exacte lengte van de route; door het slenteren over de zeebodem hebben we heel wat meters meer gemaakt dan nodig zou zijn.
Hoogteverschil
Het kustpad tussen Grève de Bougueff en Pointe de Kerazic heeft wat korte, steile klimmetjes tot iets meer dan 40 meter. Verder is de route praktisch vlak.
Eten en drinken
In Paimpol zijn vele restaurantjes en cafés. In ze zomermaanden is Ferme Marine Paimpolaise (Pointe de Kerazec) ook geopend.
Op de kaart hierboven staat Pointe de Plouézec. Deze landtong ligt ongeveer 3 kilometer ten oosten van ons startpunt Grève de Boulgueff.
Tussen Pointe de Plouézec en Grève de Boulgueff loopt een mooi kustpad.
Retourtje
De heenweg en terugweg zijn grotendeels hetzelfde. Saai? Helemaal niet! Een andere looprichtig en het steeds veranderende licht zorgen voor een heel andere beleving. Bovendien kan je, afhankelijk van de getijden, soms gedeeltes over de zeebodem lopen. Zie voor meer informatie over getijdenverschillen hieronder. Wandelen over de zeebodem met heel laag water is bijvoorbeeld mogelijk tussen de Abbaye en Grève de Boulgueff.
Getijdenverschillen
De zeebodem van Anse de Beauport, een deel van Anse de Paimpol, heeft over een grote afstand weinig hoogteverschil. Dat betekent dat bij vloed het water snel opkomt (voor je gevoel). Het ene moment loop je over zand en het volgende moment loop je al in het water.
Zorg dus dat je weet wanneer het eb en vloed is en met welke waterhoogtes je te maken hebt. Kijk bijvoorbeeld op de site van Info.maree.
De waterstanden die ik in dit artikel noem, zijn geschat. Geen garantie voor droge voeten dus!
Nog niet uitgewandeld?
Op deze site staan nog meer wandelingen langs de mooie Côte du Goëlo. Ga snel naar Wandelen langs Côte du Goëlo in de winter? Doen!