Deze afwisselende rondwandeling met mooie uitzichten begint in het dorp Liaucous. Het pad loopt gestaag omhoog, eerst tussen eeuwenoude akkertjes op terrassen en daarna in een mooi groene omgeving. De eerste stop van deze wandeling is het verlaten gehucht Églazines met rotswoningen die geplakt lijken tegen de rotswand op een richel hoog boven de Tarn. Na een stevig klimmetje loop je naar ruim 800 meter hoogte waar je een wonderlijke paddenstoel-rots vindt. Het volgende stuk loop je gemakkelijk door velden en bos. De afdaling is geheel anders van aard: tussen bizar gevormde rotsen kom je weer in Liaucous terug.
Verlaten akkertjes van Liaucous
Vanaf het parkeerterrein bij het kerkhof loop je in zuidoostelijke richting. Het onverharde pad gaat over in een pad tussen muurtjes van kalksteen. Om op deze hellingen gewassen te kunnen verbouwen haalden de boeren de stenen uit de grond en vormden daarmee muurtjes. Zo ontstonden terrassen waarop landbouw wel mogelijk was. Deze kleinschalige landbouw zonder machines is nu niet meer rendabel. De natuur neemt weer bezit van de grond. Zelfs na een lange, zeer droge tijd bloeiden er in juli 2020 vele soorten bloemen.
Drie valeien met Le Rozier als middelpunt
Nog geen 2 kilometer na de start loop je ter hoogte van Le Rozier. Bij dit dorp komen drie valeien bij elkaar: de Gorges du Tarn in het noorden, de Gorges de la Jonte naar het oosten en de Vallee du Tarn naar het westen richting Millau.
Aan de overzijde van de Tarn zie je de Rocher du Capluc – een rots van bijna 600 meter hoogte boven Le Rozier. Ook heb je prachtig zicht op de Corniches de Méjean – de richels langs de Causse Méjean.
Over Rocher du Capluc, en een fantastisch mooie wandeling, kun je lezen in het artikel over Sentier des Corniches du Méjean op deze site.
Schitterend uitzicht op Tarn en Églazines
Het pad loopt nu in een mooie groene omgeving onder bomen verder, nog steeds boven de Tarn. In de verte zie je Églazines al liggen.
Bij een splitsing van het pad, ongeveer 3 kilometer na de start, loop je een klein stukje rechtdoor. Je komt hier straks terug om het pad naar boven te nemen. Het pad wordt opeens heel wijd, onder een rotswand. Meteen om het hoekje staan de ruïnes van het verlaten gehucht Églazines, op ruim 600 hoogtemeters.
Églazines op een richel hoog boven Tarn
Églazines is gebouwd op een smalle richel onder een heel hoge steile rotswand. Het gehucht is verlaten sinds 1965 toen de laatste bewoonster haar huis verliet. De rotswoningen hebben maar drie muren en maken gebruik van de rotswand als vierde muur. Het leven zal hier niet gemakkelijk zijn geweest.
De gemeenschappelijke broodoven is nog gedeeltelijk intact. Op het kleine kerhof ligt het graf van de echtgenoot van de laatste bewoonster. Net na het laaste huis is een bron. Onder Églazines zie je de terrassen waarop de bewoners hun voedsel verbouwden.
Een merkwaardige rots in de vorm van een paddenstoel
Loop een klein stukje terug naar de splitsing en neem het pad naar rechts. Het pad met keien wint snel aan hoogte.
Na een kleine kilometer staat op een hoogte van iets meer dan 800 meter een merkwaardig gevormde rots: hij lijkt wel een paddenstoel. De steel is glad gesleten en de hoed steekt zo’n meter rondom uit.Via een trappetje kun je op de hoed klimmen.
Op de Causse Sauveterre
Volg het pad in noordwestelijke richting. Je loopt nu op de Causse de Sauveterre: een plateau van kalksteen. Bij de verlaten boerderij sta je op 830 meter hoogte. Je kijkt ver uit over een brede kloof in het plateau.
Op de splitsing van wat onverharde landweggetjes gaat je route rechtdoor, een pad met gele markering in. Op een warme dag is het hier heerlijk in de schaduw van de lage bomen.
Bij de volgende splitsing ben je 2,5 kilometer verwijderd van Liacous. Je steekt het landweggetje over en loopt verder over het pad in zuidwestelijke richting. Al gauw heb je weer een schitterend uitzicht.
Afdaling tussen mooie rotsen
Vanaf het Ravin des Malènes daalt het pad stevig. Je loopt tussen veel torenvormige rotsen, maar omdat je onderlangs loopt, zie je vaak alleen de basis. Kijk dus niet alleen waar je je voeten neerzet – dat is overigens wel nodig- maar sta ook eens stil en kijk om je heen.
Tot nu toe liep je vooral over grijs of roze-grijs gesteente, maar nu volgt een deel met donker gesteente.
De Via Ferrata boven Liaucous
Uiteindelijk kom je onder de rotswand uit, zo rond de 650 meter. Hier is de natuur veel groener: de planten gedijen goed op het vocht dat zelfs hartje zomer uit de bergwand sijpelt.
De rotswand is een populaire Via Ferrata, een klimparcours langs de rotswand. Als je geluk hebt, zijn er net klimmers bezig. Er is een gemakkelijk parcours en een moeilijk parcours.
Op de international site viaferrata.com staan informatie en foto’s over de Via Ferrata van Licaous.
Onverwacht cadeautje van de wandeling: Liaucous
Het laatste stukje loop je tussen de terrassen richting het kerkhof. Als je zin hebt, kun je nog even Liaucous inlopen. We waren verrast. Het dorpje wordt nauwelijks genoemd op sites voor toeristen, maar is een wandelingetje echt wel waard.
Église Saint-Sauveur in Liaucous
Naast het kerkhof staat Église Saint-Sauveur. De oudste delen van de kerk zouden al uit de elfde eeuw zijn. Ooit stond er een kasteel naast de kerk, maar door de sloop van het kasteel in de zeventiende eeuw kwam de kerk los te staan.
De kerk is meermalen uitgebreid en verbouwd, maar de Romaanse stijl is nog wel herkenbaar. De kerkvloer is zelfs verlaagd.
Nu is Église Saint-Sauveur een historisch monument.
Huizen in typsische Caussenarde stijl
Via een trap aan de zuidzijde van de het kerk loop je verder het dorp in. De tradionele huizen zijn gebouwd in de typsische Caussenarde stijl. Hout was schaars in deze streek. Huizen werden daarom bijna volledig opgetrokken uit kalksteen: de muren van ruwe blokken en de hoekstenen en kozijnen van bewerkt stenen. Ook dakgoten werden vaak gemaakt van steen, net als de dakpannen. Let eens op de vele bogen van poorten en deuren. Er is ook nog een traditionele ovedekte lavoir, een wasplaats.
Je loopt over ‘calades’: weggetjes met harmonieus geordende keien. De middelste strook met richeltjes voorkwam een glijpartij.
In Hure-la-Parade, 26 kilometer vanaf Liaucous, staat Écomusée Ferme Caussenarde d’Autrefois over het landelijke leven op de Causse in een boerderij in Caussenarde stijl.
Praktische zaken
Soort wandeling
Afwisselende rondwandeling gedeeltelijk in de schaduw.
Parkeren
Langs de D192 of op het parkeerterrein bij het kerkhof.
Startpunt
In Liaucous, ongeveer 2 kilometer vanaf Le Rozier.
Vanf het parkeerterrein: je loopt over het onverharde weggetje in zuid-oostelijke richting.
Vanaf de D192 aan de oostkant van het dorp: neem het pad naar links.
Lengte
Ongeveer 9,5 kilometer.
Hoogtemeters
Ongeveer 800 hoogtemeters.
Markering
Van Liaucous tot Églazines volgt deze rondwandeling een stuk van de Grande Randonée du Causse de Sauveterre, gemarkeerd met rood-gele ‘vlaggetjes’. De rest van de wandeling is geel gemarkeerd. Op strategische plekken staan paaltjes met bestemmingen en afstanden.
Combinatie wandeling naar Églazines en Saint-Marcellin
Deze rondwandeling kan je heel goed combineren met een wandeling naar onder andere het troglodietendorp Saint-Marcellin. Je kan dan starten vanaf de hierboven genoemde parkeerplaatsen óf vanaf het parkeerterrein bij Mas de Lafon aan de D907.
Stippel verder zelf een route uit met behulp van een gedetailleerde kaart, bijvoorbeeld een IGN-kaart.
Informatie over Saint-Marcellin en de wandeling vind je op deze site in Wandeling Cirque de Saint-Marcellin: rotswoningen, een fort en gieren.
Meer doen en zien?
Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je 6 wandelingen en 2 mooie dorpen.