Deze schitterende rondwandeling start in het mooie dorpje Peyreleau. Via een steil, groen pad bereik je een enorme paddenstoelvormige rots. De volgende kilometers loop je over een richel langs de Causse Noir met weids uitzicht en bijzondere rotspartijen. Het volgende hoogtepunt van de wandeling is de Ermitage Saint-Michel, een oud fort gebouwd op vier rotspieken midden in de schitterende Cirque de Madasse. Na de afdaling kom je uit op een pad langs de Jonte. Als je zin hebt om te zwemmen, kun je bij een dammetje een duik in het heerlijke water nemen.
Naar de richel van de Causse Noir
De route start op een hoogte van ruim 400 meter. Je loopt hier naar de richel van de Causse Noir, een van de kalksteenplateaus van de Grand Causses. Het pad ligt verscholen in het groen en de vegetatie is heel mooi: loofbomen, naaldbomen en veel soorten bloemen ondanks de droogte op deze warme dag in juli 2020. En met elke meter die je stijgt, wordt het uitzicht mooier.
Uitzichtpunt op 920 meter
Het eerste doel is een uitzichtpunt op 920 meter hoogte. Je staat dan op de corniche, de richel. Ga maar even zitten op het bankje want het uitzicht is schitterend.
Wat zie je allemaal? Je kijkt naar de Causse Méjean, een kalksteenplateau. Bijna recht voor je zie je Rocher de Capluc met wit kruis. Via metalen trappetjes kan je naar het uitzichtpunt op deze hoog uitstekende rots klimmen. Rechts van Rocher de Capluc staan de Vase de Sèvres en Vase de Chine, twee zuilen in de vorm van vazen op de steile bergwand. En in het dal zie je het gezellige dopje Le Rozier liggen, op de plaats waar de rivieren de Tarn en de Jonte samenstromen. Ze vervolgen als één rivier hun weg richting Millau in het zuidwesten.
Over de wandeling langs Rocher de Capluc en de vazen kun je lezen in het artikel Wandeling met uitzicht over de Tarn, gieren en vaasvormige rotsen op deze site.
Wonderlijke paddenstoelrots ‘Champion Préhistorique’
Loop richting de zendmast (deze heeft vast een belangrijke functie, maar wat jammer dat hij in dit prachtige natuurgebied staat) en vervolg de route over een vrij breed pad naar een bijzonder gevormde rots: de Champion Préhistorique. De rots wordt zo genoemd sinds de negentiende eeuw toen de wandeling erheen al populair was. En inderdaad, uit de verte ziet deze rots er als een paddenstoel uit. Een enorme, scheve hoed rust op een stam met een doorsnede van een meter of vijf. Door de erosie van zand en wind is de basis van het rotsblok steeds verder gesleten en is deze bijzondere vorm ontstaan. Op de Grand Causses zijn meer van dit soort rotsen in de vorm van een paddenstoel te vinden, maar dit is de grootste.
Vroeger werd de hoed gebruikt als schaapskooi. De stenen muren zijn al lang verdwenen, maar er is nog een restant van een oven te zien aan de voet.
Beschermd natuurgebied met schitterend uitzicht
Na de Champion Préhistorique neem je een klein paadje naar links. Hier ben je aan de rand van een beschermd natuurgebied. Er is een enorme rijkdom aan biodiversiteit, ondanks de vele toersiten die hier elk jaar wandelen. Op het bord dat je tegenkomt staat meer informatie.
De volgende kilometers tot de Ermitage Saint-Michel daalt het pad licht. De route is nergens moeilijk, maar je moet wel blijven beseffen dat je hier over een richel langs een steile wand loopt. Het uitzicht, de bijzondere rotspartijen, de vegetatie… elke meter is de moeite waard.
Cirque de Madasse met een fort in schutkleuren
Na een kilometer of twee sta je aan de rand van Cirque de Madasse, een prachtig keteldal. Ook dit is een beschermd natuurgebied. Midden in Cirque de Madasse staat Ermitage Saint-Michel, op 4 rotspunten. Voor ons waren die ruïnes het hoogtepunt van deze wandeling.
Probeer eerst maar eens de ruïnes te ontdekken, want de Ermitage heeft ‘schutkleuren’.
De Ermitage Saint-Michel was eerst een fort: la Forteresse de Montorsier. Het fort werd gebouwd op vier rotspunten die dicht naast elkaar liggen. Vanaf de rand van Cirque de Madasse is goed te zien wat een strategische plek de opdrachtgever heeft gekozen en wat een gevaarlijk werk de arbeiders hebben uitgevoerd om het fort te bouwen.
Je wandelt nu bergafwaarts richting de Ermitage Saint-Michel.
Ermitage Saint-Michel op vier rotspunten
La Forteresse de Montorsier duikt voor het eerst op in documenten uit de elfde eeuw, onder de naam Castro de Monte Orsiero. Er waren meer van dit soort forten langs de Causse Noir. De familie Montorsier controleerde met de forten de toegang tot hun land op de Causse in plaats van een invasie te bestrijden.
Aan het einde van een lange onrustige tijd, ongeveer halverwege de vijftiende eeuw, werden de forten in gebruik genomen als kapellen. Dat gebeurde ook met Forteresse de Montorsier, dat een Ermitage werd dat gewijd was aan Saint-Michel, de aartsengel.
Resten van de kapel en het fort
Op de eerste rots zijn slechts restanten van een muur te vinden, maar op de tweede rots is de constructie nog gedeeltelijk intact. Via een metalen laddertje kom je uit op de platte bovenkant van de rots die een deel van de vloer vormt. Het gebouw bestond uit twee verdiepingen. De vloer van de eerste verdieping is ingestort. De mooi gebogen wanden van de kapel zijn redelijk onbeschadigd, maar het gewelf is helaas halverwege de vorige eeuw ingestort. Een boog leidt naar een kleine sacristie.
Het fort zelf is gebouwd tegen de hoge, derde rots. Door een smalle diepe kloof en via metalen stijgijzers en ladders kan je naar het fort én bovenop de rots klimmen. Daar word je beloond met een indrukwekkend uitzicht over een groot deel van Gorges de la Jonte.
In het oppervlakte van de vierde rots is een waterbassin uitgehakt, dat vroeger bereikbaar was met een brug.
Uitzicht op Vase de Chine en Vase de Sèvres
Ook voor wie niet naar het fort durft te klimmen, is het uitzicht heel mooi. Vanaf de tweede rots kun je weer Vase de Chine en Vase de Sèvres zien, maar nu vanaf de andere kant. Op deze site staat een schitterende wandeling naar Vase de Chine en Vase de Sèvres. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar aan de overzijde van de Jonte, net boven de steile rotswand, loopt een wandelpad.
Afdaling naar de Jonte
Na het bezoek aan de Ermitage begint de afdaling naar de rivier de Jonte. Het pad gaat behoorlijk steil naar beneden, maar gaat veilig tussen bomen en struiken. Vergeet vooral niet om je heen te kijken. Soms is de schoonheid klein, maar uitbundig. En soms zie je de schoonheid pas als je even stil staat en toevallig naar een weggevreten eikenblad kijkt…
Zwemmen tussen vissen, kreeften en waterslangen
Het laatste stuk van deze wandeling gaat over een breed pad langs de Jonte, dus je kan nu lekker relaxed wandelen.
Onderweg kom je langs een dammetje in de rivier. Een leuke plek om even te gaan zitten en met je voeten in het water te bungelen.
Als je geen koukleum bent, kan je zelfs een rondje om het rotsblok in de rivier zwemmen. Heerlijk!
In het heldere water zwemmen vele vissen. We hebben zelfs een zoetwaterkreeft en een waterslangetje gezien!
Terug naar Peyeleau
Je bent nu bijna terug bij je startpunt. Heb je nog energie? Loop dan nog even het dorpje Peyreleau in. Het dorp ligt op het ontmoetingspunt van drie Causses: de Causse Noir, de Causse Méjean en de Causse de Sauveterre. Sinds 2019 mag Peyreleau het predikaat Petite Cité de Caractère dragen. Loop maar eens door het piepkleine dorp tegen de berghelling en je begrijpt waarom. Meer over Peyrelau kan je lezen in het artikel Peyreleau: Petites Cité de Caractère aan Tarn en Jonte op deze site.
Praktische informatie
Soort wandeling
Afwisselend rondwandeling met geologische en historische bezienswaardigheden.
Lengte
Ongeveer 9 kilometer
Hoogtemeters
Ongeveer 600 omhoog en 600 omlaag.
Parkeren
Op het parkeerterrein in Peyreleau tegenover het gemeentehuis.
Startpunt
Vanaf het parkeerterrein loop je een tiental meter richting Le Rozier en daar neem je het weggetje naar rechts.
Eten en drinken
In Peyreleau. Ook in Le Rozier, aan de andere kant van de brug over de Jonte, zijn cafeetjes en restaurantjes. Daar zijn ook wat winkeltjes.
Water
Er is een tappunt midden in Le Rozier.
Met dank aan Association pour la Sauvegarde et la Valorisation du Patrimoine de Peyreleau voor extra informatie.
Meer doen in dit gebied?
Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je nog meer wandelingen, een fietstocht en 2 mooie dorpen.
Meer weten over de Gorges de la Jonte? Ga naar de site van het Office de Tourisme Gorges du Tarn.