De eerste boog met daarachter de tweede boog

Je zou bijna denken dat je door een decor van een film loopt. Deze wandeling over de Causse Méjean is nog geen 5 kilometer heen en terug. Maar in deze paar kilometer is veel te zien. Uiteraard de Arcs de Saint-Pierre: die schitterende, natuurlijke, zeer hoge gewelven. En ook grotten en ruïnes van rotswoningen van zeer lang geleden.

Start

De wandeling is een klein stukje van de Grande Randonnée 6, met de bekende rood-witte ‘vlaggetjes’. Je loopt over de Causse Méjean, een kalksteenplateau op ongeveer 900 meter hoogte. Op de vlakte zijn hier en daar kleine dorpjes maar vooral is er veel weidegrond en landbouwgrond. De eigenaren van de grond waarover deze route loopt, hebben het mogelijk gemaakt dat elk jaar vele mensen kunnen genieten van het moois op deze paar kilometer. Waarvoor dank!

Een meer van graan op de Causse Méjan vlakbij de de Saint-Pierre

La Grande-Place

Vanaf de parkeerplaats loop je richting een hek met een informatiebord. Het landweggetje gaat over in een gemakkelijk te belopen pad. Al snel kun je rechtsaf slaan, je verlaat dus even de GR6, en bereik je de eerste bijzondere plaats: een cirkelvormig plein met centraal een zuil van een meter of tien. Door de rotsen eromheen krijg je het idee van een theater. In twee rotsen zijn openingen gesleten. Op een ervan kun je staan, altijd leuk voor een foto.
Men vermoedt dat La Grande-Place ooit een ondergronds netwerk was, dat is ingestort en waarvan dit de restanten zijn.

La Grande-Place met de centrale zuil en links de boog waarop je kan staan

Grotte de la Baumelle

Loop 100 meter terug en sla rechtsaf. Na een kleine 200 meter bereik je via een kort steil klimmetje Grotte de la Baumelle. De grot heeft een grote ‘luifel’, met daaronder flinke brokken steen die naar beneden zijn gevallen. Je kan de 15 meter diepe grot inlopen. Aan het eind is nog een kleinere opening. Grotte de la Baumelle wordt nu gebruikt als schuilplaats voor vee, maar er zijn sporen gevonden van bewoning, heel lang geleden.

De luifel vóór Grotte de la Baumelle

Grotte de l’Homme Mort

Keer terug naar de GR6, dus voorbij de afslag naar La Grande-Place. Sla rechtsaf. Na een kleine 100 meter zie je de kleine ronde ingang van Grotte de l’Homme Mort. In de grot zijn in de negentiende eeuw 50 menselijke skeletten gevonden. Ze dateren uit de Kopertijd en zijn ongeveer 4000 jaar oud. Opmerkelijk is dat de meeste schedels doorboord zijn. En nog opmerkelijker: aan het genezingsproces van het bot is te zien dat de ‘slachtoffers’ de trepanatie hebben overleefd.

Grotte de l’Homme Mort

Ancienne Village Gallo-Romain de Résiniers

Vervolg het pad zo’n 600 meter. Op een open plek staat aan je rechterhand een opvallende losse rots. Daarachter zijn de resten van een dorp uit de Gallo-Romeinese tijd, dus uit de eerste vijf eeuwen van onze jaartelling. De resten bestaan uit muurtjes die tegen de rotsen zijn gebouwd. Sommige gestapelde muurtjes zijn nog in redelijk goede staat, maar je vraagt je wel af voor hoelang dat nog het geval zal zijn. In een ‘huis’ zijn inkepingen in de rotsen zichtbaar. Hierin werden de dakbalken gelegd.
De bewoners van het dorpje verzamelden hars uit de dennenbomen. De hars werd opgeslagen in urnen en getransporteerd naar Millau, waar het werd gebruikt om de pottenbakkersovens te verwarmen.

Een huis in Ancienne Village Gallo-Romain de Résiniers

Arcs de Saint-Pierre

Iets meer dan 100 meter verder op de GR6 zie je de eerste van de Arcs de Saint-Pierre. Ook deze bogen spreken tot de verbeelding. Hoe zijn ze ontstaan? Dat is niet helemaal zeker. Een theorie is dat ze het gevolg zijn van de getijden van een zee die die meer dan een miljoen jaar geleden de vlakte bedekte. Hoe dan ook, loop door de fascinerende, enorm hoge bogen en waan je in het decor van een film. De laatste boog ligt iets verhoogd en is van nature al bijna een woning. De ‘tafel’ en ‘banken’ eronder maakten het vast erg aantrekkelijk om hier te gaan wonen.

Boog 1
Boog 2
Boog 3

Terug

Wij kozen ervoor om op deze bloedhete dag in juli 2020 dezelfde route terug te lopen. Het is ook mogelijk om er een rondwandeling van te maken. Kijk in ‘Praktische informatie’ voor meer informatie.

Praktische informatie

Start en eindpunt
Op de grote, gratis parkeerplaats 700 meter ten zuiden van Saint-Pierre-des-Tripiers.
Hoe kom je daar?
Saint-Pierre-des-Tripiers ligt 30 kilometer ten noord-oosten van Millau. Je rijdt via D907 naar Le Rozier. Vandaaruit rijd je over de D996 naar Le Truel. Daar neem je de afslag naar links richting Saint-Pierre. Let op: dit is een steile, smalle weg. Je kan ook iets verder doorrijden naar La Caze en daar linksaf slaan richting Saint-Pierre. Je maakt dan wel een flinke omweg.
Route
De wandeling volgt de route van Grande Randonnée 6, gemarkeerd met de bekende rood-witte ‘vlaggetjes’. Het pad zelf heeft een gele markering. Om alle bezienswaardigheden te zien, loop je hier en daar een zijpaadje in.
Wij liepen heen en terug dezelfde route. Dat is helemaal niet erg, want met een andere looprichting zie je weer andere mooie dingen.
Moeilijkheid
De route is gemakkelijk te bewandelen, vaak over een zanderig pad. Er is een klein niet-noemenswaardig klimmetje. We hadden meer moeite met de hitte die dag, maar gelukkig loop je een groot deel in de schaduw van dennenbomen.
Lengte
De wandeling zoals wij die hebben gemaakt, was ongeveer 2,5 kilometer heen en dus ook weer 2,5 kilometer terug.
Hoogteverschil
Ongeveer 30 meter.
Meer doen in dit gebied?
Op de overzichtspagina van Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte vind je 6 wandelingen, een fietstocht en 2 mooie dorpen.

Alternatief: rondwandeling

Heb je geen zin om heen en terug dezelfde rote te lopen? Er zijn twee rondwandelingen mogelijk.
NB Wij hebben deze rondwandelingen zelf niet gemaakt; de informatie komt van een gedetailleerde IGN-kaart. Je maakt iets meer hoogtemeters dan de heen-en-weer wandeling.
Rondwandeling 1
Loop vanaf de Arcs verder over de GR6 en neem het zijpad naar rechts. Na iets meer dan een kilometer kom je op het weggetje uit dat naar Saint-Pierre-des-Tripiers gaat. Vandaaruit loop je, ook weer over de weg, via La Viale terug naar de parkeerplaats.
Rondwandeling 2
Loop terug naar Grotte de la Baumelle. Loop via de ‘achteruitgang’ naar het weggetje naar Saint-Pierre-des-Tripiers.

Extraatje

Of je nu heen en weer wandelt, of de rondwandeling maakt: vergeet vooral niet even het kruis aan de rand van Saint-Pierre-des-Tripiers te bekijken.
Het kruis is in 1980 in opdracht van de bewoners van Saint-Pierre-des-Tripiers gemaakt, en vertegenwoordigt hun activiteiten. Het stelt een herder met zijn kudde en een bundel rogge voor.

Kruis bij Saint-Pierre-des-Tripiers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *