Wandeling Baus del Biel: een enorm gat in een uitstekende rotswand

Baus del Biel Gorges du Tarn hor

Deze wandeling over een richel hoog boven de Tarn is adembenemend. Al kort na de start zie de de Baus del Biel: een enorm gat in een uitstekende rotswand. Aan de overkant kijk je ver uit over de Causse de Sauveterre. Je loopt onder én boven kliffen waar gieren zweven. Een andere indrukwekkende rots is Rocher du Cinglegros, met vele ’torentjes’. Wie geen last heeft van hoogtevrees en een uur extra tijd heeft, kan deze flinke rots beklimmen. De route terug is heel anders van karakter. Je loopt door bossen en velden. Tot slot kun je van dichtbij de typische Caussenarde bouwstijl bekijken in Volcégur, een boerderij die al bijna 100 jaar geleden is verlaten.

La Bourgarie: typisch Caussenarde bouwstijl

Vanaf de parkeerplaats bij het gehucht La Bourgarie loop je richting het zuiden, langs een kruis en enkele mooi opgeknapte huisjes.
Hout was schaars op de Causses en de huizen werden daarom voornamelijk van steen gebouwd. Veel boerderijen hadden twee fraaie bogen: een lage boog voor de schaapskooi beneden en een hoge boog voor het woonhuis boven. Verder in dit artikel zie je een foto van Volcégurmet met zulke bogen. Let ook even op de grappige schoorstenen.

In Hure-la-Parade, 14 kilometer vanaf La Bourgarie, staat Écomusée Ferme Caussenarde d’Autrefois over het landelijke leven op de Causse in een boerderij in Caussenarde stijl.

La Bourgarie Causse Méjean broodoven
Broodoven
La Bourgarie Causse Méjean kruis
Kruis
La Bourgarie Causse Méjean schoorsteen
Schoorsteen

Cirque Bout du Monde met bron

Het pad daalt langzaam af. Na ongeveer een halve kilometer is een pad naar rechts. Wij hebben dit pad niet genomen en hebben daardoor de Pas de l’Arc, een flinke bres in een klif, helaas niet gezien. Volgens andere wandelaars is het een vrij ruig pad. Het pad gaat, net als deze route, richting Baus del Biel en Rocher du Cinglegros, maar dan onderlangs.

Als je op de gele route bovenlangs blijft, kom je al heel snel in Cirque ‘Bout du Monde’: een keteldal met een schitterende gebogen wand van tientallen meters hoog.

Onder de klif aan de linkerkant van de cirque is een bron.

Cirque Bout du Monde Gorges du Tarn
Cirque Bout du Monde
Causse Méjean Gorges du Tarn akkerwinde
Causse Méjean Gorges du Tarn bloem geel
Cirque Bout du Monde Gorges du Tarn bron
Bron onderaan de hoge klif

Wandelpad hoog boven de Tarn onder kliffen

Causse Méjean wandelpad onder kliffen Tarn

Het pad blijft de eerste helft van de wandeling onder de kliffen hoog boven de Tarn lopen. Het uitzicht is schitterend. Aan de overzijde van de Tarn kijk je uit naar de Causse de Sauveterre, een van de kalksteenplateaus van de Grand Causses.

Terwijl we daar op dat smalle pad genoten van al dat moois, vroegen we ons regelmatig af hoe het pad in de verte zou lopen. Het leek bijna onmogelijk dat daar een veilig wandelpad kon liggen… Zelf vonden we de route nergens gevaarlijk, maar we realiseerden ons wel dat naast het pad soms een erg steile afgrond is.

Indrukwekkende Baus del Biel

Iets meer dan een kilometer na de start bereik je de indrukwekkende Baus del Biel – de bult van de oude man. De bezienswaardigheid wordt ook wel Baousse del Biel genoemd.

Je moet even met je ogen knipperen om goed te zien wat je ziet: een enorme opening van meer dan 25 meter hoog en breed in een uitstekende rotswand.

Baus del Biel Gorges du Tarn hor
Baus de Biel

Extraatje van de wandeling: gieren

Causse Méjean Gorges du Tarn gieren op rots
Goed kijken: gieren op een rots
Causse Méjean Gorges du Tarn klif gier in lucht
En gieren in d elucht

Vergeet niet af en toe ook naar boven te kijken, naar de rotspunten boven de kliffen. De witte plekken worden veroorzaakt door de poep van de gieren die hier nestelen. Als je geluk hebt, zoals wij, zie je ze zitten of vliegen.

In de jaren 40 van de twintigste eeuw verdween de gieren uit deze streek. In 1981 begon men gieren uit te zetten. Nu zijn er weer vier soorten Europese gieren te zien: de vale gier, monniksgier, aasgier en lammergier.

In het dorp Le Truel, 2 kilometer ten oosten van Le Rozier, is een museum gewijd aan deze indrukwekkende vogels. Informatie over het museum en gieren vind je op de site van Maison des Vautours.

Natuurschoon

Het pad stijgt nu licht tot boven de 800 meter. Niet alleen het uitzicht is schitterend: ook de vegetatie.

Causse Méjean Gorges du Tarn rode besjes
Causse Méjean Gorges du Tarn bloem klokje
Causse Méjean Gorges du Tarn mos

De torentjes van Rocher du Cinglegros

Vlak voordat je begint aan de terugweg zie je Rocher du Cinglegros.

Deze flinke rots lijkt een verzameling torentjes. Zo vanaf het pad kun je je niet voorstellen dat je óp Rocher du Cinglegros kunt staan. Maar echt, dat is mogelijk.

Je moet eerst een stuk dalen om vervolgens via een serie metalen ladders en in de rots uitgehakte trappen naar boven te klimmen. Wij hebben het niet gedaan, maar een beetje spijt van die beslissing hebben we nog steeds… Als we ooit weer in dit mooie gebied zijn, gaan we beslist een poging wagen!

Rocher du Cinglegros Gorges du Tarn
Rocher du Cinglegros

Naar de top van de kliffen: Causse Méjean

Causse Méjean uitzicht zuid
Uitzicht vanaf de top van de kliffen naar het zuidoosten

Blijf de gele route volgen. Net na de afslag naar Rocher du Cinglegros staat een op een geel bord La Bourgarie aangegeven. Je hebt nu 3,5 kilometer gewandeld en bent halverwege.
Zin in een klein omweggetje?

Als je 50 meter doorloopt vind je een bron in de vorm van een poel. Het is een mooie groene plek met een grote verscheidenheid aan planten en insecten.

Het eerste stukje van de route terug naar La Bourgarie stijgt licht over een stenige pad. Op bijna het hoogste punt van de wandeling heb je ook weer een schitterend uitzicht, nu richting het zuidoosten.

Causse Méjean Gorges du Tarn bloem bij bron
bloemen bij de bron

Warm en droog

De route terug is heel anders van karakter dan de eerste helft van deze rondwandeling. Meteen al merk je dat je bovenop de Causse Méjean komt: hier is het warmer en droger. Dat zie je ook aan de vegetatie.

Causse Méjean pluis
Causse Méjean blauwe bessen

Verlaten boerderij Volcégur

Het pad loopt verder tussen bomen en struiken. Net voordat het landschap opener wordt, zie je aan je linkerhand Volcégur. De boerderij is al bijna een eeuw geleden verlaten. Een van de gebouwen heeft de kenmerkende bogen die je ook al gezien hebt in La Bourgerie.
De laatste anderhalve kilometer loopt door een landschap met velden op de Causse Méjean. Het watertappunt vlakbij het stenen kruis is vast erg welkom na het laatste stuk zonder schaduw!

Volcégur boerderij Caussanarde stijl hor
Boerderij Volcégur met de kenmerkende bogen van deze streek
Causse Méjean velden bij Volcégur en La Bourgarie
Velden op de Causse Méjean

Praktische informatie

Baus del Biel Gorges du Tarn informatiebord

Vertrekpunt
Parkeerplaats bij La Bourgarie. Dit gehucht ligt aan de westelijke rand van de Causse Méjean, hoog boven de Tarn.
Soort wandeling
Rondwandeling met 2 heel verschillende landschappen.
Moeilijkheid
We vonden de route nergens echt moeilijk of gevaarlijk. Maar het pad in de eerste helft van de wandeling is niets meer dan een richel op een steile wand, dus waakzaamheid blijft nodig, zeker als het geregend heeft.
Lengte
Ongeveer 7 kilometer.
Hoogtemeters
Volgens het informatiebord aan het begin van de wandeling zijn er 189 hoogtemeters.

Sentier de Cinglegros

Deze route is 10 kilometer lang en duurt 4 uur volgens het bord aan het begin van de route. De beklimming wordt afgeraden voor mensen die last hebben van hoogtevrees, voor kinderen en honden, en met regen.

Sentier de Cinglegros Tarn informatiebord

Meer doen in dit gebied?

Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je meer wandelingen en 2 mooie dorpen.

4 reacties

 1. Deze wandeling gelopen eind juli 2021. Zeker prachtig. Indrukwekkende rotsformaties en kliffen. En inderdaad veel gieren die onder en boven ons vlogen of met meerdere in holen zaten of bovenop de kliffen. Een prachtig gezicht.
  Deze wandeling is zeker een aanrader. Niet moeilijk of gevaarlijk, wel oppassen op sommige plekjes, zeker als het net geregend heeft.

  1. Author

   Wat leuk dat u net zo enthousiast bent als wij over deze wandeling in dit prachtige gebied! En goed dat ook u waarschuwt voor enkele passages, vooral met regen. Het pad was zomer 2020 goed onderhouden, maar ligt op een steile wand.

 2. Wat een super mooie wandeling. Gelopen op 18 augustus 2021 temp 25 graden. Bedankt voor de gedetailleerde route beschrijving, deze klopte helemaal en leuk dat er achtergrond informatie bij stond. Ik heb de wandeling met mijn gezin gelopen, vrouw zoon van 9 en dochter van 5. De wandeling is prima te doen als gezin, je moet op sommige plaatsen wel goed opletten met de kids. Super gaaf al die gieren boven en onder je, soms maar op een meter of 5 afstand. Voor mijn dochter was het laatste stuk wel zwaar na al dat klauteren.

  1. Author

   Wat leuk dat u de wandeling net zo mooi vond als wij! En inderdaad, het is nodig om altijd alert te blijven, zeker met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.