Wandeling van Binic naar Plage des Rosaires met schitterend Pointe de Bréhin

Wandelen over zeebodem naar Binic Côte du Goëlo Bretagne

Deze wandeling langs de Bretonse kust begint in het gezellige Binic en eindigt op het mooie uitgestrekte Plage des Rosaires. Onderweg loop je over prachtige stranden en kliffen zoals de tachtig meter hoge Pointe de Bréhin. Met een groot getijdenverschil loop je op de heenweg over de kliffen en terug over de zeebodem onderaan de kliffen (of andersom natuurlijk). Het uitzicht over de zee is steeds schitterend.

De route in het kort

Binic > Plage de la Banche > Pointe de Bréhin > Le Petit Havre > Pointe de Pordic > Plage des Rosaires > terug nar Binic
De route gaat gedeeltelijk over kustpad en gedeeltelijk over stranden en zeebodem. Een kleine variatie is mogelijk.

‘La Grande Pêche’ van Binic

De geschiedenis van Binic gaat ver terug: er zijn sporen van duizenden jaren voor de jaartelling gevonden.

In de negentiende eeuw was Binic de belangrijkste haven voor ‘la Grande Pêche’ geworden. De vissers van Binic visten op kabeljauw bij Newfoundland. De prachtige huizen langs de kade getuigen nog van de welvaart in die tijd.

In het kleine Musée Arts et Traditions Populaires is een tentoonstelling van meer dan 1000 voorwerpen die een beeld geven van het leven in die tijd. Het museum is alleen in de zomer geopend.

Binic Quai de Courcy Côte du Goëlo Bretagne
Quai de Courcy (foto van Wikimedia Commons)

Coquille Saint-Jacques (sint-jakobsschelp)

Côte du Goëlo Bretagne schelpen
Coquille Saint-Jacques tussen andere schelpen

De haven van Binic kende moeilijke tijden vanaf de jaren twintig.

In de jaren zeventig werd de schelpvisserij ontdekt: de vissers voeren met hun schepen uit om op de Coquilles Saint-Jacques, de sint-Jacobsschelp, te vissen in de baai van Saint-Brieuc.

De regels voor de visserij op sint-jakobsschelpen zijn streng: alleen van oktober tot april, slechts twee keer per week en maar 45 minuten per keer. Nu begrijp je ook vast waarom het vlees zo duur is.

De grote, lege schelpen zijn schitterend en liggen voor het oprapen langs de Bretonse kust.

Plage de la Banche in Binic

Ten zuiden van de haven is een mooi zandstrand, Plage de la Banche.

Het is een smal strand als de waterstand hoog is, maar wel bijna 2 kilometer breed met eb, als de zee zich ver heeft teruggetrokken.

Deze wandeling volgt grotendeels het kustpad, de Grande Randonnée 34, dat over de kade langs Plage de la Banche loopt.

Bij laag water kan je een groot stuk over de zeebodem lopen, helemaal tot Le Petit Havre. Straks daarover meer.

Binic Côte du Goëlo Bretagne strand
Plage de la Banche bij Binic bij vloed

Baai aan voet van Pointe de Bréhin

Dal bij Pointe de Bréhin Côte du Goëlo Bretagne
Zicht landinwaarts vanaf de kleine baai aan de voet van Pointe de Bréhin

Loop vanaf de haven in Binic een stukje de Rue des Embruns in. De meestal zo betrouwbare IGN-kaart geeft aan dat je de eerste straat naar links moet nemen om op het pad op de klif te komen. Maar een kruis door het rood-witte vlaggetje van de GR 34 maakt duidelijk dat je nu een andere route moet volgen.

Later die middag, als we met laag water over de zeebodem terug naar Binic lopen, begrijpen we waarom: stukken van de klif zijn door erosie naar beneden gevallen. Volg dus de korte omleiding via een recreatiegebiedje.

Je stijgt naar ongeveer 60 meter hoogte om vervolgens weer snel te dalen naar een mooie baai waar een beek in uitmondt.
We waren er in december 2019 vroeg in de ochtend en de nevel zorgde voor een sprookje.

Schitterend uitzicht vanaf Pointe de Bréhin

Met weer een stevig klimmetje bereik je al snel Pointe de Bréhin. Op ongeveer 80 meter boven zeeniveau heb je een schitterend uitzicht over de zee en Binic.

Pointe de Bréhin Côte du Goëlo Bretagne
Pointe de Bréhin

Le Petit Havre

Je blijft een poosje op flinke hoogte wandelen. Na ruim 2 kilometer sta je weer bijna op zeeniveau in Le Petit Havre. Deze haven is eigenlijk niet veel meer dan een baai omarmd door kliffen. Door het bouwen van de kleine dijk begin achttiende eeuw werd het mogelijk dat hier vissersboten aanmeerden.
Met laag water, zo rond de 2 meter, kun je tussen Binic en Le Petit Havre over de zeebodem lopen. Later daarover meer.

Pointe de Pordic met resten van een fort

Na Le Petit Havre stijgt het pad weer flink. Het is een heerlijk stuk om te wandelen: grillige rotsen, mooie vegetatie en schitterend uitzicht over de zee.
Op Pointe de Pordic zijn Gallo-Romeinse sporen gevonden van een villa. Verlaat even het pad voor een picknickplaats. Hier vind je ook de resten van een fort, Corps de Garde. In documenten uit de achttiende eeuw wordt geschreven over een ontploffing. Door een blikseminslag stortte het fort in 1836 gedeeltelijk in.
Een paar kilometer verder is nóg een picknickplaats met ook weer een schitterend uitzicht, deze keer over Plage des Rosaires.

Place de Rosaires Côte du Goëlo Bretagne
Uitzicht op Plage des Rosaires

Plage des Rosaires: kilometers schitterend zandstrand

Vanaf de picknickplaats loop je een stukje langs de weg landinwaarts. Al snel kun je weer richting de kust lopen, dalend door een bos, tot je in het gehucht Tournemine bent. Hier kun je Plage de Tournemine oplopen dat overgaat in Plage des Rosaires.
Van de rotspunt van Plage de Tournemine tot aan Pointe des Tablette kun je bij eb meer dan vijf kilometer over het zand lopen. En houd je van schelpen? Dan word je hier erg gelukkig!

Bij eb terug over de zeebodem

We liepen eind decmeber 2019 terug over hetzelfde kustpad tot Le Petit Havre. Omdat je in een andere richting loopt en omdat het licht gedurende de dag verandert, is dat helemaal niet erg.

Hoe je vanaf Le Petit Havre terug naar Binic loopt, is afhankelijk van het getijde.

Aan het einde van de middag troffen wij een eb van iets meer dan 2 meter. We besloten over de zeebodem terug naar Plage de la Banche te lopen. Dat was erg leuk, maar niet speciaal sneller. Op het zand lag een laagje water waardoor de bodem wat zompig was. Een goede training voor je spieren! Zorg voor waterdichte, hoge schoenen.

Wandelen over zeebodem naar Binic Côte du Goëlo Bretagne
Over de zeebodem naar Binic lopen

Praktische informatie

Start- en eindpunt
Plage de la Banche in Binic.
Verste punt
Plage des Rosaires
Route
Je volgt de Grande Randonnée 34, gemarkeerd door de rood-wit ‘vlaggetjes’. Voor een kleine variatie lees je hieronder verder.
Lengte
De wandeling zoals wij die hebben gemaakt, was ongeveer 16 kilometer. Dat was inclusief een paar kilometer over Plage des Rosaires. Loop je heen en terug over het kustpad, of loop je terug door het binnenland, dan zal de afstand anders zijn.
Hoogteverschil
Van iets onder zeeniveau tot ruim 80 meter boven zeeniveau.
Eten en drinken
In Binic en Les Rosaires.
Parkeren
Op de kade van Binic zijn in de winter voldoende gratis parkeerplaatsten (winter 2019).

Wandelen in de winter langs Côte du Goëlo

Ja zeker! Juist in de winter kan je heerlijk wandelen langs de Bretonse kust. Je hebt de paden en stranden bijna voor jezelf. En als je een beetje vroeg op pad gaat, zorgen de ochtendnevel en rijp voor een sprookje.

Côte du Goëlo bloem met rijp
Côte du Goëlo plant met rijp
Côte du Goëlo varen met rijp

Getijdenverschil

De zeebodem tussen Binic en Le Petit Havre is vrij vlak. De vloed kan daarom voor je gevoel snel opkomen. Een paar waterdichte, hoge wandelschoenen zijn onmisbaar.

Zorg dat je altijd weet met welke waterstanden je te maken hebt tijdens je wandeling. Dat kan bijvoorbeeld op de site Maree.info.

Variatie

Als je niet over de zeebodem kunt lopen omdat je een ander getijde treft, of omdat je gewoon geen zin hebt in spierpijn in je billen, dan loop je gewoon over de GR 34 terug.

Er is een alternatief voor een deel van het kustpad: een route door het binnenland. Langs de meest noordelijke beek in Tournemine loopt een wandelpad richting Pordic. Vandaar kun je via een andere beek terug naar de kust. Wij hebben zelf deze route niet gelopen, dus we kunnen je niet vertellen of dit alternatief de moeite waard is.

Nog niet uitgewandeld?

Op deze site staan nog meer wandelingen langs de mooie Côte du Goëlo. Ga snel naar Wandelen langs Côte du Goëlo in de winter? Doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.